Afbeelding

BijJozzz imkerij van de Jozefschool

Algemeen

Dankzij een laatste subsidie van het onlangs opgeheven LuciaFonds kregen alle Oudewaterse schoolpleinen dit schooljaar een groene facelift. Fruit- en notenbomen, beukenhagen, vogel- en vleermuiskasten en bijenhotels zorgen nu al voor meer biodiversiteit op de pleinen. Op de Jozefschool en Klavertje Vier beperkt het groen zich echter niet tot het schoolplein, maar is ook een aanzienlijk deel van het dak voorzien van sedum. De vetplanten bloeien een groot deel van het jaar in de mooiste kleuren. Van dieppaars tot felgeel.

Voor de Jozefschool vormde dit kleine natuurgebied, voor onze lokale boeren gelukkig nog net geen Natura 2000 gebied, de ideale omgeving om een bijenkast te plaatsen. Dat gebeurde in het voorjaar van 2021, maar inmiddels heeft ook een tweede volk een plekje gekregen op het groene dak van de school. De bijenkasten staan vlak voor het raam van de bovenverdieping, zodat de leerlingen doorlopend kunnen genieten van vliegbewegingen van de bijen. Met een bijzondere dans voor de kast leggen de thuiskomende bijen aan de vertrekkers uit waar ze nectar kunnen vinden. Een paar maanden geleden is ook een webcam bij de kasten geplaatst, zodat ‘heel Nederland’ kan genieten van de avonturen van de bijenvolken van de Jozefschool.

Imker van de bijenkasten is Ellen van den Brand uit Nieuwpoort, maar de teamleden Petra Vermeij en Sandra de Raad en conciërge Ronald de Ruijg verrichten het dagelijkse, intensieve onderhoud aan de bijenkasten. Niet alleen voor de volwassen imkers zijn er imkeroveralls, maar ook voor de kinderen. Want als onze imkers het dak opgaan zijn daar ook altijd leerlingen van de groepen 4 en 7 bij. Het blijft een bijzonder gezicht om de jongste leerlingen te zien in de witte beschermkleding met in hun handen een honingraat met daarop honderden, krioelende bijen. Wat een prachtige en leerzame ervaring voor de kinderen. Ze vergeten dat nooit meer.

Met de naam Imkerij BijJozzz heeft de bijenhouderij van de Jozefschool inmiddels een officiële status gekregen. Dat was nodig ook, want een paar weken geleden werd er zo’n 25 kilo voorjaarshoning uit de honingraten geslingerd. Wat een prachtig werk hebben de twee bijenvolken, en de imkers, in het voorjaar geleverd! De honing werd op het schoolplein verkocht door de leerlingen van groep 7. Al ruim voor openingstijd stonden ouders in rijen klaar om hun aankoop te doen. Het bordje ‘Uitverkocht’ moest dan ook binnen mum van tijd worden opgehangen. De verkoop leverde bijna 400 euro op. De leerlingen waren wel heel benieuwd wat er met dat geld ging gebeuren. Dit keer geen goed doel, want het geld wordt gebruikt om een deel van de kosten te dekken die het hebben en onderhouden van een bijenvolk met zich meebrengt.

Om kinderen meer inzicht te geven in de balans tussen uitgaven en inkomsten van Imkerij BijJozzz is het plan opgevat om volgend jaar met de leerlingen van groep 7 een formeel bedrijf te starten. Zo leren de kinderen niet alleen over bijen, maar ook over economie. De school is uiteraard heel benieuwd of er aan het eind van het jaar winst is gemaakt met de startup. In dat geval mogen de leerlingen van groep 4 en groep 7 dat besteden aan een groen, goed doel. Bij verlies, maar bij dit unieke project kun je eigenlijk niet van verlies spreken, dekt de school het tekort.

Later dit jaar wordt de najaarshoning uit de honingraten geslingerd. De verkoop wordt ruim tevoren aangekondigd.

Afbeelding