Afbeelding
FRED VAN SCHAIK

OZV is 80+ en in de bloei van haar leven

Algemeen

“Eigenlijk was er in 1897 al een zwemvereniging met een zwembad in ‘de waard’,” krijgen we te weten van Hans Schoonderwoerd, de huidige voorzitter van de Oudewaterse Zwemvereniging OZV, “maar deze raakte in de jaren ‘20 van de vorige eeuw in een dip zodat de vereniging eigenlijk niet meer bestond. Nadat in de jaren ‘30 door de werkverschaffing begonnen werd aan een nieuw zwembad met een doorgang naar de IJssel, werd vervolgens in de jaren’40 ook de Oudewaterse Zwemvereniging nieuw leven ingeblazen. Deze heropgerichte OZV bestaat nu tachtig jaar; weliswaar plus twee, maar eenieder zal begrijpen dat dit nu pas gevierd wordt.” Het blijkt dat OZV een van de weinige zwemverenigingen is zonder een ‘eigen thuiszwembad’, zeker in deze regio, en een ledenbestand heeft van 130, 140 leden en maar liefst negen wedstrijdteams.

Van buitenbaden naar binnenbaden

Schoonderwoerd is al ruim twintig jaar voorzitter en had wel al eerder willen stoppen, maar het is er niet van gekomen en hij doet dit vrijwilligerswerk duidelijk nog steeds enthousiast en met veel plezier. “Waarom de vereniging eigenlijk tijdens de oorlog weer is opgericht weet ik niet; misschien om wat afleiding te hebben van de dagelijkse ellende die men om zich heen meemaakte. Heel vaak konden ze toen niet eens een heel team samenstellen, omdat er leden in Duitsland te werk gesteld waren.” In de jaren ‘50 en ‘60 bestond naast waterpolo ook nog wedstrijdzwemmen: “We deden toen vaak mee aan meerkampen in de buurt en dat kon in veel omliggende plaatsen, want er waren bijna alleen maar buitenbaden. De competities vonden allemaal in de zomer plaats. Op vrijdagavonden was het hier stampvol met toeschouwers. Er was verder ook niet zo heel veel te doen in die tijd,” voegt Schoonderwoerd er bedachtzaam aan toe en vervolgt lachend: “De huidige generatie zal wel jaloers zijn op zulke bezoekersaantallen. Maar toen er steeds meer binnenbaden kwamen in de jaren’70, begon alles anders te worden. De competities verschoven naar die binnenbaden - zelf heb ik in die tijd alle zwembaden in de buurt wel gezien - en dus ook naar het winterseizoen en wij moesten, omdat het daardoor duurder werd, meer inkomsten zien te vergaren. Daarom organiseerden wij zwemles; ‘s zomers in het buitenbad en ‘s winters namen we de leerlingen mee naar een binnenbad. Dat werkte fantastisch.”

Twee seizoenen

“Bij OZV kennen we eigenlijk twee seizoenen,” gaat Schoonderwoerd verder. “In de winter wordt er hard getraind en spelen we een flink aantal competities, terwijl we in de zomer naast trainen ook veel sociale activiteiten organiseren. Ook daarom zijn we enorm blij met de uitstekende samenwerking met de stichting SBOZ (Stichting Beheer Zwembad Oudewater). Elders is dat vaak heel strak geregeld, want dan mag een zwemvereniging als de onze op bepaalde beperkte en duidelijk afgebakende tijden gebruik maken van een zwembad, maar hier hebben we een eigen sleutel en kan er heel veel. We mochten zelfs het beheer van de horeca overnemen, wat ook weer inkomsten oplevert. Maar, en dat is minstens zo belangrijk. De betrokkenheid van alle vrijwilligers die we hebben - en dat zijn er nogal wat - is enorm groot en met nu nog alleen een buitenbad moet dat ook wel. Gelukkig wordt dat door bijna alle ouders die hier met hun kinderen komen direct herkend.

