De club compleet
De club compleet Foto: pr

Montfoorters schaatsen alternatieve Elfstedentocht

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Elk jaar trekken talloze Nederlanders naar Oostenrijk om daar de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee te schaatsen. Onder hen bevonden zich de Montfoortse schaatsliefhebbers Arie Spruit (73) en Hans Out (77), die sinds 1998 bijna elk jaar deelnemen aan de toertocht van 100 km of de prestatietocht van 200 km op het Oostenrijkse natuurijs. Ondanks een voorbereiding die in het water viel door een ongeluk van Hans, weerhield dit de mannen er niet van om vorige week deel te nemen aan het geliefde evenement.

Arie Spruit, samen met zijn neefje Adje Spruit en Ada Sluijs, reisden samen op dinsdag af om deel te nemen aan de schaatstocht. Arie voltooide de 100 km in iets meer dan zeven uur. Adje Spruit nam de uitdaging aan om na 28 jaar opnieuw een 200 kilometer tocht te schaatsen. Hij deelde zijn strategie: “Het zou gaan dooien in de middag, dus mijn plan was om de eerste 100 kilometer zo snel mogelijk te rijden en dan het tweede deel van de tocht maar door te bijten en te overleven. Gelukkig viel de dooi mee, maar na afloop was ik helemaal klaar met mezelf en mijn lichaam ook met mij.”

Na negen uur schaatsen ontmoette Adje zijn oom Arie op het meer, die op dat moment nog vier kilometer te gaan had tot zijn 100 kilometer eindstreep. Adje deelde zijn ervaring: “We hebben dat stukje samen gereden, en ome Arie heeft me nog een beetje uit de wind gehouden omdat ik daarna nog een volle ronde moest.”

Het is indrukwekkend om 200 kilometer te schaatsen, maar volgens Adje Spruit ben je pas echt taai als je op 74-jarige leeftijd 100 kilometer schaatst. Op vrijdag nam Marcel Leliveld deel aan de tweede tocht, geholpen door Lex en Isa Vendrig, en behaalde ondanks het zeer zware dooi-ijs ook zijn Elfstedenkruisje. Hans Out was op dat moment al op de terugreis naar huis maar is vastbesloten volgend jaar weer samen met Arie de 100 kilometer te schaatsen.

Adje met Arie Spruit
Even bijkomen.
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 1 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 18 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 20 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 23 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00