Er is een grote groep die mee doet met de clinic van LOGO.
Er is een grote groep die mee doet met de clinic van LOGO. Margreet Nagtegaal

Oudewater wordt steeds vitaler

Algemeen

Op vrijdag 22 april organiseerde Oudewater Vitaal samen met De Wulverhorst, FIT Oudewater, Diëtheek Oudewater en GGD regio Utrecht een Vitaliteitsmarkt voor inwoners van 60+. Diverse sportverenigingen, clubs en aanbieders van hulp bij gezond bewegen konden zich op deze markt presenteren. Het was een gezellige drukte en door de verschillende clinics een levendig evenement. Voor herhaling vatbaar vonden Demi Sweep en Tess Anbergen van Oudewater Vitaal.

Op de sportvelden bij FC Oudewater, achter het gebouw van de Yellow Bellies, was er veel belangstelling op de kleine vitaliteitsmarkt en een heerlijk voorjaarszonnetje deed de sfeer zeker goed. Er was een aantal stands te bezoeken. De Heksenmeppers, de Duivenvereniging, Bridge vereniging, Koersbal, Sportschool Richard Proost, FIT Oudewater en de Diëtheek. Allemaal hebben ze voor de senioren activiteiten te bieden die gezond bewegen willen bevorderen. Maar vitaliteit is natuurlijk veel meer dan dat. Ook de gezelligheid, saamhorigheid, het spelelement en het sociale aspect vervullen zijn daarvan belangrijke aspecten.

LOGO, Loopgroep Oudewater, gaf een clinic op het sportveld waar zeker zo’n tien gasten waren aangeschoven bij de oefeningen met elastische band, een parcours lopen en oefeningen met een bal. LOGO heeft sinds vorig jaar een speciale groep voor senioren. “Tijdens de corona is deze activiteit met senioren ontstaan. We gaan na een warming-up een half uur effectief wandelen. Het is elke week op vrijdagochtend van tien tot elf. Dat sloeg heel goed aan. Het was gezellig en er was behoefte aan,” zegt voorzitter John van Montfoort. “Een keer een proefles kan altijd. Voor 10 euro per maand ben je lid van LOGO en mag je alle activiteiten bezoeken.”

(G)oldies on the move

FIT Oudewater wordt gepresenteerd door Ilona Gorter. Ze is nieuw met haar fysiotherapiepraktijk in Oudewater en zit aan de Damweg 2, bij het Rolaf tankstation. Bij haar op de markt kun je een vitaliteitscheck doen. “Ik vind preventief werken erg belangrijk. Goede tips en de juiste oefeningen zijn belangrijk. Preventieve training doe ik met een klein groepje.” Ervaring heeft ze al ruim 17 jaar.” Ilona is blij met deze markt, net als alle andere deelnemers. “Het is een mooi podium voor onze club en we hebben erg leuke gesprekken,” zegt ook Hans van Alphen van de Duivenvereniging.

Na de markt was er een gezellige lunch, gratis aangeboden door Tafeltje Dekje. Daarvoor moest je je van tevoren wel aanmelden maar dat hadden maar liefst 34 mensen gedaan.
“Voor herhaling vatbaar,” zegt Demi Sweep na afloop. “De markt was zeer geslaagd.”

Op de valreep werd nog een flyer uitgedeeld met een nieuw initiatief van Oudewater Vitaal. ‘(G)oldies on the move’. Vanaf 13 mei wordt op elke vrijdagmiddag een beweegles gegeven van 14.00 tot 14.45. Op het terrein van FC Oudewater, achter de YellowBellies, zullen verschillende spelvormen worden gegeven. Ook zullen sportaanbieders worden uitgenodigd om een les met hun sport te geven. Alles op het niveau van ‘the oldies’ natuurlijk. Per les betaal je 3,50 of je koopt een strippenkaart voor 5 of 10 lessen. De eerste les is altijd gratis. Opgeven kan door te mailen naar demi@oudewatervitaal.nl

Het artikel over de vitaliteitsmarkt beëindigen we met een paar uitspraken van Nol de Jong (84) die ook op de markt te vinden is. “Ik zou niet zonder sporten kunnen. Ik voel me fit en het is mijn leven. Het geldt echt, een gezonde geest in een gezond lichaam.”

Margreet Nagtegaal

Een overzicht van de vitaliteitsmarkt.
Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 56 minuten geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 1 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 19 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00