Carolien Sleeuwenhoek (li) en Joanne Vlielandprikken een affiche op de boom.
Carolien Sleeuwenhoek (li) en Joanne Vlielandprikken een affiche op de boom. Margreet Nagtegaal

Jaarmarkt Heksen in Touw

Algemeen

Jaarmarkt en zomercarnaval in elkaar geschoven

Het wordt op zaterdag 25 juni van 10.00 tot 16.00 uur de tweede editie van de jaarmarkt Heksen in Touw. De organisatie kwam pas laat op gang maar er is in het centrum van Oudewater een gezellige jaarmarkt georganiseerd met veel marktkramen met bekende standhouders en ondernemers die zichzelf ludiek presenteren. De markt blijft tijdens het evenement gewoon het terras dat inmiddels zo typerend is voor Oudewater.

Ze vonden elkaar al snel, de organisatie van het Zomercarnaval en van de Jaarmarkt Heksen in Touw toen bleek dat ze dezelfde datum op het oog hadden. De laatste zaterdag van juni is standaard de datum waarop het Heksenfestijn plaatsvond. Daarvoor in de plaats kwam in 2019 de jaarmarkt Heksen in Touw. Carolien Sleeuwenhoek en Joanne Vlieland organiseren de jaarmarkt samen met evenementenbureau Kroko’s. Via de organisatie van Heksen in Touw worden de plaatselijke inschrijvingen verzorgd. Een deel is verhuurd aan plaatselijke ondernemers van de OVO (samengaan van NOVO en BVO). Joanne vertelt; “Een aantal bedrijven zal zichzelf komen promoten met als doel om meer bekendheid te krijgen maar ook om personeel te vinden. Ze doen dat op een heel ludieke manier!” Kroko’s vult verder de inschrijvingen aan. Momenteel zijn er totaal zo’n 125 kramen bezet.

Er waren grote plannen voor de jaarmarkt maar dat is dit jaar niet gelukt. “We zijn te laat begonnen en die plannen laten we gewoon liggen tot volgend jaar. Daarom is het ook zo leuk dat het Zomercarnaval dwars door onze jaarmarkt heen loopt”. Dat gebeurt letterlijk! De looproute van de carnavalsoptocht gaat deels over de jaarmarkt. Er is speciaal ruimte gecreëerd in een aantal straten zodat het goed mogelijk is. “Dat geeft echt een leuke reuring aan de jaarmarkt waar verder geen podium is of lifemuziek.”

Twee evenementen op één dag

De sfeer op de terrassen in het centrum op de markt zal zeker ook bijdragen aan een mooi evenement. Er zijn die dag mensen van de EHBO beschikbaar voor wat nodig blijkt op medisch gebied. “Het mag ook wel eens gezegd worden dat deze mensen dit altijd belangeloos doen!” De organisatie is via facebook of per mail bereikbaar heksenintouw@gmail.com.

Het programma van het Zomercarnaval nog even in het kort; Om 14.00 uur start een carnavalsparade met ongeveer 250 deelnemers vanaf het parkeerterrein aan de Waardsedijk. Vanaf 13.00 uur stelt de lopende parade zich op met versierde karren, fietsen, loopgroepen, dweilorkest de Batenbouwers, een life steelband, een tropical dans brassband en natuurlijk de Raad van Elf met Prins Carnaval Marcel Heijmans en de hofdames Bibian en Pam. Van 15.00 tot 02.00 uur is op de parkeerplaats aan de Waardsedijk een afgesloten terrein de plek waar het zomercarnaval gevierd gaat worden. Daarvoor moet je een toegangskaart kopen. Deze zijn via de website van de blauwblaadjes nog steeds beschikbaar.

Parkeergelegenheid is zo goed mogelijk geregeld op deze drukke dag in Oudewater. Alles wordt met borden goed aangegeven. Op het braakliggende terrein van De Schuylenburght zal een tijdelijk parkeerterrein gecreëerd worden. Daarnaast is er voor verkeer vanaf Montfoort via de Waardsedijk op het parkeerterrein van de bedrijven Bogro, Velegro en Megaduct, aan de Laan van Snelrewaard, parkeerruimte beschikbaar.

Margreet Nagtegaal

De looproute van de optochtvan Het Zomercarnaval.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 4 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 6 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 9 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00