Afbeelding

Jacques & Agneta van Marken: de eerste sociaal ondernemers van Nederland

Algemeen

Aad Kuiper

Jacques van Marken werd uitgeroepen tot Delftenaar 2019 vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten voor de stad en haar inwoners. Zij richtten de Gistfabriek, Calvé en Lijmfabriek op. Daarnaast leidde Agneta parfumfabriek Maison Neuve. Samen hebben ze 107 sociale voorzieningen voor het personeel opgezet. Ze waren de eersten met pensioenen (1878), dividend van de arbeid (1891) etc. In 1884 realiseerden ze hun lievelingsdenkbeeld: het Agnetapark, een fabrieksdorp in het groen met 78 arbeiderswoningen. Ze gingen er tussen hun arbeiders wonen. Nu is het een rijksmonument.

Bijzonder en pikant was dat Jacques een dubbelleven leidde. Hij had ook een gezin met kinderen in Rotterdam. Agneta treedt heroïsch op wanneer zij erachter komt.

Jan van der Mast

Jan van der Mast schreef vier boeken over Jacques en Agneta van Marken, het echtpaar dat eind 19e eeuw ‘Delft wakker heeft gekust’. Hij is een van de oprichters van Museum Van Marken. In 2023 speelde hij de hoofdrol in het toneelstuk Gist & Geluk dat in het Agnetapark werd opgevoerd. In oktober 2023 vertelde VVD’er Barts Smals in de Tweede Kamer dat Van Marken een inspirerend voorbeeld voor hem is en roemde de biografie over zijn leven.

Jan van der Mast (1961) is een gepassioneerd verteller/voordrachtskunstenaar/schrijver, die met veel research verdieping in zijn onderwerpen aanbrengt.
En op 15 februari komt hij in het Zalencentrum, Westsingel 2, Oudewater, vertellen over Jacques en Agneta van Marken. Aanvang: 20.00 uur, leden van de GVO gratis.

Michel van de Hadelkamp, Marja Knotters, Rob Gligoor, Herman van Scheppingen en Joost van Vliet.
BMM had er plezier in 11 uur geleden
Na de tocht door de stad op de platte natte kar, mochten de kinderen de complimenten ontvangen van de wethouder van sport.
OZV jeugd met platte kar naar het stadhuis 12 uur geleden
Inloopbijeenkomst tweede brug in Haastrecht.
Inloopbijeenkomst tweede brug in Haastrecht 13 uur geleden
Afbeelding
Cursus Christendom 13 uur geleden
Op de valreep ging Haastrecht toch nog het schip in.
Onzorgvuldig Haastrecht doet zich te kort 14 uur geleden
Wie pas na de rust op het complex van het Goudse Olympia verscheen en de tweede helft aanschouwde mocht zich min of meer gelukkig prijzen.
Een helft spektakelvoetbal 15 uur geleden
Robin van de Poll met zijn boek 'Van quaat tot erger'.
Het gaat 'van kwaad tot erger' met de Van de Pollen uit Montfoort... 15 uur geleden
Afbeelding
Investeren in vastgoed? 15 uur geleden