Afbeelding
pr

Vierhonderd mensen doen mee aan meedenkavonden voor De Bleek en Doeldijk

Algemeen

Een paar honderd mensen keken en luisterden mee bij de meedenkavonden over De Bleek en Doeldijk. Afgelopen dinsdagavond en donderdagavond kregen omwonenden en belangstellenden de gelegenheid vragen te stellen met betrekking tot deze potentiële woonlocaties. Duidelijk werd dat er nog veel onzeker is, en er nog veel uitgezocht moet worden in dit beginstadium. Met name de ontsluiting van het verkeer, de verdeling van de bouw (sociale woningbouw, soort huizen, doelgroepen) riepen vragen op. Maar ook thema’s als duurzaamheid, groen, en het behoud van het silhouet van de stad kwamen voorbij. De vraag waarom er gekozen was voor deze bewuste locaties en of andere locaties (IJsselvreugd) nu compleet uit beeld waren, kwam ook voorbij.

Wethouder Ivo ten Hagen, ruimtelijke ordening, was aanwezig bij beide meedenkavonden om vragen van inwoners te beantwoorden. Ten Hagen zei: “De locaties De Bleek en Doeldijk lenen zich goed voor woningbouw. De gemeenteraad heeft de keuze gemaakt om deze twee locaties als eerste te gaan ontwikkelen. Ik ben blij met de enorme belangstelling voor beide meedenkavonden. We hebben veel aanwezigen gehoord. Veelal staan ze positief tegenover de ontwikkeling van beide locaties. Er zijn ook zorgen geuit en ideeën en suggesties binnen gekomen, waar we mee aan de slag gaan.”

Bij beide participatieavonden begon de avond met een video, waarin de gebieden werden uitgelicht. Vervolgens was er ruimte om vragen te stellen via chat of mail. De meeste vragen konden daarbij direct beantwoord worden door de gemeente, BPD en KuiperCompagnons, het bureau dat het stedenbouwkundig ontwerp gaat maken.

Woningbouw beide locaties

Woningzoekenden stelden met name vragen over het soort woningen die voorzien zijn. De gemeenteraad heeft besloten dat 30% sociale woningbouw moet zijn en daarnaast 25% betaalbare woningen in huur of koop. De koopgrens is voor starters gelijk aan de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Die is om en nabij de 350.000 euro. Aangegeven werd dat voor de gemeenteraad van belang is, dat niet alle woningen strak tegen die grens aanliggen. Maar dat er ook onder die grens woningen beschikbaar komen. Hoeveel woningen er onder die grens beschikbaar komen, is nog onbekend. Of inwoners uit Montfoort voorrang zouden krijgen bij deze woningen, was ook een prangende vraag. Het antwoord daarop was niet voor iedereen even bevredigend: “De locaties zijn niet uitsluitend voor inwoners van Montfoort bedoeld. Wel start de campagne lokaal, met lokale kranten en makelaars om zo de inwoners een grotere kans te geven op een woning. Ook zijn er sinds kort mogelijkheden om inwoners van de gemeente voorrang te verlenen bij toewijzing van woningen. De gemeente onderzoekt nog in hoeverre deze regels in de projecten toegepast kunnen worden.”

Omgeving De Bleek

Omwonenden hadden met name vragen over de impact op het landschap, hun eigen woning of uitzicht. Hoe gaat het bijvoorbeeld met de verkeersontsluiting voor de nieuwe wijk? Er is contact met de provincie Utrecht over wat wel en niet is toegestaan en er loopt een verkeersonderzoek. Wat betreft flora en fauna loopt er momenteel ook een onderzoek. De uitkomsten worden meegenomen bij het maken van het stedenbouwkundig ontwerp en zijn straks onderdeel van het bestemmingsplan. Worden woningen langs het plangebied minder waard? Indien woningeigenaren denken dat zij financiële schade lijden als gevolg van de planontwikkeling is er een mogelijkheid om een zogenaamd planschadeverzoek in te dienen nadat het nieuwe bestemmingsplan is vastgesteld. Duidelijk werd dat er voor De Bleek inmiddels een bewonerscommissie is samengesteld, die binnenkort met Ten Hagen om tafel zal gaan.

Plangebied Doeldijk

De wethouder gaf deze avond aan: “Het wordt een wijk met een bijzonder accent, waarbij het woningaanbod heel divers is. Zo kijken we op deze locatie naar diverse doelgroepen: ouderen, zorgbehoevenden, mensen met lagere inkomens. Dit zowel in huur- als koopwoningen. Hoe het plan er exact uit komt te zien, is nog niet besloten.” Er zijn zorgen geuit dat het plangebied lager ligt, hier wordt zorgvuldig naar gekeken. Voor de ontsluiting van het verkeer wordt gekeken naar mogelijkheden via de noordkant van het plan (IJsselveld). Met omwonenden en bedrijven gaan de gemeente en samenwerkende partijen graag in gesprek bij zorgen, vragen of suggesties.

Vervolgstappen

Deze online avonden waren de eerste in een reeks van drie avonden. Bewoners met zorgen, ideeën of suggesties kunnen daarvoor terecht op de speciale websites (www.wonenindebleek.nl en www.wonenindoeldijk.nl). Daar kunnen zij in contact komen met de partijen, ook als u in gesprek wilt. Een tweede reeks meedenkavonden zal over circa vier weken plaatsvinden.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
BMM Band met live muziek 'From The Sixties Till Now' 16 uur geleden
Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor.
Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater maakt restauratie priesterkoor mogelijk 18 uur geleden
Team 226 'Zorgpartners Midden-Holland'.
De Roparun in het pinksterweekend weer van start 19 uur geleden
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 4 mei, 19:00
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 4 mei, 10:00
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00