Suzanne Pruijssers, huisarts in opleiding.
Suzanne Pruijssers, huisarts in opleiding.

Informatiemiddag over de zorg in laatste levensfase

Algemeen

Cees Reichard

Wat is belangrijk voor u wanneer uw gezondheid achteruitgaat? Weten uw naasten wat u in een dergelijke situatie wel of niet wilt? Hebt u uw wensen ooit besproken en op papier vastgelegd? Wat is er te kiezen? De laatste levensfase is een belangrijk onderwerp waar niet vaak over wordt gepraat. De persoon kan in deze fase niet meer genezen van een ziekte en bereidt zich voor op het einde van het leven.

Een levendige bijeenkomst over het levenseinde

Huisartsenpraktijk Haastrecht houdt op dinsdag 19 maart van 15.00 tot 17.00 uur in Grand Café Concordia een levendige informatiebijeenkomst over het levenseinde. Het is een informatieve middag samen met de huisarts, de thuiszorg en andere organisaties die te maken hebben met zorg in de laatste levensfase.

Proactieve zorgplanning

Suzanne Pruijssers is huisarts in opleiding vanuit de Erasmus Universiteit bij huisartsenpraktijk Stolk/Sturkenboom. In augustus studeert zij af als huisarts en in deze afrondende fase is er naast patiëntenzorg ook ruimte voor verbetering van de praktijk en/of zorg in de regio. Vanwege het ervaren gemis aan kennis bij patiënten en een stimuleringsregeling vanuit Palliatief Netwerk Nederland ontstond zo het idee voor een informatiebijeenkomst over zorg in de laatste levensfase, de zogenaamde proactieve zorgplanning. Een belangrijk thema, waar zij als dokter met ervaring op onder andere spoedeisende hulp, het verpleeghuis en hospice vaak mee in aanraking is gekomen. ‘Ik heb hier gezien dat het belangrijk is dat patiënten zich bewust zijn van hoe ze hun laatste levensfase voor zich zien, vóórdat het zover is. Als dokter vind ik het belangrijk dat ik op het moment suprême de patiënt een mooie laatste levensfase kan bieden. Het mooie van de ‘dood’ is dat niemand eraan ontkomt. Je doet het echter maar één keer en kunt het niet overdoen. Hoe belangrijk is het dan niet dat je er over nagedacht hebt en er (waar mogelijk) op voorbereid bent. Als de dood dichterbij komt dan is het dus belangrijk om te weten wat de patiënt wil en ook wat hij niet wil. Als je het leven ziet als een symfonie dan moet het einde ook mooi zijn. Daarbij is het wel belangrijk om als mens te weten welke keuzes er zijn om uiteindelijk mooie bladmuziek te schrijven. Dit betekent dat je samen met je naasten en de huisarts van de elementen die zich kunnen aandienen in de laatste levensfase, een zo mooi mogelijk geheel weet te maken dat past bij hoe je altijd hebt geleefd.”

Presentatie

De presentatie over het levenseinde is in handen van Suzanne Pruijssers. Alle huisartsen van huisartsenpraktijk Haastrecht zijn aanwezig en ook de Vierstroom, de Hospice en WelZijn Krimpenerwaard.

De animo is zeer groot en inmiddels zijn alle stoeltjes vergeven. Belangstellenden uit Haastrecht worden verzocht zich alsnog aan te melden via info@huisartsenpraktijkhaastrecht.nl of tel. 0182 501303/501670. Bij veel aanmeldingen streeft de organisatie naar een tweede bijeenkomst op een nader te bepalen moment. Hieruit mag blijken dat er voor dit onderwerp een grote belangstelling is.

Afbeelding
Herdenken? 3 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 6 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 20 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 21 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 22 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen gisteren
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 8 mei, 12:00
Afbeelding
De laatste loodjes 8 mei, 09:00