Juffen Jozefschool oerend hard door Oudewater
Juffen Jozefschool oerend hard door Oudewater Tim Streng

Juffen Jozefschool oerend hard door Oudewater

Algemeen

Het beeld van de zeven juffen van de Jozefschool die op donderdag 15 juli op hun stoere motoren door Oudewater reden zou voor zanger Bennie Jolink van de Achterhoekse boerenrockgroep Normaal de inspiratie hebben kunnen zijn voor het schrijven van zijn eerste hit Oerend Hard. Jolink had de tekst en muziek van Oerend Hard echter al in 1977 op papier gezet en om nou te zeggen dat de juffen ‘oerend hard kwamen aangescheurd’ is ook enigszins overdreven.

Het zevental reed rond op elektrische scooters, die bij een lokale ondernemer waren gehuurd. De hoge sturen maakten indruk, de wapperende haren van de juffen ook. Maar de snelheid en het geluid dat ‘hun motoren’ produceerden vielen in het niet bij ‘Bertus op zien Norton en Tinus op de BSA’, zoals Jolink zong.

Op de E-scooters zaten Alda van Schaik, Brigitte Kool, Linda de Jong, Ellen Binken, Debbie Egging, Sandra de Raad en Gerda Schouten. En allemaal hadden ze op deze vijftiende juli een feestje te vieren. Eerstgenoemd tweetal nam afscheid van de school. Alda van Schaik ging onlangs, na een dienstverband van ruim 40 jaar, met pensioen en de Stolwijkse Kool wordt hoogbegaafdencoach op het Goudse Antoniuscollege. Het resterende kwintet vierde een 25-jarig jubileum.

Al eerder was besloten om het feest niet groots op school te vieren. Dat paste niet bij de beperkende coronamaatregelen die de school al sinds maart 2020 hanteert. Dus werd het een roadtrip door Oudewater. Op negen, markante plekken in Oudewater werden de feestgangers opgewacht door leerlingen van de school, die hen verrasten met mooie, veelal muzikale optredens. Zo zongen de leerlingen van groep 8 de juffen toe vanaf het bordes van het stadhuis met liedjes van hun eindmusical. Het was een prachtige aubade. De leerlingen van groep 4/5 gingen los met Oerend Hard en groep 7 zong op het plein van de Michaelkerk ‘Romana op de scooter’, notabene door hun eigen jubilerende juf Debbie ingestudeerd! Uiteraard ontbrak ‘Waar is het feestje’ niet en aan het eind van de tour door Oudewater was er een mooi versje dat werd opgezegd door de kleuters uit de groep van juf Sharita.

Paniek

Terug op school kregen alle kinderen, maar uiteraard ook de bestuurders van de E-scooters, een portie friet met een lekkere snack uit de bij de school gestalde snackkraam. Frietje on Tour werd gesponsord door de actieve Oudervereniging van de Jozefschool.

Voorafgaand aan de snack was er overigens sprake van lichte paniek op de school. De zeven juffen waren namelijk enige tijd van de radar verdwenen. Achteraf doken foto’s op van het zevental dat gehuld in regencapes nog een snelle tour, schijnbaar met veel getoeter, maakte over de Noord- en Zuid Linschoterzandweg. De bewoners van de langs de Linschoten liggende woningen en boerderijen, zullen kijkend vanachter hun beregende ramen, ongetwijfeld hebben gedacht: ‘Niet normaal dit. Daar gaan Alda, Brigitte en Linda op hun Norton en Ellen, Debbie, Sandra en Gerda op hun BSA.’ We weten inmiddels beter.

‘s Avonds werd het feest voortgezet bij Weids aan de Hoenkoopse Buurtweg. Bij afwezigheid van de directeur van de school, die zich moest afmelden vanwege de naweeën van een corona-vaccinatie, werden alle juffen toegesproken door collega’s van de school. Mede doordat meerdere collega’s ook op persoonlijk vlak het nodige hebben meegemaakt werden het emotionele, maar prachtige toespraken. Zo werd Brigitte Kool geroemd voor de wijze waarop ze de zorg en het hoogbegaafdheidonderwijs op de school vorm heeft gegeven. De school gaat haar enorm missen, maar is er ook trots op dat ze vanwege haar kwaliteiten op het Goudse Antonius is aangenomen om daar het HB-onderwijs verder vorm te geven.

Alda van Schaik nam na ruim veertig jaar officieel afscheid van de school. Ze startte op de Jozefschool in 1976, maar onderbrak haar carrière voor een fulltime moederschap. Alda werd op het Rotterdamse St. Lucia opgeleid als kleuterjuf en het grootste deel van haar loopbaan was ze ook juf van de vier- en vijfjarigen. Ze was echter ook een van de eerste kleuterjuffen die de stap naar een hogere groep maakte. Het ging haar prima af. Alda is nu gepensioneerd, maar blijft nog als vrijwilliger aan de Jozefschool verbonden.

Rond half tien keerde iedereen huiswaarts. De accu’s van de ‘Nortons en de BSA’s’ waren toen waarschijnlijk al weer opgeladen voor een volgende toer.

Afbeelding
De uitslag 1 minuut geleden
Afbeelding
Deze week in Concordia 2 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 4 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 5 uur geleden
Afbeelding
Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard 19 uur geleden
Afbeelding
Stemmen tellen 20 uur geleden
Afbeelding
Aankomst in Oudewater als vanouds 21 uur geleden
Afbeelding
Horen, zien en toch zwijgen 22 uur geleden