Afbeelding
Foto: pr

Zilver voor Joep Stubbe bij Nederlandse Kampioenschappen

Algemeen

Joep Stubbe revancheerde zich dit weekend voor het enigszins tegenvallend verlopen Nederlands Kampioenschap Allround eerder dit seizoen Tijdens de strijd om de nationale sprinttitels voor junioren A, die op de Vechtsebanen in Utrecht werden gehouden, eindigde de schaatser van het KNSB Talenten Team Noordwest op een onverwachte zesde plaats in de eindrangschikking. Met zijn team werd hij zelfs tweede op de teamsprint.

Indrukwekkende tijden

Het besef dat hij met een goede tweedaagse bezig was drong eigenlijk pas zaterdagavond na thuiskomst in Oudewater tot hem door. Met een via de app verstuurd bericht, dat vergezeld ging met een forse krachtterm, toonde hij zijn verrassing over zijn plaats in het tussenklassement: ‘… Sta gewoon vierde in het klassement zie ik nu!’. Toch was dat niet zo verwonderlijk, want Stubbe opende het toernooi met een bijzondere 37,54 op de 500 meter. Een dik persoonlijk record! Zijn 1.14.90 op de 1000 meter was minstens zo indrukwekkend en leverde hem een zesde plaats op. Bijzondere tijden op het Utrechtse ijs dat normaal niet kan wedijveren met het superijs van Heerenveen.

De vierde plaats in het tussenklassement na twee afstanden schiep verwachtingen en zondagmiddag was er dan ook een grote Oudewaterse supportersschare in Utrecht aanwezig om hun plaatsgenoot aan te moedigen. Stubbe reed een keurige 500 meter. In vergelijking met de 37,54 van zaterdag viel de tijd van 38,02 echter tegen. Maar Joep was niet teleurgesteld: ‘Dit is een normale tijd voor mij. Gisteren was gewoon super. Ik was heel tevreden over de opening in 10,3, maar de beide rechte einden waren niet geweldig.’ De afstand werd met 36,62 gewonnen door de oppermachtige Tim Prins.

Deze Friese wereldtopper bij de junioren, vorige week won hij in Inzell nog meerdere medailles bij de wereldkampioenschappen, was de directe tegenstander van Joep Stubbe op de afsluitende 1000 meter. Prins was uiteraard een maatje te groot voor de Oudewaternaar, maar Stubbe schaatste een slimme race. Zo kruiste hij bij de eerste baanwisseling, van binnen komend, bewust achter de versnellende Prins langs, zodat hij even in de slipstream van de snelle Fries kon rijden. De winnende tijd van Prins, 1.12.51, was indrukwekkend en leverde hem een certificaat voor een Utrechts baanrecord op. Stubbe kwam tot 1.14.97 en miste met zijn vierde plaats maar net het podium. Wel klom hij op naar een prachtige zesde plaats in het eindklassement. Nederlands kampioen werd Rinze-Bart de Glee, die profiteerde van een zaterdagse valpartij van Tim Prins.

Wilhelmus klinkt als goud in de oren

Het toernooi voor Nederlandse snelste schaatsjunioren werd afgesloten met de teamsprint. Stubbes team, dat van het KTT Noordwest, moest het in de laatste rit opnemen tegen het Friese drietal van het KTT Noord. Stubbe mocht de sprint aantrekken zijn ploeggenoten Yanick de Hoogd en Tom Egbertsen. En dat deed hij prima, want na een ronde gingen beide teams gelijk op. In de slotronde moest afmaker Egbertsen echter zijn meerdere erkennen in Tim Prins. Desondanks eindigde het KTT Noordwest op de tweede plaats en dat betekende voor Joep Stubbe zijn eerste zilveren medaille bij een Nederlands Kampioenschap. Het Wilhelmus, dat na afloop voor de winnaars werd gespeeld, zal voor hem als goud in de oren hebben geklonken.

Persoonlijke records SVO-junioren

Mede door ziekte wist C-junior Onne van Miltenburg zich niet te plaatsen voor de Nederlandse Kampioenschappen, die dit weekend op zijn thuisbaan werden geschaatst. Zondagavond toonde hij in Heerenveen echter dat hij het schaatsen niet verleerd is. Op de 1500 meter verbeterde hij zijn persoonlijk record tot 2.07,48. Een week eerder had Daphne van Kooten, nog maar eerstejaars C-junior, een prachtige 500 meter geschaatst. Met 47,82 was ze ruim sneller dan haar oude toptijd. Isa van den Berg en Malou Nederend schaatsten beiden twee persoonlijke records.

Afbeelding
Joep Stubbe trekt de sprint aan voor zijn ploeggenoten.
Joep Stubbe op de 1000 meter.
Huldiging teamsprint. Joep Stubbe tweede van links.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00