V.l.n.r.: Leon Sangers, Richard de Jong en Maarten van Vliet van de Blauwblaadjesbij de aankondiging van het Zomercarnaval.
V.l.n.r.: Leon Sangers, Richard de Jong en Maarten van Vliet van de Blauwblaadjesbij de aankondiging van het Zomercarnaval. Margreet Nagtegaal

Zomercarnaval in Oudewater, o nee, Uivergein!

Algemeen

Het is absoluut nieuw. Zomercarnaval in Oudewater. Uit nood ontstaan omdat twee jaar lang het carnaval amper of niet gevierd kon worden. Voor Carnavalsvereniging De Blauwblaadjes een nieuwe uitdaging om te organiseren maar samen met de organisatie van Heksen in Touw is er een spetterend programma op poten gezet. Een try-out, en wie weet voor herhaling vatbaar!

Het zomercarnaval is op 25 juni en wordt tegelijk gehouden met het evenement Heksen in Touw.

Het idee van een zomercarnaval kwam nadat de carnavalsoptocht in februari opnieuw gecanceld moest worden. “Weer geen groots carnaval, wat nu?” Voorzitter Leon Sangers, Richard de Jong van de optocht-commissie en Maarten van Vliet, bouwcommissie, zitten om tafel en vertellen. “Het was een enorme omslag voor ons en het vroeg 120 % inzet om een zomercarnaval in Oudewater te organiseren. Ook in de zomertijd waarin er al veel festivals zijn.” Al snel vonden ze met de organisatie van Heksen in Touw een goede samenwerking. “Joanne Vlieland en Carolien Sleeuwenhoek van Heksen in Touw hebben ons enorm geholpen en we versterken elkaar nu. Tijdens Heksen in Touw komt er al veel volk naar Oudewater en in goed overleg houden we volop rekening met elkaar en het lijkt een prima combinatie. We zijn als Blauwblaadjes enorm blij met deze samenwerking.”

Het programma

Het programma van het Zomercarnaval ziet er als volgt uit:

Om 14.00 start een carnavalsparade vanaf het parkeerterrein aan de Waardsedijk. Vanaf 13.00 kan men zich opstellen voor de parade. Het is een lopende parade met versierde karren, fietsen, diverse loopgroepen, blaaskapel of dweilorkest de Batenbouwers, een life steelband, een tropical dans-brassband en niet te vergeten de Raad van Elf met Prins Carnaval Marcel Heijmans en de hofdames Bibian en Pam. Vanuit Rotterdam, waar natuurlijk al jaarlijks een zomercarnaval wordt gevierd, zal een aantal echte zomercarnavalsgroepen met dansers en danseressen, de sfeer tijdens de parade komen versterken.

De route van de parade is kort gezegd vanaf de parkeerplaats aan de Waardsedijk, via Ravelijnstraat, Nieuwstraat, over de Romeijnbrug, Rode Zand, Westsingel, Brede Dijk, via De Wulverhorst, Biezenpoortstraat, Lange Burchwal, ter hoogte van de Gasthuissteeg een stukje over de markt en via de Kapellestraat weer terug. Vooral via binnenwegen en fietspaden. Het verkeer zal daardoor zo min mogelijk last hebben van de parade. Onderweg wordt door de Prins en zijn gevolg een kort bezoekje gebracht aan Wooncentrum De Wulverhorst, waar ze ook altijd graag carnaval vieren. Hopelijk is het mooi weer en kunnen de bewoners buiten in het zonnetje naar de parade kijken. Op de terugweg wordt ook het centrum met de kramen kort aangedaan. In de opstelling van de marktkramen is daar rekening mee gehouden. Iedereen die graag mee wil lopen in de parade kan zich melden bij de Blauwblaadjes. Graag zelfs! Ook groepen uit de regio zijn van harte welkom! Dus haal je zomercarnaval tenue maar voor de dag! Wees creatief en loop gezellig mee in de parade. Rond half vier komt de parade terug op het festivalterrein aan de parkeerplaats aan Waardsedijk.

Festivalterrein aan de Waardsedijk

Van 15.00 tot 01.00 is op de parkeerplaats aan de Waardsedijk een afgesloten terrein de plek waar het zomercarnaval gevierd gaat worden. Vanuit de mooie muziektent van de Oranjevereniging zal het hoofdprogramma verzorgd worden.

Daar treden op Trafassi- Lawineboys- Zanger Kafke- Kees Haak- Schorre Chef& MC Vals- DJ Bossie- DJ Tjeusto en DJ Jelle. “Het moet een familiefeest worden en alle leeftijden zijn dus welkom. De kaartverkoop is al gestart dus zorg dat je er bij bent.” Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. De muziekkeuze is voor alle leeftijden en heeft natuurlijk een hoog carnavalsgehalte.

Op het afgesloten terrein is er volop gelegenheid te eten, te drinken en de beentjes van de vloer te krijgen. Er zal van donderdag tot en met maandag opgebouwd en afgebroken worden op het terrein. Houd daar rekening mee.

Voor voldoende parkeergelegenheid op deze drukke dag in Oudewater is er ook een goede oplossing gevonden. Op het braakliggende terrein van De Schuylenburcht zal een tijdelijk parkeerterrein gecreëerd worden. Deze is ook voor alle kraamhouders goed te bereiken en alle bewegwijzering voor het parkeren op deze dag zal duidelijk de routes aangeven. Daarnaast is er voor verkeer vanaf Montfoort via de Waardsedijk op het parkeerterrein van de bedrijven Bogro, Velegro en Megaduct, aan de Laan van Snelrewaard, parkeerruimte beschikbaar. “We zijn heel blij met alle medewerking van deze bedrijven, de Woningraat en ook de gemeente. Iedereen heeft enorm geholpen om een oplossing te bedenken voor voldoende parkeerplaatsen.”

Op 25 juni zal Oudewater bruisen van activiteiten en festiviteiten met zowel de Braderie Heksen in Touw als het zomercarnaval.
“Veel mensen zullen misschien zeggen, ‘Is dit Oudewater?’, met een zomercarnaval?”

De Blauwblaadjes hebben er zin in en ze zijn heel erg blij met alle steun van ondernemers ook in de sponsoring van het festival. “Zonder hen kunnen we dit niet doen. We hopen dat ze er zelf ook veel plezier aan beleven en meer omzet zullen krijgen deze dag. We hebben er heel veel zin in!”
De vaste items van het gewone carnaval zoals, de sleuteloverdracht, de RK kerkdienst zullen tijdens het zomercarnaval ontbreken maar verder zal het hopelijk op veel fronten een kopie zijn van het echte carnaval zoals het altijd in Uivergein wordt gevierd.

Kaartverkoop verloopt via de website van de Blauwblaadjes.
Als je mee wilt lopen in de parade meld je via optocht@deblauwbaadjes.nl
met daarbij je naam, telefoonnummer, mailadres, naam de groep en het aantal personen.

Margreet Nagtegaal

Een impressie van de loopgroepen tijdens de parade.
Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 1 uur geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 2 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 20 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00