Afbeelding
Tim Streng

’Cheers’ op de Jozefschool

Algemeen

Woensdag 14 juli was het een grote drukte op de Oudewaterse Jozefschool. Nadat om kwart over elf de leerlingen van groep 8 waren uitgezwaaid door de meer dan 200 leerlingen van de school stapte even later burgemeester Danny de Vries de school binnen. De verbaasde leerlingen van groep 4 keken hun ogen uit bij het zien van de Oudewaterse burgervader, die voor deze gelegenheid zijn indrukwekkende ambtsketen droeg. Ze waren letterlijk sprakeloos.

Danny de Vries was op de school voor het uitreiken van de internationale Anglia-diploma’s aan de leerlingen van groep 6. Het Anglia-examen wordt meerdere keren per jaar over de hele wereld afgenomen en wordt in Engeland gecorrigeerd.

De Jozefschool werkt sinds een aantal jaren aan de ontwikkeling van een internationaliseringsprogramma en biedt Engels aan van groep 1 t/m 8. Dit niet alleen als het vak op het rooster staat, maar ook bij andere vakken en activiteiten gesproken. Doel is uiteindelijk om tot een internationale uitwisseling te komen, waarbij de kinderen kennismaken met kinderen uit een ander land uit de Europese Unie.

In de mooi versierde zaal van de school, met o.a. slingers met de Union Jack, sprak Danny de Vries de kinderen in perfect, maar ook begrijpelijk Engels toe. Hij vertelde dat hij als kind in de Verenigde Staten had gewoond en hoe hij daar Engels had leren spreken. De kinderen vonden het geweldig dat hij in de buurt van Disneyland had gewoond. Naast het belang van de Engelse taal benadrukte De Vries ook het belang van de Nederlandse taal. En dat zijn ze op de Jozefschool helemaal met hem eens.

Na zijn interactieve toespraak kregen alle leerlingen hun Anglia-diploma van de burgemeester. Hij deed dat met veel grappen, zodat iedereen vol aandacht bleef. En wat waren de kinderen trots op hun eerste officiële Anglia-diploma. Na de uitreiking stond er voor alle leerlingen en ouders kinderchampagne en een lekkere muffin klaar. De opening van de eerste fles door de burgemeester leverde geen knallende kurk op en dat scheelde weer het nodige boenwerk na afloop. Danny de Vries bleef scherp, want toen directeur Tom Streng het limonadebekertje hief en ‘Proost’ zei werd hij vriendelijk verbeterd door de gast. ‘Daar maken we CHEERS van. U moet nog veel leren, meester Tom.’ Dat klopt en dat geldt ook voor de andere collega’s van de school. Daarom reizen zij in februari 2022 naar het Schotse Edinburgh voor een Europese trainingsweek.