Lettie en Wim Zwanenburg.
Lettie en Wim Zwanenburg.

Vier Olympische titels in Baselga de Piné

Algemeen

Lago Palù. Een idyllisch bergmeer in de Italiaanse Alpen. Op een bijzondere hoogte van maar liefst 1925 meter en slechts te bereiken met een oude kabelbaan. Daar zouden vorige week de World Winter Masters Games worden gehouden. De schaatsmasters verheugden zich al lange tijd op dit bijzondere evenement op natuurijs. Maar het weer gooide helaas roet in het eten. Sneeuwijs in combinatie met te hoge temperaturen, en wellicht ook de te ambitieuze plannen van de organisatoren, maakten schaatsen op Lago Palù onmogelijk. De droom van veel schaatsmasters, en andere schaatsliefhebbers, spatte uiteen. Maar de organisatie schakelde snel en de WWMG werden verplaatst naar de kunstijsbaan in Baselga de Piné. De baan, waar aanvankelijk de schaatswedstrijden van de Olympische Spelen van 2026 zouden worden gehouden, werd daarmee de locatie van ‘de Olympische Winterspelen’ voor de masters.

Schaatskoningin

Ook Lettie en Wim Zwanenburg waren aanvankelijk flink teleurgesteld, maar het Snelrewaardse koppel schakelde net zo goed snel en beleefde prachtige dagen in het door hoge bergen omgeven wintersportoord. Lettie behaalde maar liefst vier gouden medailles in haar leeftijdscategorie (65-69 jaar) en kroonde zich tot schaatskoningin van Baselga. Dat Sergej Boebka, bestuurder van de World Masters Games en voormalig legende bij het polsstokhoogspringen, haar een van de medailles uitreikte, bevestigde nog maar eens haar ‘Olympische’ status.

Medailles waren overigens bijzaak bij de World Winter Masters Games. Het ging vooral om het plezier in het sporten en de ontmoeting met andere sporters. En dat past helemaal bij de sportbeleving van Lettie en Wim Zwanenburg. Al maakten de medailles het wel extra leuk.

Purevmaa Magsar

Het was vorige week prachtig weer in de Italiaanse bergen. Op de eerste dagen was het zelfs Kaiserwetter. Een strakblauwe lucht, windstil en vriezend weer. Woensdag was de uitzondering, want op die dag kwakkelde het op z’n Hollands en werd er niet geschaatst. In alle vroegte stonden Lettie en Wim toen echter al op het natuurijs van het besneeuwde Lago di Serraia. Want die kans lieten ze niet aan zich voorbijgaan.

De concurrentie voor Lettie kwam met Mariska van Haaften van eigen bodem en verder van over de grenzen. De verste reis was gemaakt door de Mongoolse Purevmaa Magsar. “Er was een hele delegatie uit Mongolië, prachtige pakken en jassen. Ik ben met de vrouwen op de foto gegaan, kon ze niet verstaan maar ze waren erg vriendelijk en heel enthousiast”, aldus Lettie.

Schaatsgeneraties

Op de 500 meter, de openingsafstand van het toernooi, was het de Noorse Marit Agnethe Steen die naar het zilver gleed. Lettie was echter oppermachtig met haar 51,91. Die overmacht etaleerde Lettie tijdens het hele toernooi op de Circolo Pattinatori Piné. Op de 3000, 1500 en 1000 pakte ze de winst met achtereenvolgens 5.39,62, 2.38,26 en 1.43,60. Lettie hield zich overigens ook prima staande tussen de jongere schaatsgeneraties. Zo vocht ze op de 1500 meter een rechtstreekse strijd uit met Monique Boerema, de wereldkampioene in de categorie 60-64 jaar. Lettie: “Ze ging keihard van start, maar de voorlaatste ronde schaatste ik dezelfde rondetijd. Richting de finish was ik zelfs sneller, maar ik kon haar net niet meer achterhalen.”

Zwaar was vooral de afsluitende 1000 meter. Lettie: “Er stond veel wind op de baan, windkracht 5, en het ijs was knoerthard. Dankzij de extra krachttraining van Dirk Zuidam deze winter, kon ik goed tegen de wind in boksen en won m’n vierde goud. Mijn tegenstandster vergat te wisselen en kreeg een diskwalificatie. Ik vergat ook bijna te wisselen, maar de coach schreeuwde zo hard ‘Naar buiten, naar buiten!’. Dat redde mijn vierde goud.” Die coach was haar man Wim Zwanenburg. ‘s Winters traint hij op de Vechtsebanen de dames van DMU, de Dutch Masters Utrecht.

Zelf bond Wim, een kilometervreter pur sang, de schaatsen ook nog onder en nam deel aan de 3000, 5000 en 10000 meter. Zijn tijden, 5.50,71, 10.02,53 en 20.32,76, horen thuis in vroegere schaatstijden, maar vertelden wel iets over het enorme doorzettingsvermogen van Wim Zwanenburg. Een voorbeeld voor de jeugd en dat geldt ook voor Lettie Zwanenburg!

Schaatsreis door Midden-Europa

Met de World Masters Winter Games is het schaatsplezier voor de Zwanenburgjes nog niet afgelopen. Komend weekend neemt Lettie deel van de wereldkampioenschappen sprint in hetzelfde Baselga de Piné. Daarna reizen Zwanenburg en Zwanenburg af naar de Weissensee in Karinthië. Daar heeft Wim nog iets recht te zetten, nadat hij vorig jaar door lichamelijke klachten de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer niet kon uitschaatsen. En dat zit hem nog steeds dwars.

Lettie met 'Team Mongolia'. Tweede van rechts Purevmaa Magsar.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00