Pauline Bouvy- Koene heeft zojuist de ambtsketenen de voorzittershamer overhandigd.
Pauline Bouvy- Koene heeft zojuist de ambtsketenen de voorzittershamer overhandigd. Foto: Stephan Teller

Hans Beenakker beëdigd als nieuwe burgemeester van de Krimpenerwaard

Algemeen

Cees Reichard

Een verbinder tussen raad en college, joviaal en benaderbaar

De commissaris van de Koning van Zuid-Holland, de heer drs. J. (Jaap) Smit vindt maandag 8 januari voor de gemeente Krimpenerwaard een historische dag. Hij beëdigde Ir. J. (Hans) Beenakker als derde burgemeester van deze gemeente. Dat gebeurde in een bijzondere raadsvergadering in de raadzaal van het gemeentekantoor in Lekkerkerk. De commissaris vindt de heer Beenakker joviaal en voor iedereen benaderbaar en feliciteert hem en zijn familie met deze benoeming. Ook een felicitatie naar de raad, het college, de ambtenaren en alle inwoners van de gemeente Krimpenerwaard.

De heer Beenakker reageerde op zijn benoeming dat hij het fantastisch vindt om burgemeester te mogen worden in zo’n prachtige gemeente in een schitterend gebied met mooie steden en levendige dorpen. Hij vraagt een ieder wel ruimte en tijd om zijn weg te kunnen vinden. Hij zal zich daarom goed gaan inlezen, kennismakingsgesprekken voeren en aandacht aan het bedrijfsleven besteden.

Verbinder

Jan Verburg (SGP), plaatsvervangend voorzitter van de raad, heette Hans Beenakker een warm welkom toe. Hij heeft gezien dat de nieuwe burgemeester een verbinder is tussen raad en college en rekent op een goede samenwerking. Hij hoopt dat Beenakker als nieuwe burgemeester het profiel van de Krimpenerwaard positief op de kaart zou weten te zetten.

Namens het college verwelkomde ook wethouder Pascal van der Hek (VGBK) de nieuwe burgemeester. Hij stelt dat er in de gemeente veel te doen is. Er zijn diverse uitdagingen en we hebben er alle vertrouwen in dat we door het enthousiasme en inzet van Beenakker dit met elkaar goed kunnen aanpakken.

Mede ambassadeur

Via een videoboodschap sprak de heer Jan Zanen, burgemeester van Den Haag en voorzitter van de politie-eenheid Den Haag en prees zijn collega om zijn verbindende eigenschappen. Tot slot verwelkomde burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda Beenakker namens de gemeenten van de regio Midden-Holland. Hij zag in hem een mede ambassadeur van de regio. Om dat te onderstrepen bracht hij met zijn collega’s van Zuidplas en Waddinxveen een grote kaas mee. Het symbool voor de samenhang in de regio: gemaakt in de Krimpenerwaard, opgeslagen in Bodegraven-Reeuwijk, traditioneel verhandeld in Gouda en logistiek afgewikkeld via Waddinxveen en Zuidplas.

Vervolgens droeg de polderdichter van de Krimpenerwaard, Jorris Hoste een speciaal voor Beenakker geschreven gedicht ‘Overtocht naar Krimpenerwaard’ voor.

Overdracht ambtsketen

Na alle welkomstwoorden overhandigde waarnemend burgemeester Pauline Bouvy - Koene burgemeester Beenakker de ambtsketen en de voorzittershamer.

In zijn installatierede bedankte burgemeester Beenakker eenieder voor de mooie woorden die tot hem gericht zijn en ging op enkele uitspraken van diverse sprekers in. Hij zal zich inzetten voor heel wat zaken die er spelen. Hij denkt hier o.a. aan de woningbouw, het bedrijfsleven, bereikbaarheid en de agrarische sector. Ook stelt hij dat lokaal bestuur een belangrijke bestuurslaag is, maar hij wijst er ook op dat de regionale samenwerking heel belangrijk is. Hij wil bestuurlijk boegbeeld en ambassadeur richting regiogemeenten, provincie en rijksoverheid zijn.

Beenakker: “Ik kijk graag nog even terug op ‘Het geheim van Haastrecht’ op 8 september 2023. Ik stel dat er nog een geheim is, namelijk ‘De schoonheid van de Krimpenerwaard’ en laten we dat koesteren.”


Overtocht naar Krimpenerwaard

mistige flarden laat ik achter mij
laat ze de Tielse dijken maar likken
tevoorschijn doemt de lieflijke Lek
stralend, in kleurrijk morgenlicht
en dat bevalt me
op het water, hartverwarmend
vaar ik met frisse blik de nieuwe wereld in
in de weilanden, op lange draden
brengen vogels in vervoering een ballet

Joris Hoste,
polderdichter van de Krimpenerwaard

Hans Beenakker legt bij Jaap Smit,de commissaris van de Koning de eed af.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 10 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 12 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 15 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00