Onne van Miltenburg,de sterkste op de 1500 meter.
Onne van Miltenburg,de sterkste op de 1500 meter. Foto: pr

Baantitels en recordtijden voor SVO-schaatsers

Algemeen

Schaatsers willen doorlopend hun persoonlijke grenzen verleggen. Soms lukt dat, maar meestal vormen de weers- en ijsomstandigheden of de afwezigheid van ‘de vorm van de dag’ een te grote belemmering. En dan kan schaatsen een frustrerende hobby zijn. Om het probleem van slecht ijs of een stormachtige wind te omzeilen reizen veel schaatsers daarom met regelmaat af naar Heerenveen om daar deel te nemen aan de wedstrijden van het Schaatscircuit. Maar soms is de reis naar Nederlands Hoge Noorden overbodig, want dan kan het ijs van De Vechtsebanen in Utrecht wedijveren met dat van Thialf. Zo ook vorig weekend tijdens de baankampioenschappen. Daphne van Kooten verbeterde in drie dagen tijd zelfs vijf persoonlijke records. Van de 100 tot de 1500 meter. Een record op zich! In haar kielzog waren er meerdere SVO’ers die zich ‘breed’ verbeterden.

Van Kooten en Van Deuren

Bij de baankampioenschappen, noem het de provinciale kampioenschappen van Utrecht en wijde omgeving, ging het niet om het verbeteren van toptijden. Maar wel om het behalen van baantitels. Vorige zondag, 5 maart, werd er op het Utrechtse ijs gestreden om de afstandstitels en op dinsdag 7 maart ging het om de sprintkampioenschappen.

Daphne van Kooten, nog maar eerstejaars C-junior, keerde huiswaarts met een baantitel. De Montfoortse won dinsdag de supersprinttitel in haar leeftijdscategorie. Ze was tweemaal de sterkste op de 100 meter en op de 300 meter was er zilver en brons. En passant verbeterde ze haar PR’s tot 12.02 en 29.64. Meest opvallend was echter de 46.63 die ze zondag op de 500 meter op de klokken zetten. Bijna vier seconden sneller dan haar snelste tijd van het vorige seizoen. Het leverde haar een derde plaats op. Op de 1000 en 1500 meter knalde Van Kooten naar 1.37.13 en 2.36.38. Niet genoeg voor een podiumplaats, maar wel voor twee nieuwe PR’s. Op de 1000 meter ging ze als een raket van start, maar moest dat op de laatste 200 meter bekopen. Deze race typeerde het schaatsen van Van Kooten. Vol gas en zien waar je uitkomt.

Ook ploeggenoot én leeftijdsgenoot Vita van Deuren had er zin in. Zij verbeterde tijdens de baankampioenschappen haar persoonlijke records op drie afstanden. Maar ze was het meest blij met de 48.15 op de 500 meter. Goed voor een zesde plaats. In het supersprintklassement eindigde ze dinsdag als vierde.

Beide C-junioren bereiden zich drie keer per week voor op hun wedstrijden. Op dinsdagavond trainen zij droog op de baan van SVO op het Statenland. Vrijdags skaten zij in sporthal De Noort Syde en op zaterdagmorgen worden ze op het ijs getraind door Hessel Koot. Dat beide meiden hun top nog lang niet hebben bereikt blijkt wel uit de enorme vooruitgang die ze dit jaar hebben geboekt. En dat terwijl ze nog nooit op schaatsen op het recordijs van Thialf hebben gestaan.

Even warmdraaien

Hessel Koot, een van de trainers van Daphne van Kooten en Vita van Deuren, was bij de baankampioenschappen druk met het coachen van zijn pupillen, maar trok tussendoor ook nog zijn wedstrijdpak aan. De voormalig shorttracktopper behaalde tot zijn eigen verrassing podiumplaatsen op de 500 en 1000 meter bij de (neo)senioren.

Joep Stubbe keerde huiswaarts met tweemaal goud. Met 38.12 en 1.16.87 pakte hij de afstandstitels op de 500 en 1000 meter bij de junioren A. Voor Stubbe waren de baantitels slechts bijvangst, want de Oudewaterse schaatstopper heeft ambities op nationaal niveau. Zijn titels waren dan ook passend bij zijn status en een logisch vervolg op zijn perfecte optreden tijdens de Nederlandse juniorenkampioenschappen die onlangs op het ijs van de Domstad werden gehouden.

Onne van Miltenburg, volgend jaar B-junior, moet altijd even warmdraaien. Zo ook zondagavond. Op de 500 meter werd hij derde, op de 1000 meter behaalde hij het zilver en op de 1500 meter pakte de stayer de Utrechtse baantitel. Een echte 1-2-3 dus, maar dan in omgekeerde volgorde.

De ervaren Lettie Zwanenburg kwam te laat aan de start van de 500 meter, maar revancheerde zich met een tweede plaats op de mijl bij de masters. Kees Verdouw behaalde 7de en 8ste plaatsen bij de masters die ouder zijn dan 50 jaar. Maar voor de Driebuggenaar geldt als excuus dat hij de 80 jaar nadert!

Sterrenteam

Roan Vos en Timo van Dommelen, beiden C-junior, namen dinsdag ook deel aan de baankampioenschappen supersprint, maar deden niet mee om de prijzen. Hun beloning was echter dat ze op zowel de 100 als de 300 meter prachtige persoonlijke records schaatsten. Dat deed Isa van den Berg ook. Met 13.13 en 32.60 werd ze negende bij de pupillen A.

De recordregen van de SVO-jeugd was overigens al begonnen bij trainingswedstrijden op de vroege zondagmorgen van 5 maart. Het ’sterrenteam’ schaatste maar liefst achttien persoonlijke records bij elkaar. Complimenten voor Isa van den Berg, Marit Kool, Malou Nederend, Julie van de Ridder, Jette Koenheim, Roan Vos, Timo van Dommelen, Sverre Peenstra en Koen Roeloffzen.

Daphne van Kootenbaankampioen supersprint.
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 8 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 9 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 10 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 13 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 15 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 17 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 17 apr, 19:00