V.l.n.r. Bernadette Vermeij, Danny Bras en Annemiek van den Haselkamp ontvingen het eerste schoolmagazine.
V.l.n.r. Bernadette Vermeij, Danny Bras en Annemiek van den Haselkamp ontvingen het eerste schoolmagazine. Tim Streng

Jozefschool publiceert Schoolmagazine

Algemeen

Het boekwerkje circuleert al enige tijd in Oudewater, maar pas afgelopen vrijdag werd het schoolmagazine van basisschool St. Jozef officieel gepresenteerd. Het magazine, in prachtige kleurendruk, werd toen uitgereikt aan Danny Bras, Bernadette Vermeij en Annemiek van den Haselkamp. Deze drie ouders, allen niet onbekend met het schrijven van teksten, vormden tezamen met de leerkrachten Nicolette van Straalen en Ellen Binken en directeur Tom Streng de redactie van het schoolmagazine.

Het idee voor het magazine, dat op school als werktitel 'De Linda' meekreeg, ontstond tijdens een studiereis op Terschelling. Bladerend door het 28 pagina's tellende magazine krijgt de lezer een breed beeld van wat er op 'de Jozef' allemaal gebeurt. Uiteraard veel aandacht voor het vak Engels, dat een belangrijke plaats inneemt in het onderwijs op de school, maar ook onderwerpen zoals de leerlingenzorg, de hoogbegaafdheidsgroep, de peutergroep en ouderbetrokkenheid passeren in het magazine de revue. De leerlingen, want om hen gaat het uiteindelijk op school, komen uitgebreid aan het woord in twee interviews. Ellen Binken zorgde voor de verslaglegging.

'Jij bent de aap'

Danny Bras schreef voor het schoolmagazine een artikel over de 'kanjertraining'. Deze training richt zich op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, waarbij wekelijks wordt geoefend met kennis en vaardigheden met als doel een veilige sfeer in de klas en in de school te creëren. 'Jij bent de aap', de titel van Danny Bras' artikel, verwijst naar de dieren die in de kanjertraining symbool staan voor verschillende gedragstypen.

De leerkrachten werken in alle groepen met een veelheid aan materialen, zoals handpoppen, prentenboeken en petjes en er wordt veel tijd ingeruimd voor interactie tussen de kinderen. Daarnaast worden er veel vertrouwensspelletjes gespeeld. Dit alles gericht om kinderen vanuit vertrouwen zichzelf te laten zijn.

Onlangs ontving de Jozefschool overigens de officiële certificering als 'kanjerschool'. Alle leerkrachten volgden een opleidingstraject van drie jaar en dit traject werd aan het begin van het schooljaar afgerond met een laatste studiedag. Het mooie kanjertrainingbordje dat nu op de buitengevel van de school prijkt is het uiterlijk bewijs van de certificering, maar de kern is dat er in en rond het gebouw vanuit vertrouwen wordt gewerkt. Zowel kinderen, ouders als leerkrachten hebben het daardoor helemaal naar hun zin op de Jozefschool.