V.l.n.r.: Salomé de Bruijn, Isa van den Berg, Daphne van Kooten, Sven Kramer en Timo van Dommelen.
V.l.n.r.: Salomé de Bruijn, Isa van den Berg, Daphne van Kooten, Sven Kramer en Timo van Dommelen.

Prachtige schaatstijden voor SVO-junioren in Thialf

Algemeen

Twee weken geleden schreven we nog in deze krant dat Isa van den Berg haar persoonlijk record op de 500 in heel kleine stapjes had aangescherpt tot 53,04. Met die kleine stapjes was ze schijnbaar wel klaar. 

Vorige week klokte ze in Utrecht al 52,12, maar dit weekend knalde de C-junior in Heerenveen naar een geweldige 49,38. In haar kielzog flitsten ook Salomé de Bruijn en Timo van Dommelen naar prachtige persoonlijke records op de sprint. Daphne van Kooten was de vierde SVO’er die zich verbeterde. Met 45,04 was ze zelfs de snelste van het kwartet. De Montfoortse had een geweldige start, dat is haar keurmerk, maar kwam in de laatste bocht, de Sven Kramer Bocht, slecht uit en verloor daardoor snelheid. Anders had ze met zekerheid haar eerste vierenveertiger geschaatst.

Frysk Curling Club

Het waren zaterdag prima omstandigheden in Thialf en de curlers van de ‘Fryske Curling Club’ zorgden op het middenterrein voor een echt winters plaatje. ‘Coach van dienst’ Dirk Zuidam, de Oudewaterse schaatsnestor én de opa van Isa van den Berg, had echter geen oog voor het inspannende gebezem van de curlers. Hij stuurde al zijn schaatsers met een plan het ijs op en leidde het viertal met veel gedrevenheid naar nieuwe toptijden. Na afloop was Zuidam dan ook meer dan tevreden over de prestaties van zijn jonge pupillen. Want naast de recordregen op de 500 meter waren er ook drie PR’s op de dubbele afstand en een op de 1500 meter. Op de 1000 meter was Timo van Dommelen de snelste met 1.37,06 en Daphne van Kooten kwam op de 1500 meter tot 2.24,25. Trainer Hessel Koot keek vanaf de boarding vol trots toe.

Thialf ademt topsport uit en er was geen betere motivatie voor de jonge schaatsers om daar hun rondjes te mogen rijden. En dan was er ook nog een ontmoeting met Sven Kramer, oud-wereldkampioen en meervoudig Olympisch kampioen. Uiteraard ging het viertal met hem op de foto.

Sfeervol sprinten

Op de Jaap Edenbaan in Amsterdam, dakloos en daardoor wellicht de meest sfeervolle ijsbaan van Nederland, namen zaterdag twee jonge SVO’ers ‘op uitnodiging’ deel aan de gewestelijke pupillenwedstrijd. Kay de Ruijter, ook zo’n Oudewaterse groeibriljant, verbeterde zijn persoonlijk record op de 500 meter tot 53,70. De Ruijter is nog maar pupil B en finishte, te midden van het Utrechtse en Noord-Hollandse sprintgeweld, in zijn leeftijdscategorie als derde. Björn Bouwman kwam helaas ten val.

In Utrecht waren er op de vroege zondagmorgen PR’s voor Sverre Peenstra, Giel van Bruggen, Jordy Kemp en Corné Hoogenboom.

En de teller staat op 10

Joep Stubbe en Onne van Miltenburg zijn inmiddels al wat verder dan hun jongere clubgenoten. Beiden maken deel uit van regionale talententeams. Voor Stubbe wil het dit jaar door omstandigheden wat minder lukken op de lange afstanden. Maar de binnenkort naar Amsterdam verhuizende A-junior verrast doorlopend op de sprintafstanden. Onlangs verbeterde hij nog de SVO-clubrecords op de 100 en 300 meter en afgelopen zaterdag herhaalde hij dat kunststukje bij de Sprint League in Tilburg. Hij kwam nu tot 10,32 en 24,04. En vorige zaterdag knalde hij op de sprint naar 36,83, de tweede SVO-tijd ooit, en hapte daarmee een flink stuk van zijn PR. Hij deed dat in Heerenveen tijdens een wedstrijd voor KNSB- en Topteams. Te midden van een select gezelschap dus, want die status heeft Stubbe inmiddels. Hij is nu verzekerd van deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen op de 500, 1000 en 1500 meter in zijn leeftijdscategorie.

De kwaliteiten van Onne van Miltenburg liggen meer op de langere afstanden. Zo kwam Van Miltenburg op 19 november tot 4.17,02 op de 3000 meter. Zijn tiende recordverbetering van deze schaatsjaargang.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 1 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 3 uur geleden
Afbeelding
De laatste loodjes 6 uur geleden
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 20 uur geleden
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 21 uur geleden
Kransleggers.
Dodenherdenking in Linschoten 22 uur geleden
Afbeelding
Dodenherdenking 22 uur geleden
Na de kranslegging mochten kinderen als eerste bloemen leggen.
Dodenherdenking in Montfoort naar binnen 23 uur geleden