Marjorie van Vliet.
Marjorie van Vliet. pr

Hospice Oudewater vijf jaar

Algemeen

Oprichters, doordouwers, bestuursleden, steunende en als het nodig is de hand-aan-de-ploeg-slaande medewerkers van bedrijven, gemeente Oudewater, Vrienden van het Hospice en ongetwijfeld nog veel meer mensen en organisaties waren en zijn nodig om het Hospice Oudewater te laten draaien en er te zijn om mensen in hun laatste levensfase te kunnen begeleiden. Maar de meeste lof verdienen toch die inmiddels 70 (zeventig!) vrijwilligers die onder de bezielende leiding van Mary Ann en Sjanie steeds maar weer klaar staan. We laten een drietal aan het woord ter ere van het vijfjarig bestaan van het hospice, vandaag 13 april 2021. Vanavond proosten alle medewerkers op dit heuglijke feit via een zoombijeenkomst met een proostpakket dat kortgeleden bij iedereen is bezorgd. U mag bij dit jubileum ook wel even stilstaan, lees vooral ook het slot van dit artikel.

Jopie Stalvord-Verlangen is een vrijwilliger van de tijd van nog voor het hospice goed en wel begon. Na een loopbaan in de horeca, omdat haar ouders een café aan de Markt hadden, werkte ze vervolgens als receptioniste en daarna dertien jaar bij Abrona (de zorg bleek haar goed te liggen) en is ze in die zorgsector aan de slag gebleven: vrijwilliger bij het Hospice Oudewater. Dat zorg goed bij haar past is ook zichtbaar in ander vrijwilligerswerk van Jopie, naast de kap-en-grime bij Treatief is ze namelijk ook actief bij Onderling Sterk. "Ik was al aan het voorbereiden met een cursus voor het hospice toen de bouw in de Schuylenburcht nog in volle gang was en kon meteen aan de slag toen de eerste gast aankwam. Ik vind het nog steeds zoiets bijzonders dat je mensen in hun laatste levensfase mag helpen. En dat doen we niet alleen, maar met assistentie van de Vierstroom. Je bent ook gastvrouw voor de familie: een luisterend oor voor het verhaal dat ze kwijt willen. Ik heb zoveel respect voor Sietse die hiervoor de eerste steen heeft gelegd, maar ook voor al die anderen. En wat ben ik ook blij met Mary Ann en Sjanie die ons zo goed aansturen en Caroline, hiervoor, deed dat ook goed. Die zijn er ook voor ons. Het is zulk dankbaar werk, want ik geniet ervan als ik anderen kan helpen."

Een andere vrijwilliger is Marjorie van Vliet. Je zou wellicht denken dat iemand die verpleegkundige is geweest - ze is een half jaar geleden met pensioen gegaan - misschien iets totaal anders gaat doen, maar dat geldt zeker niet voor Marjorie. Ook zij is van het begin af aan betrokken geweest bij het Hospice Oudewater. Op 13 april, ze weet het nog goed, is ze begonnen. "Ik heb veel ervaring in de zorg, ook met terminale zieken. En ik dacht al langer dat, als ik daar tijd en ruimte voor had, iets meer mee zou willen doen. In Bodegraven waren ze bezig een hospice op te zetten en ik volgde via die organisatie een cursus. Maar het hospice daar schoot maar niet op. En op een dag dat allerlei verenigingen zich mochten presenteren op het evenemententerrein vertelde dokter Ypma heel enthousiast over het hier op te richten hospice; hij heeft toen heel veel donateurs geworven en heel veel bekendheid gegeven aan het hospice. Daarvoor had hij natuurlijk al heel erg lang gelobbyd, maar voor mij was het nieuw. Ik heb contact gelegd en ben toen hier ook een cursus gaan volgen en kon snel aan de slag als vrijwilliger aan het bed. Het is goed dat het hospice er is: het is laagdrempelig, je kunt er als naaste altijd terecht - nu met corona is het natuurlijk net even iets anders -, je weet dat er goed voor iemand gezorgd wordt en degenen die later achterblijven kunnen voorzichtig aan al wennen aan het idee dat ze op een geven moment echt zullen moeten loslaten."

Marjorie weet uit persoonlijke ervaring dat het voor familieleden te veel kan worden als een naaste ernstig ziek is en veel zorg nodig heeft: "Je kunt er wel zijn, maar de zorg overnemen vraagt een heel andere rol. Dat legt extra druk op je en als je die zorg aan een ander kunt overlaten kun je er voor die naaste echt zijn. Dat is belangrijk voor die naaste en voor jezelf."

Gerbrand van Lieshout was jarenlang bedrijfsleider bij Gert Snel Interiors en werkt nu als bedrijfsleider bij Interbanket. Tussen die twee banen in had hij wat meer tijd en die gebruikte hij ook om eens even na te denken. Dat denken én een tweetal ontmoetingen brachten hem in herinnering dat hij altijd eigenlijk iets in de zorg had willen doen, maar het was er niet van gekomen en omscholen, nu hij al dik in de vijftig was, was geen reële optie. "Ik ben toen wel met het hospice in contact gekomen, maar wilde niet gelijk een beslissing nemen. Ik heb afgesproken dat ze me een jaar later terug zouden bellen. En toen ben ik, en dat is nu een jaar geleden, aan de slag gegaan. In het vrijwilligerswerk had ik wel al ervaring. Nadat ik vanaf mijn zevende bij Unio voetbalde, heb ik later voetbaltraining gegeven, ben ook scheidsrechter geworden en heb als bestuurslid de pr en sponsoring voor mijn rekening genomen. En nu dus dit."

Van Lieshout vertelt heel open over zijn passie, die weer tot leven was gekomen: "In het voorjaar van 2020 heb ik een training gevolgd en ben ik verder opgeleid op de toen net nieuwe locatie. Ik wilde, zoals ik al zei, altijd al graag iets doen in de zorg en ik merk hoe goed me dat ligt. Omdat ik een fulltimebaan heb en ook graag nog een eindje fiets, draai ik alleen avonddiensten. Je kunt, en dat vind ik belangrijk, voor mensen het verschil maken, terwijl ze toch minder gezond worden. Je leert er ook nog eens veel over mensen in het algemeen en wat betekenisvol is, door alle gesprekken die je voert. Mijn andere vrijwilligerswerk heb ik ook met veel plezier gedaan, maar zulke contacten zijn meestal veel oppervlakkiger. Waar ik nu veel voldoening uit haal is de diepgang die dit werk meebrengt. Nu komt er gevoel bij kijken en emotie. Je hebt hier soms zulke mooie gesprekken en je kunt hier echt iets voor iemand betekenen."

Na deze inspirerende verhalen nog even een 'zakelijke' mededeling die we kregen toegestuurd vanuit het Hospice Oudewater: "Dit jaar kunnen we weer niet langs de deur i.v.m. de corona. Vandaar dat we een WhatsApp-bericht sturen naar alle connecties van het hospice, met daarbij de vraag of zij dat bericht weer in hun eigen netwerk willen verspreiden. Maar mocht u dit bericht niet tegenkomen kan er ook via de bijgaande QR-code (ook te vinden op de website) of gewoon via het volgende bankrekeningnummer gedoneerd worden: NL71 RABO 0304 0418 82 t.n.v. Vrienden van het Hospice Oudewater. Bij voorbaat onze dank!"

Jopie Stalvord, Marjorie van Vliet, Gerbrand van Lieshout.

Aad Kuiper

Gerbrand van Lieshout.
Jopie Stalvord.
Afbeelding
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 18 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 20 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00