Afbeelding
Aad Kuiper

De Zonnebloem trakteert

Algemeen

De Zonnebloem afdeling Oudewater trakteert altijd mensen, meestal mensen met een lichamelijk beperking, maar altijd mensen die daar behoefte aan hebben en het zelf niet meer kunnen regelen. Die traktatie kan bestaan uit een simpel bezoek aan huis, een mooie wandeling of zelfs een leuk dagje uit. Om zulk soort activiteiten te realiseren zetten ruim vijftig vrijwilligers zich regelmatig in en sommige zelfs heel regelmatig. Om aan die vrijwilligers te laten blijken dat hun inzet enorm gewaardeerd wordt, bedachten enkele enthousiastelingen eens een ander soort traktatie; namelijk een waarbij de vrijwilligers zelf getrakteerd werden. Afgelopen woensdag, 29 juni, genoten bijna veertig vrijwilligers van een bijzonder leuk dagje uit.

Rond elf uur ‘s ochtends stond voor al die vrijwilligers in Theetuin de Kwakel de koffie klaar. Daar konden ze onderling ervaringen uitwisselen of gezellig over iets heel anders praten. Zelfs voorzitter Dick Kool wist niet wat ze die dag voorgeschoteld zouden krijgen. Ondertussen liepen de organisatoren van deze dag, Barrie Janssen, Tieneke Keller en Janny van Zwieten, deze dag nog eens door, maar aan alles was gedacht. Na een uurtje werd koers gezet naar De Rank aan de Noorder-Kerkstraat. Daar lagen de knapzakken a la Swiebertje met een lekkere lunch al klaar. Maar eerst kregen ze van Danny de Vries, niet alleen burgemeester van Oudewater, maar sinds maart ook bestuurslid van het nationaal bestuur van de Zonnebloem, een groots compliment: “Ik ben trots op alle vrijwilligers; ze doen veel belangrijk werk en zeker ook die van de Zonnebloem; waarvoor mijn bijzondere dank! En als er iets te vragen is, weten jullie me vast wel te vinden.”

Vervolgens werd de groep gesplitst in vier kleinere groepjes die in verschillende volgorde een echt Oudewaters programma afwerkten: een bezoek aan het Touwmuseum, museum De Heksenwaag, een bijzondere speurtocht door het historische Oudewater en iets heel anders, een uurtje oud-Hollandse spelletjes. Een van de organisatoren, Barrie Janssen, in het dagelijks leven onder andere werkzaam bij een beveiligingsbedrijf, blijkt bij meer organisaties als vrijwilliger actief te zijn: “We organiseren nu iets leuks voor de vrijwilligers, maar misschien kunnen zij mensen wel eens meenemen naar een van deze bijzondere plekjes. En het is zeker ook belangrijke dat mensen beloond worden voor wat ze doen.” Barrie zelf zet zich o.a. ook nog eens in bij het Rode Kruis en het Vakantiebureau, waar zorg- en seniorenvakanties georganiseerd worden: “Ik doe dit graag voor mensen die het zelf niet meer zo goed kunnen. De dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt is voor mij voldoende beloning. En daar komt bij dat ik door mijn werk ook vaak sponsors voor allerlei activiteiten kan vinden. Het is dankbaar werk en je krijgt er echt iets voor terug.” Nu ging Barrie een groepsfoto van alle vrijwilligers laten afdrukken, zodat iedereen na de Oudewaterse middag en het afsluitende lopend buffet, ook nog eens een tastbare herinnering aan deze middag zou overhouden. “Welverdiend allemaal”, meenden de organisatoren.

Aad Kuiper

Afbeelding
Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 5 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 7 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 12 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 15 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00