Gerrit van Leeuwen, Wim Knol, Annemarie van 't Veen.
Gerrit van Leeuwen, Wim Knol, Annemarie van 't Veen. Aad Kuiper

Nieuw elan bij Progressief Oudewater

Algemeen

Bij de landelijke politiek klinkt regelmatig de term ‘nieuw elan’. In Oudewater lijkt het erop dat de kortgeleden opgerichte partij Progressief Oudewater, ondanks het feit dat de term tijdens het eerste kennismakingsrondje niet is gevallen, serieus met hedendaagse denkbeelden op een frisse manier aan de slag wil. Via verschillende media waren geïnteresseerden opgeroepen kennis te komen maken met de initiatiefnemers om zich wellicht aan te sluiten bij de kersverse beweging. En, hoewel nog niet in grote getalen, waren nieuwsgierige enthousiastelingen op dit nieuwe geluid afgekomen; tenslotte komt in maart opnieuw de lente.

Annemarie van ‘t Veen beet in het stadhuis het spits af en liet de aanwezigen weten dat ze een jaar of vier geleden niet goed wist op welke partij ze zou moeten stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zelf was ze lid van GroenLinks, maar een politieke partij die daar in Oudewater een beetje bij aansloot was er eigenlijk niet, vond ze. Onder andere via Wim van Seeters, die als GroenLinks-lid bij het Progressief Akkoord in Montfoort-Linschoten (waarin PvdA-leden, GroenLinks-leden en onafhankelijken zich verenigd hebben) de nodige politieke ervaring heeft, kwam ze, samen met Gerrit van Leeuwen bij Wim Knol terecht, oudgediende in de politieke arena van Oudewater. Met zijn drieën zijn ze, eigenlijk vrij recent aan de slag gegaan om nog net op tijd mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart, ‘want om nu nog vier jaar te wachten …’

Ook Gerrit van Leeuwen (jonge kinderen die hij ook graag in de toekomst een huis in Oudewater gunt) en Wim Knol (oud-journalist, communicatieadviseur en gelouterd in de Oudewaterse politiek) stelden zich voor aan het tiental geïnteresseerde, betrokken, nieuwgierige en/of enthousiaste aanwezigen.

Groen en sociaal

Annemarie maakte duidelijk dat de partij een groene en sociale koers wil varen: “We zijn op zoek naar mensen die dit initiatief steunen en misschien zelf willen meewerken. Het programma is nog niet uitgekauwd, maar het is wel duidelijk wat onze kernwaarden zijn, waaraan we alle plannen en initiatieven willen toetsen. Dat zijn er vijf: op de eerste plaats gezond. Hierin komen veel zaken samen, van fysieke en geestelijke gezondheid en van welzijn tot eenzaamheid, armoede, luchtkwaliteit en toegankelijkheid. Het thema is nauw verbonden met de kernwaarde groen, waar de leefomgeving, klimaatverandering, het milieu, maar ook bijvoorbeeld de landbouw een groot aandeel hebben. Bij het begrip sociaal speelt onder andere de volkshuisvesting een centrale rol, maar ook sport en het verenigingsleven en zoiets als schuldhulpverlening. En natuurlijk is duurzaamheid van heel groot belang, want er komen ook mensen na ons. Misschien is het belangrijkste punt wel dat we transparant willen zijn en samenwerking met de andere partijen zoeken en echt gaan luisteren naar de inwoners van de gemeente Oudewater. Hoe mooi zou het zijn als we de harde tweedeling in de gemeenteraad kunnen overbruggen en raadsbreed kunnen samenwerken? Dat is pas bestuurlijke vernieuwing.”

Levendige discussies

Er ontstonden heel wat levendige discussies over de verschillende onderwerpen die Annemarie ter sprake bracht over uiteenlopende onderwerpen waaraan de aanwezigen vanuit hun verschillende ervaringen en achtergronden hun steentje bijdroegen. Annemarie: “Hoewel we pas in oktober onze eerste stappen hebben gezet, krijgen we al veel steun uit onze omgeving. We zijn nu vooral op zoek naar mensen die ons óf in het politieke speelveld óf op de achtergrond kunnen helpen. Zelf ben ik hieraan pas gaan deelnemen toen de gemeente mensen uitnodigde om eens kennis te maken met de politiek in Oudewater. Toen dacht ik dat we met een aantal mensen wel van betekenis zouden kunnen zijn en gelukkig heb ik een aantal medestanders gevonden, maar we kunnen er dus nog wel meer een plekje geven die hun idealen in daden willen omzetten; tenslotte gaat het niet om de poppetjes, maar om de inhoud. Wat dat betreft is er nog veel werk aan de winkel. Oudewaternaren die mee willen denken en doen kunnen zich melden via: info@progressiefoudewater.nl”

Aad Kuiper

Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 39 seconden geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 3 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 5 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 7 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 22 uur geleden
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 23 uur geleden
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk gisteren
Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht pakt 'Groots' uit ter ere van 110-jarig bestaan 25 apr, 14:00