Gebouw.
Gebouw. Foto: Hanneke Stoof

Verduurzaming en renovatie van De Wingerd in Linschoten

Algemeen

Hanneke Stoof

Na de Pasen wordt er begonnen met de verduurzaming en renovatie van verenigingsgebouw ‘De Wingerd’ In Linschoten. Deze renovatie is het sluitstuk van het ‘masterplan’ van de Hervormde Gemeente Linschoten. De uitbreiding van de begraafplaats en de bouw van een kleinere duurzame pastorie zijn inmiddels afgerond.

Het uit 1862 daterende pand is in 1978 voor het laatst gerenoveerd en toe aan een grondige renovatie en verduurzaming. Tegelijkertijd was daar de wens de indeling van het gebouw af te stemmen op het hedendaagse gebruik en aan de functionaliteitseisen van deze tijd.

In het huidige gebouw bevinden zich o.a. de consistoriekamer, een grote zaal, een vergaderkamer en de jeugdzolder. In de loop van de jaren is ‘De Wingerd’ een centrum geworden waar allerlei activiteiten plaats kunnen vinden.

24 uurs rouwkamer

Peter Elenbaas legt uit welke veranderingen er doorgevoerd gaan worden. Het dak wordt verlengd en verhoogd. Hierdoor ontstaat er een betere stahoogte op de eerste verdieping. Daarnaast zal er geïsoleerd worden en de indeling van de benedenverdieping zal veranderen. Zo komt er een 24 uurs rouwkamer aan de kant van de Hoge Werf. Het fijne van een 24 uurs rouwkamer is dat je zo vaak kunt komen als je wilt en er net zo lang kan blijven als je wilt, dag en nacht.

Zelfwerkzaamheid

Daarnaast wordt de keuken verplaatst naar een strategischer punt en worden de ruimtes anders verdeeld. Eind van het jaar moet deze renovatie klaar zijn. “De werkzaamheden worden deels uitgevoerd door bouwbedrijf Dionisius uit Oudewater en deels uit zelfwerkzaamheid,” aldus Elenbaas. “Daarnaast zal de zijingang van de kerk verplaatst worden voor een betere toegankelijkheid. Wat mooi is, is dat die ingang dan weer terug gaat naar de oude historische plaats.”

Omdat De Wingerd voor de Pasen leeg moet is er afgelopen weekend een zolderverkoping geweest. Uiteraard is de opbrengst bestemd voor de renovatie. Een taartje eten met een kopje thee behoorde ook tot de mogelijkheden wat het geheel heel gezellig maakte.

Op de vraag waar alle huidige activiteiten plaats gaan vinden tijdens de renovatie legt Elenbaas uit dat er uitgeweken kan worden naar ‘t Kruispunt in Linschoten. “Dat is wel heel fijn.”

Wilt u wat meer weten over de projecten van de Hervormde Gemeente, surf dan naar www.hervormdlinschoten.nl/sintjansproject.

Mevrouw van de koffie.
De Wingerd als oefenruimte.
Koopjesjagers.
Afbeelding
Anders kijken naar je gezin? 8 uur geleden
Afbeelding
Wandelchallenge van start 10 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 15 uur geleden
Afbeelding
Nog meer kampioenen bij volleybalvereniging Jupiter 27 apr, 17:00
Afbeelding
Fantastische opbrengst collecte Hospice 27 apr, 12:00
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 26 apr, 19:00
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 26 apr, 17:00
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 26 apr, 14:00