Gijs van Kempen geeft 31 januari een lezing over vleermuizen.
Gijs van Kempen geeft 31 januari een lezing over vleermuizen. Foto:

Ontdek de geheimen van vleermuizen

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Op 31 januari zal Boer Hans in Montfoort het decor zijn van een lezing over vleermuizen, gepresenteerd door Gijs van Kempen. Tijdens deze avond zullen verschillende aspecten van deze mysterieuze vliegende zoogdieren aan bod komen, waaronder hun diverse soorten, leefgebieden en methoden om ze te beschermen rondom je huis.

Gijs van Kempen, geen vleermuisexpert van beroep, maar gedreven door zijn betrokkenheid bij Duurzaam Montfoort, deelt zijn passie over vleermuizen en tracht mythes te ontkrachten. Hij gaat in op veelgehoorde misvattingen, zoals het hardnekkige verhaal dat vleermuizen in je haar zouden vliegen: “Dat is een fabel ooit bedacht door iemand. Hij komt niet in je buurt.”

Een ander interessant onderwerp dat Gijs aanhaalt, zijn de fabels rondom ziektes die vleermuizen zouden verspreiden: “De in Nederland geteste vleermuizen dragen geen hondsdolheid bij zich. Ze dragen wel een virus, maar dat is niet schadelijk voor ons. En dan moet je echt met ze in aanraking komen, bijvoorbeeld doordat je er een oppakt.” Gijs benadrukt ook de waarde van vleermuizen in het ecosysteem: “Ze eten tussen de 500 en 3000 insecten per nacht. Ze passen in het voedselweb, en zonder vleermuizen zouden we meer last hebben van schadelijke insecten, zoals muggen.”

De keuze om een lezing te geven komt voort uit de bezorgdheid van Duurzaam Montfoort over de impact van isolatie op vleermuizen: “Tegenwoordig worden veel huizen na-geïsoleerd. Doe je dat niet op de goede manier of op de juiste tijd, dan sluit je vleermuizen op, en die kunnen er dan niet meer uit. Ze slapen overdag.”

Gijs wijst op de noodzaak van bewustwording: “Om mensen meer kennis te geven over de natuur en over de vleermuizen in hun omgeving in het bijzonder.” Over de praktische kant van het beschermen van vleermuizen zegt hij: “Ik heb ook mijn huis laten isoleren. Ik heb wel een vleermuiskast opgehangen. Daar zitten ook vleermuizen in. Als je vleermuizen hebt in een kast, poepen ze ook. Dat zijn net muizenpoepjes. Zo kun je zien of je vleermuizen hebt.”

Gijs deelt ook tips over het ophangen van vleermuiskasten: “Dat kan op alle windrichtingen. Ze houden wel van warmte. Het beste is tussen de 5 en 30 meter hoogte. Sommige vleermuizen verblijven ook in boomholtes.” De lezing biedt niet alleen informatie maar ook praktische mogelijkheden: “Mensen geven zich al op. Ze kunnen een aanvraag doen voor een vleermuiskast. Bij de lezing heb ik diverse soorten bij me. In Linschoten, waar ze een huis aan het verbouwen zijn, zijn al twee inbouwkasten afgeleverd en geplaatst.” Gijs hoopt met deze lezing bij te dragen aan het vergroten van begrip en betrokkenheid: “Onbekend maakt onbemind. Laten we kijken wat hieruit komt.”

De lezing vindt plaats op woensdag 31 januari, van 19:30 tot 22:00 uur, in de Janschuur bij Boer Hans Activiteiten, Mastwijkerdijk 7 Montfoort. De kosten bedragen 5 euro, en aanmelden kan via info@duurzaammontfoort.nl. Voor meer informatie, zie de website: Duurzaam Montfoort: www.duurzaammontfoort.nl.

Afbeelding
The Amazing Stroopwafels komen in Montfoort 1 uur geleden
Met de Zonnebloem naar het winkelcentrum.
Met de Zonnebloem naar het winkelcentrum 2 uur geleden
Van de solo theatervoorstelling 'Enkeltje Holandija' het waargebeurde vluchtverhaal van Ismir Hero uit Serajevo, uit de Bosnische oorlog in 1994, was eenieder diep onder de indruk.
Enkeltje Holandija, daar word je stil van 3 uur geleden
Afbeelding
Herdenken? 8 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 11 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort gisteren
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 8 mei, 18:00
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 8 mei, 17:00