Afbeelding

Orde op zaken!

Algemeen

Interessant, dacht ik bij het zien van het interview met Bernadette Schomaker in De IJsselbode, benieuwd naar haar eerste ervaringen als geneoliberaliseerde wethouder en naar wat zij zoal wil bereiken en hoe zij dat gaat aanpakken. Helaas, op deze en andere voor de hand liggende vragen komt geen antwoord in het artikel. De verslaggeefster stelt de elementaire journalistieke vragen ook niet. Het blijft bij social talk, een stuk of wat clichés en vaagpraat. Zoals: ‘Het gaat goed met haar, maar het is druk’; ‘Ik vind het heel belangrijk dat er gebouwd wordt, maar dat is niet makkelijk door het personeelstekort’; ‘Alles hangt met alles samen’, ‘Het zijn allemaal puzzelstukjes die in elkaar moeten vallen’, ‘We moeten kijken naar wat ons verbindt, niet naar wat ons verdeelt’, ‘Moeilijk vind ik dat je soms nee moet verkopen terwijl je ja wil zeggen’ en ‘’We hebben veel gezaaid, er moet alleen nog veel worden geoogst.’ Tsja…

Bernadettes enige concrete ambitie - overgenomen uit eigen werk van de VVD - is dat het overdekte zwembad er ‘snel’ komt. Maar ja, dat is volgens haar dan weer een lang en duur proces, net als die andere ‘grote dossiers’ die zij noemt: Tappersheul en Schuylenburcht. Het eerste is ernstig vertraagd door een bestuurlijke blunder van een van haar illustere VVD-voorgangers, de Schuylenburcht wordt uitgevoerd door Woningraat. Dus die klus zit er vrijwel op voor de gemeente.

Ik gun Bernadette graag het voordeel van de twijfel, maar vraag me met alle respect af waar zij en haar collega’s zo druk mee zijn, behoudens het verwerken van de eindeloze stroom van al dan niet verplichte nummers vanuit Den Haag en de - naar verluidt chronisch onderbezette maar toch - ambtelijke organisatie en het bijwonen van de talrijke landelijke, regionale, ambtelijke en collegiale overleggen, uitwisselingen, excursies, toogdagen enz., enz.

Wordt het niet eens tijd om serieus orde op zaken te stellen in eigen huis door het kaf van het koren te scheiden en te concentreren op de gemeentelijke kerntaken? Zoals het deugdelijk onderhouden van straten, wegen en groen, het zorgen voor goede volkshuisvesting en zorg- en welzijnsvoorzieningen en het op tijd ophalen van het huisvuil? En door concrete, haalbare prioriteiten te stellen, voorzien van een realistische planning. De huidige Politieke Agenda van de gemeenteraad is sinds jaar en dag een lachertje, een soort oneindig jaartallenblaadje. Kortom, door, in bestuurlijk jargon, de basis op orde te brengen?

Dan hoeft Bernadette minder vaak nee te verkopen door ja te doen!

Wim Knol

Michel van de Hadelkamp, Marja Knotters, Rob Gligoor, Herman van Scheppingen en Joost van Vliet.
BMM had er plezier in 11 uur geleden
Na de tocht door de stad op de platte natte kar, mochten de kinderen de complimenten ontvangen van de wethouder van sport.
OZV jeugd met platte kar naar het stadhuis 12 uur geleden
Inloopbijeenkomst tweede brug in Haastrecht.
Inloopbijeenkomst tweede brug in Haastrecht 13 uur geleden
Afbeelding
Cursus Christendom 13 uur geleden
Op de valreep ging Haastrecht toch nog het schip in.
Onzorgvuldig Haastrecht doet zich te kort 14 uur geleden
Wie pas na de rust op het complex van het Goudse Olympia verscheen en de tweede helft aanschouwde mocht zich min of meer gelukkig prijzen.
Een helft spektakelvoetbal 15 uur geleden
Robin van de Poll met zijn boek 'Van quaat tot erger'.
Het gaat 'van kwaad tot erger' met de Van de Pollen uit Montfoort... 15 uur geleden
Afbeelding
Investeren in vastgoed? 15 uur geleden