Mevrouw M. Kemp genoot enorm van de belevenissen met de VR bril.
Mevrouw M. Kemp genoot enorm van de belevenissen met de VR bril. Margreet Nagtegaal

Beweegdag in Wulverhorst

Algemeen

Dat bewegen belangrijk is behoeft voor de meeste mensen geen betoog meer. Maar de vraag, hóé zet je mensen in beweging, is een andere. In Woonzorg De Wulverhorst in Oudewater is het thema voor 2022 ‘De Wulverhorst beweegt.’ Het beweegteam van De Wulverhorst heeft samen met Vitaal Oudewater allerlei leuke activiteiten bedacht, zoals een speciale beweegdag op vrijdag 24 juni. Zij hadden voor deze dag een paar zeer speciale en zelfs hypermoderne methodes om eens uit te proberen.

In de ochtend had Maxime Jongerius van Studio Max Dance een dans- en beweegles gegeven op muziek. Het was even wennen voor iedereen. De ouderen in de tuinzaal dachten dat Maxime een optreden gaf om naar te kijken. Maar niets was minder waar. Maxime wilde iedereen wel degelijk in beweging krijgen en zelfs laten dansen. Dansen kun je al met je handen in de lucht of door mee te klappen. Het lukte om met behulp van bekende liedjes een aantal mensen te laten dansen, staand of zittend. Voor Maxime ook een try-out. Maar wel een mooie en bijzondere ervaring.

In de middag was de tuinzaal helaas bezet vanwege een gezellige vrijwilligersmiddag en vond in de ruime hal het vervolg van de beweegdag plaats.

Er waren een aantal supermoderne apparaten aanwezig. VRSPACE, een bedrijf uit Gouda dat met virtual reality en digitale concepten ook voor ouderen een aantal concepten voor meer bewegen had ontwikkeld, had een VR fitness scherm meegenomen waarop interactief gebokst kon worden. Het grote tv-scherm projecteerde een bokswedstrijd die in verbinding stond met de VR bril die een deelnemer op had. De deelnemer kreeg ook een soort bokshandschoentjes aan. Dit apparaat was wel voor die mensen die nog goed mobiel waren en wat kracht en behendigheid aan konden. Maar in principe kan het gebruikt worden voor mensen van tien tot 88. Dokter Haverkamp probeerde het apparaat uit. “Het is geweldig! Wat indrukwekkend om te doen.”

Interactief bewegen

Wat voor bewoners erg leuk en bijzonder is, was een VR bril waarmee je in de zee kon duiken. Met je handen moest sticks vasthouden en ze bewegen om je onderwater te kunnen voortbewegen. Je zwom tussen dolfijnen en vissen door. Mevrouw M. Kemp deed het met veel plezier. “Dit heb ik nog nooit beleefd. Het is enig!” Ze werd er heel blij van. En ondertussen was ze lekker aan het bewegen met haar armen.

Er stond ook een prototype van een walking simulator opgesteld. “Nog in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat er op het scherm een route wordt getoond door Oudewater”, aldus iemand van het bedrijf. Nu fietste je door Parijs. Met je handen moest je dan een handfiets bedienen.

In kleine groepjes werden de bewoners naar beneden gehaald om eens met de verschillende apparaten aan de slag te gaan. De beleeftafel die allerlei spellen en mogelijkheden heeft, is al in bezit van De Wulverhorst en stond deze middag ook ter beschikking.

Het is duidelijk dat er soms wel wat uit de kast gehaald wordt om ouderen in beweging te krijgen. Maar de moderne mogelijkheden zijn ook voor hen een belevenis. Een lekkere smoothie na afloop gaf het een extra gezonde switch.

Margreet Nagtegaal

Meneer van Breukelen bij de walking simulater.
Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 4 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 6 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 11 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 14 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00