Afbeelding
pr

Maak kennis met bijzondere watersporten in Oudewater

Algemeen

Nederland en water is een onlosmakelijke twee-eenheid. Daarom ook worden er in ons land veel sporten beoefend die met water te maken hebben: zwemmen, zeilen en schaatsen, om er maar een paar te noemen. In Oudewater kan iedereen met nog twee andere sporten kennismaken die ook met water te maken hebben; sporten die nog niet zo populair zijn, maar dat wel steeds meer worden, sporten die op het water uitgevoerd worden en in Oudewater dan gewoon op de Hollandsche IJssel, sporten die te maken hebben met peddelen: stand up paddling, meestal afgekort tot suppen, en drakenbootvaren. Met beide sporten kan iedereen geheel vrijblijvend kennismaken op zaterdag 9 april. Beide sporten zijn zowel goed voor de gezondheid, maar ook bijzonder gezellig, laten de organisatoren weten. Én ook nog eens aantrekkelijk voor iedereen, van jong tot oud.

Stap in of stap op

Suppen en drakenbootvaren hebben meer overeenkomsten dan alleen gezond en gezellig, namelijk … de peddel. Maar er zijn zeker ook verschillen, want suppen is een individuele sport, waarbij je op een speciaal surfboard staat en je je voortbeweegt met een peddel. Drakenbootvaren is een teamsport, waarbij een team bestaat uit meestal zestien peddelaars, een trommelaar en een stuurman. De kennismaking met deze twee sporten krijgt als motto: ‘Stap in of stap op’. Maar dat heel Oudewater wordt uitgenodigd om hoe dan ook het water op te gaan is wel duidelijk.

Suppen

Het suppen is over komen waaien uit Hawaii. Daar stonden surfleraren op hun surfboard met een peddel om zo bij hun leerlingen te kunnen blijven, instructies te kunnen geven en het overzicht te kunnen houden. Sinds een klein aantal jaren is suppen geïntroduceerd in Nederland. Suppen is een ‘total body workout’. Wanneer je supt kan je alle lichamelijke functies trainen zoals kracht, conditie, balans en coördinatie. Suppen is laagdrempelig, je leert snel de basis. Binnen een paar uur heb je de eerste beginselen onder de knie. Suppen kan op vlak water, zoals de Hollandsche IJssel, maar ook in de golven op zee. Het suppen op vlak water, zoals bijvoorbeeld de Hollandsche IJssel, is voor iedereen, van jong tot oud, te leren en te doen.

Pro-sup

“Het supseizoen gaat bijna van start!”, laat Richard Proost weten. “Vanaf begin april staan we klaar om iedereen te laten ervaren hoe leuk suppen is. Onze passie voor suppen willen wij graag aan iedereen overbrengen. Bij ons kun je ervaren hoe leuk suppen is!”

En als je het leuk vindt om te suppen kun je bij Pro-sup ook een supboard huren of kopen. Je kunt je er laten adviseren, want ze hebben daar professionele instructeurs die al jarenlang actief zijn in de verschillende disciplines van de supsport. Er zit wel een kleine ‘maar’ aan: suppen is vanaf 8 jaar en je moet zwemdiploma A hebben. Maar dat zal nauwelijks bezwaren opleveren. En dan is er natuurlijk op 9 april dé kennismakingsmogelijkheid: stap op!

Drakenbootvaren

Drakenbootvaren is een eeuwenoude sport en komt voort uit de Chinese traditie. Wereldwijd is drakenbootvaren inmiddels een populaire sport. In Nederland wordt deze sport ook steeds bekender door de evenementen die georganiseerd worden. Het is een echte teamsport die je met de juiste begeleiding snel aangeleerd hebt.

Een drakenboot is een open, lange en smalle boot van ongeveer 1 meter breed en 12,5 meter lang. De peddelaars zitten twee aan twee naast elkaar (links en rechts) en achter elkaar en ze houden een peddel vast. Je peddelt tegelijkertijd. In een boot zitten maximaal 20 peddelaars, voorop zit de trommelaar om het ritme aan te geven en achterop staat de stuurman.

Old Water Dragons

Oudewater heeft sinds 2016 een drakenbootvereniging: Old Water Dragons en voert de slogan: samen - gezellig - presteren. RP Berretty, de voorzitter van de vereniging laat weten dat ze het hele jaar door trainen, ook in de winter, weer of geen weer en dat er ‘s winters een bootcamp plaatsvindt om in conditie te blijven. “Dat trainen kan een keer per week, maar ook twee of drie keer. Zo kan iemand heel fanatiek bezig zijn met deze sport, of het wat rustiger aan doen; voor elk wat wils. En we hebben elk jaar een paar wedstrijden, waar iedereen aan mee kan doen; ook de iets minder geoefenden. Meestal beginnen we de wedstrijden met een lange afstandswedstrijd op de Vecht; zo’n 11,5 kilometer.” Loes Bakker, ook van de Old Water Dragons, vertelt nog dat de Stamppottocht van het afgelopen najaar zo’n groot succes was: “Daar deden ruim honderd peddelaars aan mee. In vijf boten hebben we een flink eind gevaren. Het was best fris begin november. En dat was behoorlijk inspannend, maar ook heel gezellig.” RP reageert gelijk: “Het is eigenlijk altijd gezellig, maar we willen ook wel sportief presteren. We hebben dan ook een trainer aangetrokken om ons te begeleiden. We willen ons natuurlijk ook graag verbeteren. Het is een teamsport, stemmen ons op elkaar maar iedereen kan meedoen. Meestal varen we met gemengde teams, maar soms peddelen we alleen met mannen in een boot of alleen met vrouwen. Er zijn leden vanaf een jaar of twintig tot dik over de zestig. Maar iedereen is welkom. Op dit moment is ons ledental ongeveer veertig. We merken wel dat we minder zichtbaar zijn voor potentiële nieuwe leden. We hebben onze boten aan de andere kant van de brug liggen, waar ons nieuwe clubhuis is, en varen dan richting Hekendorp; vroeger zagen voorbijgangers ons op de IJssel in de stad en dat trekt natuurlijk altijd belangstelling: zo’n drakenboot met een trommelaar.”

Loes Bakker: “En wie op 9 april net even geen tijd heeft, kan ook op een ander moment meedoen. ‘Start to paddle’ en daarna besluiten of deze club wat voor je is. Voor ons geldt: stap in!”

Praktische informatie

Zowel Pro-sup als Old water Dragons laten nog even wat praktische informatie weten.
Van 11.00 tot 15.00 uur is iedereen welkom bij de open dag om kennis te maken met het peddelen in de drakenboot en op een supboard.
Trainers van Pro-Sup en trainers van de Old Water Dragons zullen je dan laten kennismaken met deze leuke watersporten.
Bekijk Oudewater ook eens vanaf het water!

De clinics starten om 11.30, 12.45 en 14.00 uur
Meld je aan via info@oldwaterdragons.nl
En geef je voorkeurstijd op.
Locatie Clubhuis: Burgemeester Zielhuisstraat 6 aan het water!

Aad Kuiper

Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 50 minuten geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 17 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 22 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00