De mooist versierde tractor volgens de kinderen was toch wel deze met sneeuwpop en kerstman.
De mooist versierde tractor volgens de kinderen was toch wel deze met sneeuwpop en kerstman. Sjoukje Dijkstra

Agrariërs Montfoort verrassen gemeente Montfoort met een feestelijke kerstoptocht

Algemeen

Kerstavond mocht dan koud en donker zijn, om 18.30 uur werd het erf van familie Van Lint warm en feestelijk verlicht. Tractor na tractor kwam het erf op rijden, compleet versierd met kerstverlichting. “Haha, het loopt een beetje uit de hand. Dat zijn er meer dan we dachten”, lachte Robin van Lint die het samen met vrienden organiseerde. In het voorgaande jaar werd Montfoort - toen ook in Lockdown - ook al blij verrast met een spontane tractor optocht. Ditmaal was het - geeft Robin eerlijk toe - iets georganiseerder. Nog had hij niet verwacht dat er zoveel zouden komen opdagen. Wel geteld waren er uiteindelijk zo’n 25 tractors die meededen.

Om 18.30 uur stond bij familie van Lint de verwarmde glühwein en perensap klaar. Dat lieten boeren, kinderen en vrienden zich lekker smaken. De route werd al van tevoren uitgestippeld. Via de Bleek, langs de Jumbo, de Antoniushof, richting Albert Heijn, langs de Burggraaf Zwederlaan, dan richting De Goeij. Met een aankondiging op de Facebookpagina ‘Je bent een Montfoortenaar als...’ werden mensen gewezen op de komst van de tractoren. Omdat het toch een spontane actie betrof van Agrarisch Montfoort, konden de boeren niet aangeven, wanneer zij waar langs zouden rijden.

Sirene

Toch verzamelden zich al snel langs de route groepjes mensen, die in de kou wachtten op de tractoren, die je al van verre kon horen aankomen. Met een sirene, kerstliedjes, veel getoeter, waarbij de strategie sowieso was: als het rood is, rijden we door. We moeten wel bij elkaar blijven. Vorig jaar waren het er vijf, dit jaar 25. Wat Robin betreft een groot succes. Ook op de facebookpagina werd blij gereageerd: “Mag dit een traditie worden alsjeblieft?”, vroeg een Montfoortenaar. Dat vinden Robin en kompanen sowieso een goed idee. “Het zag er ook echt professioneel uit”, aldus een Montfoortenaar langs de route.

Het was soms nog even raden hoe de tractoren gingen rijden. Ze namen soms echt hele wijken mee, straat in straat uit gingen ze door de buurten heen. Overal kwamen mensen naar buiten en soms zag je mensen achter de ramen zichtbaar genieten van wat ze aan zich voorbij zagen trekken. “Dit is toch prachtig”, aldus een enthousiaste mevrouw, die met camera gereed stond om het allemaal op te nemen. “Dit maak ik voor instagram”, zei ze.

Warm welkom

Je zou dus niet denken dat heel veel met tie wraps en tape op z’n plaats werd gehouden. De ene tractor zag er nog feestelijker uit dan de ander. De tractor met sneeuwpop trok veel bekijks, maar ook de tractor met een grote kar, waarop te lezen viel: ‘Agrarisch Montfoort wenst u prettige feestdagen’. Voor de tractor met kerstman eraan mochten kinderen nog even poseren, voordat ze weer verder reden. Al me al werden de agrariërs warm welkom geheten. De mensen die ze achteraf gemist hadden, reageerden teleurgesteld op Facebook. “Komen jullie hier nog langs? Zo leuk!” en “Aaah, had ik dat maar eerder geweten.”

Robin van Lint geeft achteraf aan dat toen de lockdown bekend werd, dat dit de doorslag gaf om deze optocht te laten doorgaan. Omdat de optocht in het jaar ervoor zo’n succes was, begon hij al eerder met het op touw zetten ervan. Destijds was het een uit de hand gelopen grap. Natuurlijk speelt wel mee dat de boer negatief in het nieuws is geweest. We vonden allemaal dat een positieve actie op z’n plaats was. De meesten van ons hebben destijds ook wel meegedaan aan de boeren protesten. Dan waren er minder leuke redenen om actie te voeren. Nu hadden we iets positiefs.” “Het voelt wel een beetje als carnaval”, lachte een jongen. Dat beaamde Robin. Hij zegt: “De positieve vibes die we hebben gehad. Wat ons betreft was het echt super, en blijft dit er voorlopig in. Toch een mooie nieuwe traditie voor ons mooie stadje.”

Sjoukje Dijkstra

Kinderen mochten poseren voor de tractor met kerstman.
Wat genoten Montfoortenaren en Linschotenaren van de optocht door agrariërs.
De groep paste er niet op en de foto raakte overbelicht, maar uiteindelijk mocht dat de sfeer niet drukken.
Agrarisch Montfoort wenst u prettige feestdagen.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 4 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 6 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 9 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00