De hele groep rolstoelgebruikers en hun vrijwilligersin de tuin bij Coby van Leeuwen.
De hele groep rolstoelgebruikers en hun vrijwilligersin de tuin bij Coby van Leeuwen. Margreet Nagtegaal

Wandelen met de Zonnebloem

Algemeen

Elke week op maandag gaan vrijwilligers van de Zonnebloem wandelen met een groep rolstoelafhankelijke mensen. Ze zoeken dan een adresje waar ze welkom zijn voor een kopje koffie of thee. Er is een grote groep die vanaf De Wulverhorst/ Futura vertrekt en er is een kleine groep die mensen thuis ophaalt, ze wandelen hun eigen route.

De organisatie van dit hele wandelgebeuren is goed geregeld. “Er zijn elke week veel aanmeldingen”, vertelt Bram Verweij. Hij is verantwoordelijk voor de grote groep die maandag 8 augustus naar een adres op de Waardsedijk wandelt. “Bij De Wulverhorst bepalen ze wie er wanneer mee kan. Zij zorgen er standaard voor dat er tien mensen klaar staan om 14.00 uur. Vanuit Futura mogen er twee mee. Voor iedereen is er een persoonlijke vrijwilliger. Bram vindt het heel leuk om te doen. “Het is echt genieten, elke keer weer, omdat de mensen er zo van genieten.” De wandeling deze week gaat naar Coby van Leeuwen aan de Waardsedijk, ze heeft een grote tuin waarin makkelijk vijfentwintig mensen passen. De tel is Coby inmiddels een beetje kwijt maar dit is zeker de vijfde keer dat ze de groep in haar tuin ontvangt. “Een pittige wandeling is dit, ik denk de meest pittige”, aldus Bram Verweij. Maar de mensen genieten volop van de bootjes die langs varen en de prachtige IJssel. Herinneringen komen bij diverse oudjes zomaar weer boven.

Annie van Jaarsveld is degene die de adressen zoekt voor de grote groep. Een vereiste is dat je een grote tuin hebt en op redelijke loopafstand van De Wulverhorst woont. Marian van den IJssel coördineert de groep van zelfstandig wonende rolstoelers. “Mensen mogen hun kosten van koffie en thee gewoon declareren. Maar de meesten doen dat niet.” Ook vrijwilligers zijn enthousiast en doen het graag en soms al jaren. Een vrijwilliger vertelt; “Ik doe het nu al twintig jaar. Toen ik begon waren er alleen maar vrouwen die dit deden. Maar dat is gelukkig niet meer zo. Er zijn veel mannen die dit vrijwilligers werk ook doen. En door de mannelijke rolstoelers wordt het erg gewaardeerd dat er zoveel mannen zijn betrokken.” Er is een grote groep vrijwilligers die beschikbaar zijn voor deze wandelactiviteit, zodat er altijd voldoende mensen ook beschikbaar zijn als iemand niet kan.

Aan het einde van de gezellige tijd aan de IJssel, waar nog op een ijsje wordt getrakteerd, wordt er standaard een liedje gezongen. “Coby bedankt, Coby bedankt, Koos ook bedankt enzovoort.”
En even later wandelt de stoet weer over de dijk richting De Wulverhorst.

Margreet Nagtegaal