Pim Brinkman vertelt gedreven.
Pim Brinkman vertelt gedreven. Foto: Aad Kuiper

GVO trakteerde op cursus kunstgeschiedenis

Algemeen

Aad Kuiper

De 35-jarige Geschiedkundige Vereniging Oudewater trakteerde, in verband met de viering van dat lustrum, al eerder op de prachtige vertelling Het wassende water, maar had voor de leden nog een andere verrassing in petto: een gratis cursus kunstgeschiedenis door een bijzonder begenadigd en vakkundig docent. Zes maandagavonden achtereen werden een kleine 70 leden van de GVO overrompeld door en ondergedompeld in een aaneenschakeling van prachtige beelden voorzien van een bijzonder verhelderend commentaar.

Pim Brinkman, inwoner van Oudewater én expert op het gebied van kennisoverdracht op een breed terrein van cultuur-, architectuur- en kunstgeschiedenis, vertelde vol vaart - hij had maar zes avonden om het gehele spectrum van de kunst van de Egyptenaren tot en met de 20ste eeuw aan de aanwezigen uit te leggen en te duiden - bijzonder boeiend over de grote lijnen in de kunsthistorie in zeer brede zin van vroeger tot nu. Van de ruim 350 leden hadden zich er zo’n 70 aangemeld voor de cursus. De uitnodiging voor de cursus vatte deze heel goed samen: ‘Hoe zat het ook alweer met die vele kunstperiodes en -stijlen zoals Romaans, Renaissance, Art Nouveau en Expressionisme? Deze cursus biedt een compact, chronologisch overzicht van de hele westerse kunstgeschiedenis. Het gaat daarbij niet alleen om het herkennen van kunststijlen, maar vooral voor een verklaring daarvan: waarom ging men ‘opeens’ bouwen in de Gotische stijl, hoe ontstond de Barok, wat betekende de ‘Verlichting’ voor de kunsten, waarom hield de Jugendstil plotseling op, enzovoorts. Nooit ontstaat of vergaat een stijl ‘zomaar’, het is altijd een gevolg van maatschappelijke, vaak sociaaleconomische omwentelingen.’

Uiteraard was iemand wel eens niet aanwezig, maar niemand haakte af; zo boeiend werd de cursus gebracht. Na afloop werd Brinkman uiteraard bedankt, maar ook De Wulverhorst, waar de GVO zes avonden lang gastvrij wars ontvangen. Vervolgens kregen de cursisten ook nog eens een ‘heus’ certificaat uitgereikt.

Heel veel activiteiten

Maar de GVO biedt meer, veel meer, ook als er geen lustrum te vieren valt. Naast zeer regelmatig georganiseerde lezingen over de meest uiteenlopende onderwerpen - als ze uiteraard maar wel een link hebben met de (lokale) geschiedenis, jaarlijks een korte excursie en een lange en zelfs meerdaagse excursies staan op het programma. Daarnaast bestiert de GVO het Oudewaters Stadsmuseum dat in de zomer het eerste weekend van de maand vrij toegankelijk is. De vrijwillige donatie van 2 euro die bij binnenkomst gevraagd wordt, is het bedrag meer dan waard.

Nog niet alle data voor 2024 zijn bekend, maar hieronder volgt een lijstje met data die al wel bekend zijn:

Maandag 8 januari:
Nieuwjaarsreceptie en film over Oudewater van dhr. C. Meijerink

Donderdag 15 februari:
Lezing door de dhr. Jan van der Mast over Jacques en Agneta van Marken

Donderdag 21 maart:
Lezing door dhr. René van Stipriaan over Willem van Oranje

Donderdag 18 april:
Lezing door dhr. P. Sluisman met ‘Verhalen over antieke objecten’ en ALV

Dinsdag 14 t/m vrijdag 17 mei:
Meerdaagse excursie naar België en Noord-Frankrijk

“Helaas, de vertelling is geweest en cursus kunstgeschiedenis ook, maar hierboven staan ongetwijfeld genoeg aanleidingen om een lidmaatschap te overwegen,” laat de GVO ons weten.

De volle zaal luistert aandachtig.
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 53 minuten geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 17 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 22 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00