Joep Stubbe.
Joep Stubbe.

Teleurstelling bij Utrecht City Bokaal

Algemeen

‘Het leven van topsporters is een aaneenschakeling van teleurstellingen met slechts af en toe een hoogtepunt.’ De duidelijke woorden van Erben Wennemars, voormalig schaatstopper en tegenwoordig schaatscommentator bij de NOS, zijn gebaseerd op de ervaringen uit zijn eigen schaatscarrière. Zo werd de Dalfsenaar bij de Olympische Winterspelen van 1998 in het Japanse Nagano op de 500 meter keihard onderuit gereden door de Noor Grunde Njøs. Schouder uit de kom en weg kansen op het begeerde goud. Daar heb je dan jarenlang voor getraind!

Valpartij, storm en uit vorm

De Oudewaterse schaatstoppers Sven Kemp en Joep Stubbe herkennen zonder enige twijfel de woorden van Wennemars. Al werden de beginjaren van hun nog relatief korte carrière gemarkeerd door het doorlopend verbeteren van persoonlijke records. En ieder PR is een succes dat gevierd wordt! Zo knalde derdejaars neosenior Kemp dit jaar al naar een prachtige 35,35 op de 500 meter. En A-junior Stubbe verbeterde zich op de 500 en 1000 meter tot 36,83 en 1.12,71. Sven Kemp schaatste zijn PR tijdens de Nederlandse Afstandskampioenschappen in Heerenveen. Hij werd daar 15de, direct achter een lange lijst van profschaatsers met een mooi contract bij een van de Nederlandse teams. Een topprestatie!

Voor een volwassen schaatser als Sven Kemp en de iets jongere Joep Stubbe wordt het echter steeds moeilijker om hun persoonlijke toptijden te verbeteren. Hun grote doel is dan ook plaatsing voor grote wedstrijden, zoals Nederlandse Kampioenschappen. En om daar zo hoog mogelijk te eindigen. Het is dan mooi meegenomen als er ook nog een persoonlijke record wordt geschaatst.

Vorig weekend stond er zo’n plaatsingswedstrijd op de wedstrijdkalender: de Utrecht City Bokaal, oftewel de vierde wedstrijd van de Holland Cup, op de thuisbaan van Sven Kemp en Joep Stubbe in Utrecht. De schaatsers die deelnamen aan de Wereldbeker in het Canadese Quebec en de schaatsers die komend weekend van start gaan bij de Wereldkampioenschappen Afstanden in Calgary ontbraken, maar verder was de complete nationale sprinttop aanwezig op De Vechtsebanen.

Maar het toernooi werd een grote teleurstelling voor beide Oudewaternaren. Kemp kwam op de openingsafstand in zijn rit tegen Serge Yoro in de laatste bocht ten val. Weg kansen op plaatsing voor de Nederlandse Kampioenschappen Sprint. Op de 1000 meter, niet zijn sterkste afstand, kwam Kemp met een pijnlijk lichaam nog tot een acceptabele 1.16,14. De tweede wedstrijddag liet hij geblesseerd aan zich voorbijgaan. Voor dit seizoen kan hij nog slechts hopen op een uitnodiging voor de strijd om de Zilveren Bal, een traditionele sprintwedstrijd die aan het eind van dit schaatsseizoen in de Elfstedenhal in Leeuwarden wordt gehouden.

Ook voor Joep Stubbe slechts ‘kommer en kwel’ op het Utrechtse ijs. De lichtgewicht werd bijna van het ijs geblazen door de stormachtige wind. Maar hij was ook niet in vorm. Integendeel, met zijn tijden eindigde hij in de achterhoede van het veld. Zondagavond berichtte hij: ‘Dit sloeg nergens op. Gisteren op de 500 meter 38,40 en de 1000 meter in 1.16,46. Dat was nog redelijk. Maar vandaag was echt heel erg. Op de 500 meter 39,15. Op de 1000 meter was de wind nog erger. Ik kwam tot 1.20,5.’ Die laatste tijd schaatste hij als eenling in een kwartetstart, de andere schaatsers hadden zich afgemeld. Voor Joep Stubbe resteert dit seizoen in ieder geval nog het Nederlands Juniorenkampioenschap op de sprint. Daarvoor hoefde hij alleen maar een compleet klassement te schaatsen in Utrecht.

Mannen met karakter

Zowel Sven Kemp als Joep Stubbe zullen in Utrecht weer eens hebben ervaren dat het leven van een topsporter meestal niet ‘over rozen gaat’. Maar juist het omgaan met de teleurstellingen maakt hen ook tot topsporters. Ze blijven altijd gaan voor het ultieme doel. Ondanks alle tegenslagen. Sven Kemp en Joep Stubbe, het zijn mannen met karakter!

Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 8 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 9 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 10 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 13 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 15 uur geleden
Afbeelding
De laatste loodjes 18 uur geleden
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 7 mei, 19:00
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 7 mei, 18:00