Nathaliia en Daria op weg naar De Wulverhorst.
Nathaliia en Daria op weg naar De Wulverhorst. (Ellen van Leeuwen)

Op de bakfiets naar het werk in De Wulverhorst

Nathaliia vluchtte met haar dochters Daria (3) en Mariia (11) uit Oekraïne. Ze woont nu bij een familie in Papekop en werkt bij De Wulverhorst. Om op haar werk te komen wandelde ze 5 kilometer, samen met haar jongste dochter. Door de inzet van het Touwteam hoeft dat nu niet meer!

In Oekraïne werkte ze als data-analist bij een opvanghuis voor slachtoffers van de Tsjernobylramp. Het schoonmaakwerk in de tuinzaal van De Wulverhorst is heel anders, maar ze doet het graag. “Ik ben een workaholic”, verklaart Nathaliia. “Bij mijn gastgezin kon ik niets doen, ik ben blij dat ik hier kan werken en probeer ervan te houden. Anders heeft het ook geen zin om te werken. Schoonmaken is niet mijn droombaan, maar als je ergens mee bezig bent, raak je afgeleid van je problemen.”

Dochter Mariia gaat naar de Mariaschool. Maar kleine Daria kan nergens worden opgevangen tijdens de werkuren van haar moeder. Gelukkig kan ze mee naar De Wulverhorst. Ze wandelt tussen de bewoners door, speelt soms een spelletje met iemand en bezorgt veel mensen een glimlach op het gezicht.

Vrijheid

Nathaliia en Daria kwamen tot voor kort met de benenwagen naar De Wulverhorst. “Dat kon niet vonden wij”, vertelt Jacqueline van der Werf van het Touwteam. “We wilden een bakfiets regelen voor deze harde werker. We wisten dat er nog geld was van de flesseninzamelingsactie van de basisscholen. In overleg met de directeuren is dit geld beschikbaar gesteld voor een bakfiets voor Nathallia en Daria.” Jacqueline en collega Linda Mol tikten een tweedehands bakfiets op de kop. ‘De bakfiets is een uitkomst voor haar, ze durfde niet te fietsen met haar dochter achterop, vooral niet met al dat water om haar heen’, vertelt Linda. Nathallia is er heel blij mee, het geeft haar meer vrijheid en zelfvertrouwen, vertelt ze.

In De Wulverhorst werken meer dames uit Oekraïne. Janina werkt in de thuiszorg. Samen met een buddy maakt ze woningen schoon. Coördinator Melanie Vlaming is heel blij met de extra kracht. “Ze houdt van aanpakken en is niet te beroerd om te werken. We zien dat ze heel graag wil en toont haar dankbaarheid. Wij zijn hartstikke blij dat ze dit werk voor ons kan doen.”

Ellen van Leeuwen

Meer berichten