Wandelen met natuurgids Gijs van Kempen.
Wandelen met natuurgids Gijs van Kempen. (pr)

Reis door de natuur met papa Gijs ...

Nog twee avondwandelingen gepland deze maand op het Beloken land in Montfoort

4 mei gaf hij zijn eerste excursie als toekomstige Natuurgids van het IVN. Wel met twee minuten stilte. Gijs van Kempen laat weten dat het een geslaagde eerste wandeling was met veel tops en bruikbare tips van de deelnemers. Ook op woensdag 11 mei en 18 mei kunnen mensen met Gijs meewandelen om te leren over het gebied en de weidevogels.

Gijs vertelt dat deelnemers tijdens de twee uur durende wandeling veel zullen opsteken van weidevogels als grutto, scholekster, en kieviten. “Die kon je vroeger overal op het platteland horen en zien. Het waren vooral de kieviten de al duikelend de aandacht probeerden af te wenden van hun nest met eieren of jongen als er weer eens een buizerd of zwarte kraai over vloog. Nu moet je ze echt zoeken om ervan te kunnen genieten.” Daarvoor dienen dan ook de excursies die Gijs geeft. Hij vertelt over de eerste excursie: “We zijn gestart bij Het Beloken Land met koffie en koek, en een introductie praatje van Leen Verkaik, om vervolgens bij plasdras te gaan kijken. We hebben veel weidevogels gezien. Onder andere grutto’s, wulpen, tureluurs en jonge kieviten. Daarna hebben we nog een rondje Natuurgebied Willeskop gelopen, waar de bruine kiekendief boven de rietvelden vloog en een lepelaar zijn kostje bij elkaar scharrelde. Het was de eerste keer in een reeks van drie en zeer geslaagd.”

Ook deze week en volgende week trekt Gijs er dus op uit. “We verzamelen vanaf 18.30 uur met een bakkie koffie en een kleine versnapering in de hooiberg van Het Beloken Land Blokland 116 om vervolgens om 19.00 uur te gaan wandelen, langs een prachtig weidevogelgebied met plasdras en vele vogelsoorten van het boerenland. Ook zullen we een deel van natuurgebied Willeskop aandoen om te kijken wat voor soorten zich daar bevinden. Als je in bezit bent van een verrekijker neem deze vooral mee en trek iets warms aan, het koelt ‘s avonds nog flink af”, tipt Gijs.

De tocht duurt ongeveer 2 uur en je kan je nog opgeven via app of chat via 06 81366467’ Er wordt wel een kleine bijdrage verwacht van 8 euro per persoon.

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten