Afbeelding

Comité 4 en 5 mei Oudewater zoekt meedenkers

Algemeen

Aad Kuiper

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei draagt zorg voor de organisatie van o.a. de nationale activiteiten op 4 en 5 mei, educatieve projecten en publiekscampagnes. Daarbij werkt het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met tal van lokale, provinciale en nationale partijen. Zo ook met het Comité 4 en 5 mei Oudewater.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Er zijn niet alleen nationale herdenkingsdiensten, maar ook lokale. In Oudewater vindt deze herdenking sinds jaren plaats in de Grote of St. Michaëlskerk. Het Comité 4 en 5 mei Oudewater heeft dan voor 4 mei altijd een programma samengesteld, waarin muziek en gedichten een rol spelen en een lezing verzorgd wordt, welke vaak gerelateerd is aan gebeurtenissen en/of personen uit Oudewater. Dan volgt altijd een Stille Tocht naar het monument aan de Waardsedijk. Ook daar speelt muziek een belangrijke rol. Na het spelen van de taptoe volgen twee minuten van stilte en het Wilhelmus. Hierna is er een toespraak door de burgemeester, kransleggingen en een defilé. Het geheel wordt muzikaal omlijst door koor de Banier en Muziekgroep Oudewater.

Op 5 mei vinden er, verspreid over het hele land, o.a. bevrijdingsfestivals plaats. In Oudewater bleef dit veelal beperkt tot een klassiek concert in de St. Franciscuskerk, dat georganiseerd werd door Podium Oudewater en inmiddels een traditie begon te worden. Dit jaar organiseert het Comité 4 en 5 mei Oudewater samen met het Muziekhuis Oudewater én Podium Oudewater een wel heel bijzondere voorstelling: ‘Enkeltje Holandija’. Informatie daarover is te vinden in De IJsselbode van vorige week en op de verschillende websites.

5 mei 2025 in Oudewater

In 2025 is het echter 80 jaar geleden dat wat Nederland betreft de Tweede Wereldoorlog eindigde. Daar wil het Comité 4 en 5 mei Oudewater meer aandacht aan besteden dan gebruikelijk. Zowel de herdenking op 4 mei en zeker de bevrijding op 5 mei dienen wat betreft dat comité meer aandacht te krijgen. Ideeën die er waren voor een uitgebreider programma in 2020 (wat toen niet door kon gaan) zullen nu verder uitgewerkt en aangevuld worden. We werken hiervoor o.a. samen met ‘De Vrienden van Oudewater’, ‘Het Muziekhuis’ en ‘Stichting Veteranen Lopikerwaard’. Ook de gemeente zorgt voor ondersteuning. Op 5 mei 2025 vieren we tenslotte dat we dan in Nederland al 80 jaar in vrijheid leven. We vieren dat we in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van onderdrukking. Daarnaast is 5 mei ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is; ook in Oudewater. En daar zoekt het Comité 4 en 5 mei Oudewater hulp bij.

Wie graag wil meedenken over zowel de herdenking op 4 mei als het vieren op 5 mei in 2025, en de komende aansluitende paar jaar in Oudewater, kan contact opnemen met de secretaris van het comité, Peter Heemskerk, liefst via de mail fam.heemskerk@oudewater.nl of telefonisch op 06 57010918. Uiteraard kunt u ook inlichtingen inwinnen bij de overige leden van het comité Jaap Konings, Cees de Waal en Rob Vianen.

Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 5 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 8 uur geleden
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 10 uur geleden
Afbeelding
Voetbalprogramma 12 uur geleden
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 13 uur geleden
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy 2 mei, 19:00
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking 2 mei, 17:00
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk 2 mei, 14:00