Met het aansteken van de kaarsjesontstaat wereldwijd een keten van licht.
Met het aansteken van de kaarsjesontstaat wereldwijd een keten van licht. Foto: Sjoukje Dijkstra

Wereldlichtjesdag 2023 in Montfoort

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

In De Rank in Montfoort vond dit jaar de zesde editie van Wereldlichtjesdag Linschoten/ Montfoort plaats. Tijdens Wereldlichtjesdag worden overleden kinderen wereldwijd herdacht. Het evenement bood troost aan hen die hun (klein)kinderen, broertjes of zusjes te vroeg verloren. “Het draagt zeker bij aan heling”, aldus een moeder.

De sfeer was doordrenkt met emotie, terwijl overal in De Rank kaarsjes stonden te branden. Zelfs op weg naar De Rank waren lichtjes opgesteld, die de weg wezen naar een avond van herdenken en samenzijn. De Protestantse Kerk Nederland (PKN) liep vrij snel vol. Om half 7 begon de inloop en konden mensen een steentje in hart- of stervorm pakken om voorin de kerk te leggen bij de herinneringskaars. Die werd aan het begin van de bijeenkomst als eerste aangestoken.

“Toinette van Waterschoot benadrukte het belang van gedenken: ‘Herinneringen aan onze kinderen zijn alles wat we nog van ze hebben. Daarom is het ook belangrijk om te gedenken.” De aanwezigen hadden de mogelijkheid om een herinneringendoosje in hartjesvorm mee te nemen, waarmee ze hun geliefden op een persoonlijke manier konden eren.

Troost bij Maria

Gedurende de bijeenkomst werden de aanwezigen getroost door muziek, gedichten en verhalen van ouders die te vroeg afscheid moesten nemen van hun kinderen. “Het verlies van een kind raakt iedereen in de familie,” deelde Toinette. “Het maakt dan niet uit hoe lang het geleden is of hoe jong/oud het kind was.” Een moeder deelde emotioneel haar ervaring van de stilgeboorte van hun zoon en bekende: “Je vraagt je toch altijd af hoe hij zou zijn geweest.”

Jeanne de Wit deelde een aangrijpend verhaal over het verlies van twee kinderen en benadrukte het belang van steun binnen het gezin in tijden van groot verlies: “Kinderen horen niet eerder te gaan dan hun ouders.” Haar geloof bood haar troost in deze moeilijke momenten: “De mens wikt, God beschikt. Ik vond veel troost bij Maria.”

Muzikale begeleiding van Dick op dwarsfluit en Marcel achter de piano vulde de bijeenkomst en liederen werden vertolkt door Meghan. De namen van de kinderen werden voorgelezen, gevolgd door het plaatsen van een roos in een vaas voor elke naam. Vervolgens kregen de ouders de gelegenheid om een kaarsje aan te steken, een symbolische handeling die het herdenkingsmoment extra betekenis gaf. Met het aansteken van de kaarsjes ontstaat wereldwijd een keten van licht die het wat lichter moet maken voor ouders en families van overleden kinderen.

Aan het einde van de bijeenkomst mochten de ouders rozen en kaarsjes meenemen naar huis, als een symbolisch gebaar van liefde en herinnering aan hun geliefde kinderen. Toinette zei: “Elk jaar raakt het me weer.”

Ook buiten De Rank brandden de lichtjes.
Aan het einde van de bijeenkomstkreeg iedereen de rozen mee naar huis.
Voor elke voorgelezen naamwerd een roos in de vaas gestoken.
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 4 minuten geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 17 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 22 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00