Carnaval op het ijs:De SVO-jeugd na de laatste training.
Carnaval op het ijs:De SVO-jeugd na de laatste training. Foto: pr

Gevarieerde seizoenafsluiting voor SVO-schaatsers

Algemeen

Dit weekend maakten de SVO-schaatsers de laatste slagen van dit winterseizoen. De jeugdschaatsers sloten zaterdagmiddag hun seizoen af met het diplomaschaatsen en een grote groep wedstrijdschaatsers, pupillen en junioren, ging zondagmorgen van start bij de laatste ochtendwedstrijd. Deelname aan die wedstrijd is inmiddels een echte SVO-traditie.

Drie masters reisden voor hun seizoenafsluiting naar Heerenveen om daar deel te nemen aan de Masters International Thialf Record Races. Jongeling Joep Stubbe vergezelde ‘de oude mannen’ en debuteerde op de vijf kilometer.

International Record Races

Dat debuut verliep niet naar volle tevredenheid van de A-junior. Stubbe heeft zich dit jaar op de sprintafstanden prima ontwikkeld, maar door zijn plaatsing voor het NK-sprint heeft hij in de tweede seizoenshelft de lange afstanden enigszins verwaarloosd. Dat bleek in Heerenveen. Hij kwam weliswaar tot een persoonlijk record in 7.23.19, maar dat was toch beneden zijn eigen verwachting. Gelegenheidscoach Dirk Zuidam was echter redelijk tevreden. Tevoren had hij Stubbe op 7.20 ingeschat.

Wim Zwanenburg zat het nog steeds niet lekker dat hij op de Weissensee de 200 kilometer niet kon volbrengen. Hij wilde revanche en dat deed hij door de tien kilometer te schaatsen in Heerenveen. Hij kwam tot 18.26,34. Weliswaar ver verwijderd van zijn PR, maar de doorzetter had toch maar de loodzware, langste schaatsafstand volbracht. Kees Verdouw en Montfoorter Ad Kemp, schaatsliefhebbers pur sang, schaatsten op Thialf de kleine vierkamp. In een wel zeer internationaal deelnemersveld finishte Verdouw als elfde. Voor Kemp eindigde de vierkamp in een teleurstelling, want hij werd gediskwalificeerd op de 5000 meter. Op de 1500 en de 3000 meter noteerden beide mannen hun snelste seizoentijden.

Diplomaschaatsen

De jeugdschaatsers van SVO mochten zaterdagmiddag hun kunsten vertonen tijdens het diplomaschaatsen. Eerst de start- en remproef en vervolgens de slalomproef. Daarna moesten alle kinderen tijdens de uithoudingsproef hun rondjes rijden achter de jagermeester, die ervoor zorgde dat er in een gelijkmatig tempo werd geschaatst. De kinderen, die nog maar kort op het jeugdschaatsen zitten, schaatsten negen of dertien ronden. De kinderen die opgingen voor het D-E-F-diploma hadden de zwaarste opdracht. Zij moesten maar liefst acht kilometer schaatsen. En dat in een steeds sneller tempo. Na ronde 21 verdwenen de jagers met het touw en ontstond er een spontane strijd om de eindwinst. Jim Kool was hier de snelste SVO’er. De honderden toeschouwende ouders en grootouders genoten met volle teugen. De kinderen voor wie het tempo van de jagers net iets te hoog lag moesten proberen om de ‘bezemschaatsers’ voor te blijven. Met de enthousiaste aanmoedigingen van het publiek lukte dat bijna alle kinderen.

Op zaterdag 1 april krijgen de jeugdschaatsers hun diploma uitgereikt. Die dag gaan ze vast en zeker ook een kijkje nemen bij de Open Dag van SVO op het Statenland. Iedereen, jong en oud, kan dan kennismaken met het spectaculaire inline-skaten.

Carnaval op het ijs

De laatste ijstraining op de kunstijsbaan heeft altijd een ludiek karakter. Verkleedpartijen, een afsluitend rondje tegen de richting in en op blote voeten over het ijs. Dat is niet altijd naar ieders zin, want er zijn schaatsers die hun training, tot de laatste minuut, op serieuze wijze willen afronden. De pupillen en junioren van SVO vermaakten zich zaterdag echter kostelijk op De Vechtsebanen. In hun carnavaleske kleding sloten ze het trainingsseizoen feestelijk af.

Zondagmorgen was het echter ‘business as usual’ bij de laatste wedstrijd. Vanaf half acht werd er gestreden op het scherpst van de snede. En dat het feestschaatsen van zaterdag de motivatie niet had verminderd bleek wel uit het feit dat er maar liefst twaalf persoonlijke records werden geschaatst. Meest in het oog springend was de 2.30.10 van Daphne van Kooten op de 1500 meter. De grootste vooruitgang is dit schaatsseizoen echter geboekt door Marit Kool, die nu tot 54.18 op de 500 kwam en die zich ook op de incourante 700 meter verbeterde. PR’s waren er ook voor Isa van den Berg, Malou Nederend, Julie van de Ridder, Jette Koenheim, Roan Vos, Timo van Dommelen, Koen Roeloffzen, Sverre Peenstra en Giel van Bruggen.

Diplomaschaatsen:De jeugdschaatsers staan klaar voor een van de proeven.
Twaalf PR's voor deze SVO-schaatsers.
Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 2 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 3 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 4 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 9 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 11 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 12 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 18 apr, 19:00
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 18 apr, 18:00