Afbeelding

Orde op zaken!

Algemeen

Interessant, dacht ik bij het zien van het interview met Bernadette Schomaker in De IJsselbode, benieuwd naar haar eerste ervaringen als geneoliberaliseerde wethouder en naar wat zij zoal wil bereiken en hoe zij dat gaat aanpakken. Helaas, op deze en andere voor de hand liggende vragen komt geen antwoord in het artikel. De verslaggeefster stelt de elementaire journalistieke vragen ook niet. Het blijft bij social talk, een stuk of wat clichés en vaagpraat. Zoals: ‘Het gaat goed met haar, maar het is druk’; ‘Ik vind het heel belangrijk dat er gebouwd wordt, maar dat is niet makkelijk door het personeelstekort’; ‘Alles hangt met alles samen’, ‘Het zijn allemaal puzzelstukjes die in elkaar moeten vallen’, ‘We moeten kijken naar wat ons verbindt, niet naar wat ons verdeelt’, ‘Moeilijk vind ik dat je soms nee moet verkopen terwijl je ja wil zeggen’ en ‘’We hebben veel gezaaid, er moet alleen nog veel worden geoogst.’ Tsja…

Bernadettes enige concrete ambitie - overgenomen uit eigen werk van de VVD - is dat het overdekte zwembad er ‘snel’ komt. Maar ja, dat is volgens haar dan weer een lang en duur proces, net als die andere ‘grote dossiers’ die zij noemt: Tappersheul en Schuylenburcht. Het eerste is ernstig vertraagd door een bestuurlijke blunder van een van haar illustere VVD-voorgangers, de Schuylenburcht wordt uitgevoerd door Woningraat. Dus die klus zit er vrijwel op voor de gemeente.

Ik gun Bernadette graag het voordeel van de twijfel, maar vraag me met alle respect af waar zij en haar collega’s zo druk mee zijn, behoudens het verwerken van de eindeloze stroom van al dan niet verplichte nummers vanuit Den Haag en de - naar verluidt chronisch onderbezette maar toch - ambtelijke organisatie en het bijwonen van de talrijke landelijke, regionale, ambtelijke en collegiale overleggen, uitwisselingen, excursies, toogdagen enz., enz.

Wordt het niet eens tijd om serieus orde op zaken te stellen in eigen huis door het kaf van het koren te scheiden en te concentreren op de gemeentelijke kerntaken? Zoals het deugdelijk onderhouden van straten, wegen en groen, het zorgen voor goede volkshuisvesting en zorg- en welzijnsvoorzieningen en het op tijd ophalen van het huisvuil? En door concrete, haalbare prioriteiten te stellen, voorzien van een realistische planning. De huidige Politieke Agenda van de gemeenteraad is sinds jaar en dag een lachertje, een soort oneindig jaartallenblaadje. Kortom, door, in bestuurlijk jargon, de basis op orde te brengen?

Dan hoeft Bernadette minder vaak nee te verkopen door ja te doen!

Wim Knol

Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 2 uur geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 19 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten gisteren
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 13 apr, 12:00
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00