Jolanda Boere, Tirza de Bruyn en Ron van Leeuwen.
Jolanda Boere, Tirza de Bruyn en Ron van Leeuwen. Ellen van Leeuwen

Leren op de werkvloer is veel leuker: op de St. Jozefschool kan het straks

Algemeen

Het onderwijs nóg leuker maken, dat is het doel van de nieuwe stichting Leren en Ervaren Basisschool St. Jozef in Oudewater. Vanaf volgend schooljaar wil de stichting de leerlingen van de St. Jozefschool laten leren door te ervaren. "Kinderen leren het meest als ze op onderzoek uit mogen gaan."

"Van vakantie tot vakantie werken met een bepaald thema. We bieden in de lessen afwisselende activiteiten aan die passen bij het thema. Maar het wordt pas echt leuk als er mensen in de klas komen of kinderen naar bedrijven gaan", vertelt directeur van de school, Tom Streng, enthousiast. De stichting Leren en Ervaren St. Jozefschool is in het leven geroepen om excursies naar bedrijven in de regio en gastlessen van ondernemers mogelijk te maken voor de leerlingen. Tom: "We willen de praktische kant van de theorie laten zien en daarmee het onderwijs meer aanschouwelijk maken."

De stichting is geboren uit initiatief van Oudewaterse ondernemer Tirza de Bruyn. Als tevreden ouder wilde ze graag wat terugdoen voor de school van haar kind. "Misschien moeten we kijken of er bedrijven zijn die willen samenwerken met de school of die fondsen beschikbaar willen stellen?", opperde Tirza. Samen met - ook ondernemers - Ron van Leeuwen en Jolanda Boere is ze verder gaan brainstormen. De ouders hebben samen de stichting opgericht en nemen plaats in het bestuur.

Verbinden

De stichting Ervaren en Leren Basisschool St. Jozef wil ondernemers aan zich verbinden. "We willen ze vragen actief bij te dragen aan een thema door een gastles of excursie te organiseren. Als stichting kunnen we hierbij begeleiden. Een financiële bijdrage geven, is ook een optie. Met het geld kunnen we weer externe sprekers inhuren of excursies naar instellingen als TechnoHUB mogelijk maken", legt Ron uit.

Ron kan zich nog beeldend herinneren dat hij zelf als basisschoolleerling een uitstapje maakte naar Hotel de Roos - tegenwoordig brasserie Joia. "Het was heel indrukwekkend om in zo'n grote keuken te kijken. Het gaat er niet om of iedereen daarna kok wil worden, maar dat je ziet welke mogelijkheden er zijn in een bedrijf. Het is de ervaring die je meeneemt", aldus Ron.

Beklijft

Vanaf volgend schooljaar worden, aansluitend op de thema's, excursies en gastlessen verzorgd door ondernemers uit de regio. Als voorbeeld noemt Tom het thema bekende mensen uit de geschiedenis. "Hiervoor kan bijvoorbeeld een ouder, die als grimeur bij de televisie werkt een gastles komen geven. Of bij het thema uitvinders, kunnen we naar een lasbedrijf, waar de leerlingen zelf aan de slag mogen. De excursies en gastlessen brengen de wereld voor kinderen dichtbij."

Tom is ervan overtuigd dat het ervarend leren het onderwijs leuker maakt voor de leerlingen. "Door te doen en ervaren, gaan kinderen beter leren. Of je nu lesgeeft over zuivel of dat je naar een zuivelboerderij gaat waar de leerlingen met eigen ogen kunnen zien hoe zuivel wordt gemaakt, dat is nogal een verschil. Je kunt ergens drie uur over kletsen, maar door een half uur in de praktijk begrijpen ze het beter. Het beklijft beter."

Voor meer informatie kunt u mailen naar stg.lerenervaren.stjozefow@degroeiling.nl.

Ellen van Leeuwen

Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 7 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 8 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 9 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 12 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 14 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 17 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00