Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg. Foto: Cees Reichard

Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken

Algemeen

Cees Reichard

Uitgebreid gesprek tijdens informatiebijeenkomst in Concordia

De laatste levensfase is een belangrijk onderwerp waar niet vaak over gepraat wordt. Echter op dinsdag 19 maart kwam dit thema uitgebreid aan de orde tijdens een informatiemiddag in gebouw Concordia in Haastrecht. De organisatie was in handen van Huisartsenpraktijk Haastrecht samen met thuiszorg en andere organisaties die te maken hebben met zorg in de laatste levensfase. Suzanne Pruijssers deed de presentatie. Zij is huisarts in opleiding vanuit de Erasmus Universiteit bij huisartsenpraktijk Stolk/Sturkenboom.

Uitvoerig vertelde Suzanne Pruijssers over de Palliatieve zorg. Deze zorg is niet gericht op genezing. Het richt zich op het, waar mogelijk, verbeteren van de kwaliteit van leven in de laatste levensfase door het verminderen of voorkomen van klachten. Een arts, verpleegkundige, verzorgende, psycholoog, geestelijk verzorgende en vooral vrijwilligers (mantelzorgers) kunnen in deze levensfase nog veel voor hen en ook hun naasten betekenen. Margot Elzinga, beleidsmedewerker Mantelzorg van WelZijn Krimpenerwaard vertelde dat vanuit haar organisatie veel mantelzorgondersteuning is. Er zijn voor hen diverse cursussen. Ook werd er gesproken over de mogelijkheid van Respijtzorg. Dan neemt iemand anders tijdelijk de mantelzorg over.

Arts en patiënt

Om op tijd passende keuzes te maken, is het nodig dat er wordt gewerkt aan bewustwording rondom het levenseinde en de (on)mogelijkheden van Palliatieve zorg. Het is daarom belangrijk dat arts en patiënt op tijd met elkaar in gesprek gaan over wensen, grenzen en mogelijkheden rondom zorg in laatste levensfase. Zowel patiënten als artsen vinden het moeilijk om over de dood te praten. Toch is het belangrijk om vroegtijdig over het levenseinde en de mogelijke keuzes te praten. Zo kan een gesprek bijvoorbeeld gaan over de huidige situatie en vooruitzichten, de behandelmogelijkheden, sterven op gewenst locatie, wilsverklaring/levenstestament en het vastleggen van wensen in medisch dossier.

Thuiszorg

De Vierstroom was aanwezig om de thuiszorg toe te lichten. De thuiszorg is om extra hulp te bieden dat je comfortabel thuis kan blijven. Volgens één van de huisartsen is de Thuiszorg in Haastrecht zeer betrokken en had hiervoor alle hulde. Als sterven nabij is kan dit thuis of in een hospice. Ook laatstgenoemde was op deze bijeenkomst vertegenwoordigd. Belangrijk gegeven is dat bij een hospice de huisarts mee kan komen. Thuis sterven is het allerbeste en hospice is een goed alternatief.

Aan het einde van het betoog werd er ook nog uitvoerig over euthanasie gesproken.

Veel vragen

Vervolgens mochten de aanwezigen nog vragen stellen. Velen maakten hiervan gebruik. Hieruit mag blijken dat dit onderwerp bijzonder leeft.

Het doel was om op een luchtige manier dit onderwerp te bespreken. En dat is volledig gelukt. Huisarts Piet Stolk vond het een super geslaagde bijeenkomst. Hij bedankte Suzanne Pruijssers voor haar inzet, organisatie en goede presentatie.

Voor deze bijeenkomst was een grote belangstelling en de zaal was tot de laatste stoel bezet. Er waren veel positieve reacties en de organisatie heeft voornemens over een tijdje een tweede informatiemiddag te beleggen.

Voor meer informatie:
www.exit.nl/form/wensverklaring en https://patiëntfederatie.nl/extra/levenseinde

Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 18 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 20 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 23 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting gisteren
Afbeelding
Magenta exposeert 26 apr, 10:00
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00