OZV en SBZO staan samen sterk

“Wij doen het, samen met SBZO, relatief goed en dat komt zeker ook door de betrokkenheid van de Oudewaterse bevolking, de leden, maar ook bijvoorbeeld van de ouders van de 35 jeugdleden die we hebben. Als je met z’n allen je schouders eronder zet, is dat voor ouders en kinderen gewoon heel fijn. Een deel van die kinderen blijft zwemmen of komt na een paar jaar weer terug, want ze vonden het toch wel een heel fijne vereniging en een fijne sport. En soms gaat het je verbonden voelen met OZV over van ouders op kinderen. Wij zijn wel voor samenwerking met andere sportverenigingen, zodat kinderen ook andere sporten leren kennen. Wat betreft het zwemmen zijn wij blij met ons eigen ‘thuisbad’: we organiseren de zwemvierdaagse, bedrijfstoernooien, overnachtingen en het zwembad zelf regelt een discoavond, allerlei zwemactiviteiten en bijvoorbeeld aquajoggen. En, omdat hier veel mensen baantjes komen trekken in de zomer, hebben we daar voor het ‘masterzwemmen’ in het leven geroepen: zo’n 25, 30 mensen gaan in het winterseizoen met elkaar in Harmelen zwemmen. Ze kennen elkaar van hier en, net zoals de jeugd met een busje naar de training gaat, is niet alleen het zwemmen of een wedstrijd leuk, maar ook het gezamenlijke reisje. Het is wel wat duurder, maar die saamhorigheid is, net als betrokkenheid, een groot goed.

Het zwembad is voor iedereen

“Natuurlijk is het zwembad er voor iedereen: voor jonge gezinnen met kleine kinderen is het leuker en gemakkelijker dan naar het strand ... en ook nog eens veel dichterbij. Maar ook voor ouderen is het gezellig; je komt er bekenden tegen en je kunt gewoon iets te drinken gaan halen, verse koffie of iets lekker kouds. Je kunt de zon opzoeken of de schaduw; je krijgt hier een beetje vakantiegevoel. En onze vereniging doet daar gezellig aan mee. We hebben de schade door corona wat betreft het ledenaantal gelukkig beperkt weten te houden; er zijn heel veel leden lid gebleven: we hebben nu vier herenteams, vier jeugdteams en ook weer een damesteam. We doen het als club in deze regio op dat vlak erg goed. En nu bestaan we ruim tachtig jaar en iedereen begrijpt waarom we dat nu pas vieren, maar het is uiteraard een feestje waard. En dat feestje vindt plaats op zaterdag 2 juli. Dan zijn er ‘s middags een trainingsclinic en verschillende wedstrijden en om vijf uur begint de reünie. Het wordt vast en zeker druk. Je moet van deze sport wel een liefhebber zijn, maar gelukkig zijn er hier behoorlijk veel liefhebbers.”

Zaterdag 2 juli

Op de feestdag zelf hebben inderdaad ‘s middags diverse activiteiten plaatsgevonden. Rond een uur of vijf kreeg Hans Schoonderwoerd het woord: “We mogen best trots zijn op onze club, want we maken hem met elkaar. Ik draag trouwens de ‘orde van heren 2’ die ik bij formele gelegenheden verondersteld wordt te dragen, want anders krijg ik vast alle ballen om mijn oren. De jubileumcommissie heeft fantastisch werk geleverd. Het overdekte zwembad ligt in het verschiet, zodat de toekomst er mooi uitziet, maar met dit lekkere weer en de prima muziek van de Outlaws en deze gezellige mensen eerst maar eens dat uitgestelde feestje vieren.”

Walther Kok, wethouder sport, liet het woord aan zijn collega Marieke Teunissen, wethouder met o.a. ruimtelijke ontwikkeling in haar portefeuille, met daarin de bouw van dat nieuwe zwembad. Zij vertelde o.a. dat haar ouders het beheer van een klein winkeltje op het terrein van een zwembad hadden en dat ze daar ‘s zomers hard moest werken, maar na afloop wel in een leeg zwembad mocht gaan zwemmen

Na de quiz, ‘capje op, capje af’, en een hapje en drankje zal het feest ongetwijfeld nog gezellig en lang geduurd hebben.

Aad Kuiper

Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 11 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 12 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 13 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 16 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 18 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 20 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 21 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 17 apr, 19:00