De harten.
De harten. Foto: Marja Leliveld

Betoverende lichtjesavond in Linschoten

Algemeen

Hanneke Stoof

Zeker duizend kaarsjes verlichtten het kerkhof, de Nieuwe Zandweg en ook binnen in ‘t Kruispunt in Linschoten. Een klein maantje en een haast warm te noemen avond maakte deze herdenkingsavond extra fijn.

Voor de vijfde keer organiseerde Toinette van Waterschoot gesteund door sponsors en vrijwilligers deze lichtjesavond. “Met opbouwen zijn wij om twaalf uur begonnen met zijn vijven. In de loop van de middag kwamen er mensen bij om te helpen. Uiteindelijk waren wij met 23 mensen, hebben gezamenlijk gegeten en zijn wij om kwart over zes begonnen met het aansteken van de kaarsjes. Dat is zo’n bijzonder moment”, vertelde Toinette.

Dag opa

Op de grote harten voor het huisje op de begraafplaats kon iets geschreven worden. ‘Was jij niet jij dan waren wij niet wij, voor altijd in ons hart, dag opa’ en vele andere mooie boodschappen waren daar opgeschreven. Achter het huisje op de begraafplaats klonk het mooie serene gezang van moeder en dochter, Hanneke Stoof en Iris Snoek. Achter op het kerkhof stond het tijdelijke algemene monument, gemaakt door de Linschotense keramiste, Jeannette Huizenga, waar men een kaarsje kon branden. Dit monument blijft enkele weken staan.

Op de Nieuwe Zandweg stond een lief-en-leed-boom waar hartjes met zelfgeschreven teksten in gehangen konden worden, er lag een scrabblespel waarmee je namen kon vormen van hen die je lief zijn. Verder konden kinderen marshmallows roosteren boven de vuurkorven. De jeugdbrandweer zorgde voor de brandveiligheid. De inwendige mens kon verwarmd worden met chocolademelk, koffie, thee en glühwein.

De naam van je geliefde branden op een houten boomschijfje of een waxinelichtjeshouder behoorden ook tot de mogelijkheden. In de kerkzaal van ‘t Kruispunt werden er gedichten voorgedragen door Maartje van den Bosch, afgewisseld met zang van Meghan Keereweer en muziek van Dick van Vliet op dwarsfluit en Marcel Kooijman op piano.

Je ziet de verbinding op zo’n avond

Op de vraag waarom Toinette dit vijf jaar geleden is begonnen legde zij uit dat zij al betrokken was bij de organisatie van de lichtjesavond in Woerden en dit ook voor Linschoten wilde. “Voor mensen die behoefte hebben is samen herdenken zo fijn. De combinatie van sfeer, sereniteit en verbondenheid is mooi. Je ziet de verbinding op zo’n avond.”

“Ik wist niet dat dit er was,” zei een Linschotense heer. “Wat mooi dat dit georganiseerd wordt. Ik ben hier voor het eerst bij sinds ik hier woon.” Een volgende keer is hij vast weer van de partij.

Het plein voor 't Kruispunt met warme dranken.
Knutselen van waxinelichtjeshouders.
De Nieuwe Zandweg.
Lichtjes op het kerkhof.
Afbeelding
Herdenken? 1 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 4 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 18 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 19 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 20 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 23 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen gisteren
Afbeelding
De laatste loodjes 8 mei, 09:00