Afbeelding
Foto: Cees Reichard

Meningen verdeeld over verbreding Geerpad in Vlist

Algemeen

Cees Reichard

‘Zorgen om toename gemotoriseerd verkeer’

Steeds meer mensen pakken de (elektrische) fiets om van a naar b te gaan. Voor drukkere fietspaden is meer ruimte nodig om elkaar te passeren of in te halen. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) gaat daarom in de Krimpenerwaard fietspaden verbreden. De provincie Zuid-Holland vindt het ook belangrijk dat mensen de fiets pakken en betaalt mee aan de werkzaamheden.

Het Geerpad in Vlist is sinds 25 maart afgesloten en gaat op 12 april weer open. Naast het Geerpad wordt ook de Breekade in Krimpen aan de IJssel afgesloten.

De verbreding van het Geerpad geeft in Vlist enige discussie. Er zijn zowel voor- als tegenstanders. Sommigen vinden het onnodig en zelfs overdreven dat het pad verbreed wordt. Jan van Diemen vindt het jammer en schadelijk. Dan is het geen echt fietspad meer. Hij is ook bang dat er auto’s komen. Echter Johan Spruijt is er wel een voorstander van. Hij fietst er veel en vindt dat sommige tegenliggers het vertikken om achter elkaar te gaan rijden. Het is smal en je wordt dan gewoon naar de kant geduwd. Zo vindt Kees Spruit bijvoorbeeld het niet direct nodig, maar vindt het prima als het gebeurt.

Paaltjes

De meeste Vlistenaren vinden het wel vervelend dat er gemotoriseerd verkeer gebruik maakt van het fietspad. Een van de inwoners is van mening dat er dagelijks een auto over dit fietspad rijdt. Volgens hem is de boa hiervan op de hoogte. “Er hebben paaltjes in de weg gestaan, maar die worden zo omgezaagd en worden dan weer niet vervangen. Men moet zorgen dat er permanent een paal staat. Ik ben bang dat een verbreed fietspad het gemotoriseerd verkeer verder zal aantrekken. Dus laten we het voorlopig bij het oorspronkelijke fietspad houden”, aldus een bezorgde Vlistenaar.

De HHSK laat weten dat zij geen concrete aanwijzingen heeft dat gemotoriseerd verkeer veel gebruik maakt van dit fietspad. Mochten dergelijke signalen zich toch voordoen na de verbreding van het fietspad en hierdoor gevaar ontstaan, dan zal zij gepaste maatregelen treffen. Voorts laat zij weten dat het plaatsen van fietspaaltjes ook veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Dit blijkt uit informatie over de oorzaak van landelijke ongevallen. Om deze reden zal men niet overgaan tot het gebruik van paaltjes. Voorts laat zij weten dat de inwoners per brief over de verbreding op de hoogte zijn gesteld.

De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 16 uur geleden
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 uur geleden
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 21 uur geleden
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 17 mei, 09:00
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 16 mei, 18:00
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 16 mei, 17:00
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 16 mei, 14:00