Marita van der Heijden laat de cd zien van 25 jaar jubileum.
Marita van der Heijden laat de cd zien van 25 jaar jubileum.

Kindercentrum Jip & Janneke bestaat vijftig jaar

Algemeen

Op woensdag 29 december bestaat kindercentrum Jip en Janneke vijftig jaar. Het kindercentrum is daarmee het langst bestaande kindercentrum in Oudewater. Op woensdag zal er al een klein feestje gevierd worden met de kinderen en medewerkers. In 2022 zal het feest hopelijk op alle groepen en op verschillende manieren uitgebreid worden gevierd. Het nieuwe jaar is zelfs tot een ‘Jip en Janneke Jubileumjaar’ uitgeroepen. We duiken even de geschiedenis in van de lange historie van Jip en Janneke.

We spraken met Sippy Klercq die vanaf 1978 werkzaam was bij ‘Jip en Janneke’. En met Marita van der Heijden die er 27 jaar werkzaam is. Over de start vertelt Sippy het volgende; “In de jaren van 1960 tot 1970 nam de behoefte aan kinderopvang in Nederland en Oudewater toe. Eerst in de vorm van peuterspeelzalen. De politieke partij de ‘Onafhankelijken’ ijverde voor de oprichting van een Peuterspeelzaal in Oudewater en die werd gestart in december 1971.” Deze locatie werd ‘Droef’ genoemd naar een t.v. serie over een hond die Droef heette. Enkele namen van toen: Ria Pollemans, Anneke Meijerink, Gerard van Hooff en Marga Hoogenboom. De eerste groepen vonden een plek in het voormalig Thalia Theater. Alles was eenvoudig. Het speelgoed was veelal gekregen of zelfgemaakt, maar de leiding was enthousiast en ouders en de kinderen ook. In latere jaren werd het Thaliatheater verbouwd. De voormalige Nutskleuterschool, aan de Lange Burchwal werd tijdelijk in gebruik genomen als peuterspeelzaal maar bleef daarna ook bestaan, deze groep werd ‘Jip’ genoemd. Een deel van de peuterspeelzaal kwam terug in het Thaliatheater, deze werd ‘Janneke’ genoemd. Zo ontstond de naam ‘Jip en Janneke’.

We kregen veel gebruikte materialen

In 1989 verhuisde ‘Jip en Janneke’ naar de vroegere Romeijnschool, aan het Lefébureplein. Daar werd voor het eerst Halve Dag Opvang gestart. Er was veel belangstelling voor en dat nam alleen maar toe! Naast twee lokalen waar honderden kinderen kwamen voor de Peuterspeelzalen was er één lokaal beschikbaar voor de Halve Dag Opvang. Opnieuw gingen ze van start met gebruikte materialen, gekregen meubeltjes, babybedjes enz. Het werd een succes en de vraag naar kinderopvang nam sterk toe. Drie jaar later werd het gebouw uitgebreid met een grotere baby- en peuterslaapkamer én een ruimte voor de naschoolse opvang en werd zo geschikt gemaakt voor de hele-dag-opvang. Tot die tijd hadden zowel de leidsters als ook de bestuursleden veel extra taken te doen om alles goed te laten verlopen. Het werd tijd voor een hoofd (later directeur), om veel taken over te nemen en leiding te geven aan het geheel. In september 1992 werd iemand aangesteld en startte de BSO in januari 1993. Helaas moest deze leidinggevende na een onverkwikkelijke zaak op staande voet ontslagen worden en stapte ook het bestuur op. Een nieuw bestuur trad aan en in mei 1994 werd Sippy aangesteld als hoofd van ‘Jip en Janneke’. Vanuit de overheid kwam meer en meer regelgeving en in snel tempo werd op allerlei gebied beleid ontwikkeld. En dat is sindsdien niet meer opgehouden. Sippy Klercq werkte tot eind 2003 met heel veel plezier bij Jip en Janneke als leidinggevende.

Als een tweede huis

Marita van der Heijden vertelt het vervolg. Er moesten vanwege de groei maar ook omdat het gebouw aan het Lefébureplein te oud werd plannen gemaakt worden voor nieuwbouw. “We zaten twee jaar in een noodvoorziening op de parkeerplaats bij de Eiber. En in 2004 konden we eindelijk naar het nieuwe pand aan de van Veenendaalstraat. Wat een feest was het om in het nieuwe gebouw te gaan werken. Het was zo mooi en zo luxe bij wat we gewend waren.” Elke groep had een eigen keukentje, en buiten was er een prachtige grote tuin om met de kinderen te spelen. Alle groepen kregen een naam die bij Jip en Janneke hoorde. “Beer, Takkie, Poppejans,

Hoepel, Schommel en de BSO-groepen Vlieger, Boemerang en Parachute.” De kinderopvang is daarna voortdurend in beweging. Digitale ontwikkelingen, een aantal fusies, en soms ook slechtere tijden met minder kinderen. Marita vertelt dat in 2013 eerst een fusie met Triangel plaatsvond. “Eerst dachten we dat het vooral positief was in een financieel zware tijd. Maar er volgden bij ons ook veel ontslagen. Dat was heel verdrietig omdat we het altijd zo goed hadden gehad samen.” In 2015 volgde opnieuw een overname. Kind & Co, een grote kinderopvangorganisatie in Midden-Nederland nam ‘Jip en Janneke’ over. “Het kleine Jip en Janneke gevoel is daarna geleidelijk naar de achtergrond verdwenen. Ook al bleef de naam ‘Jip en Janneke’ een begrip in Oudewater.” Inmiddels staat op alle bedrijfskleding ‘Kind & Co’. Afgelopen zomer fuseerde KMN Kind & Co met Ludens Kinderopvang tot Kind & Co Ludens.

Marita bewaart mooie herinneringen aan al die jaren dat ze er werkt. “Ik weet nog dat er met het 25-jarig bestaan een cd werd gemaakt, alle collega’s werkten er aan mee. Anna Konings maakte een liedje voor ons met de regel ‘in mijn huisje nummer twee’. Die regel is voor mij helemaal waar. Jip en Janneke is echt mijn tweede huis geworden!” Ze vindt het nog steeds een heerlijke werkplek met fijne mensen. Volgend jaar gaan ze uitgebreid op het Kindercentrum vieren dat ze Abraham of Sara hebben gezien, als corona het toelaat natuurlijk. “Elke maand een speciaal thema, elke keer op een andere dag zodat alle groepen het grote feest gaan vieren.” Want het is best bijzonder dat ‘Jip en Janneke’ al zo lang bestaat!

Margreet Nagtegaal

Het oude Romeijnschooltje waar Jip en Janneke jaren gebruik van maakte.