Bewegend leren kan in de zomer ook buiten.
Bewegend leren kan in de zomer ook buiten. Foto: Sjoukje Dijkstra

Al bewegend de Nederlandse taal leren

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Macy Hartman van Move Lab en stichting Wegwijs hebben hun krachten gebundeld om bewegend leren te introduceren in (taal)lessen aan nieuwe Montfoortenaren. “De lessen zijn laagdrempelig, staan in het teken van plezier en we creëren een veilige omgeving om Nederlands te leren. Het is een andere manier van de Nederlandse taal automatiseren.”

Het project wordt uitgevoerd met steun van het Vitaliteitsakkoord. Macy vertelt hoe ze op het idee kwam, toen ze afgelopen zomer zag hoe moeders graag bij de spelactiviteiten van hun kinderen betrokken werden. “Samen als gezin met de kinderen spelenderwijs leren, werkt.” Ze benadrukt het belang van bewegend leren voor iedereen. Het concept dat de laatste jaren ook aan populariteit wint het basisonderwijs, werkt erg goed volgens Macy.

Combinatie

De kracht van het initiatief zit in de combinatie van bewegend leren met het overbrengen van Nederlandse begrippen, normen en waarden. Het project is opgedeeld in drie fases: sociaal comfortabel worden, vaardigheden leren en vragen durven stellen, en tot slot, het vertrouwen opbouwen en naar buiten treden. Dit zorgt ervoor dat gezinnen niet alleen de taal leren, maar ook een solide basis leggen voor verdere integratie.

“Tijdens de pilot taal & bewegen kunnen er maximaal twaalf volwassenen en zestien kinderen (tussen de 4 t/m 12 jaar) meedoen. En zal plaats vinden in de St. Joseph. We staan met twee docenten voor de groep en de vrijwilligers van Stichting Wegwijs staan open om ons te helpen. “ Ze vertelt dat het project is opgezet voor een periode van twintig weken, verdeeld over twee blokken van elk tien weken. “Na de eerste fase, gericht op het menselijk lichaam, zal het project doorgaan met gezonde voeding en beweging. De lessen vinden in de winter nog binnen plaats, maar in het voorjaar en de zomer zullen we ook naar buiten gaan met activiteiten”, zegt ze.

Lachende gezichten

Over haar drijfveren vertelt ze: “Je krijgt vanuit de doelgroep zoveel terug. Je merkt dat ze in een veilige omgeving met plezier veel sneller leren. De lachende gezichten vertellen genoeg. Ik vond het tijdens mijn studie destijds ook erg fijn om al bewegend op te nemen en te automatiseren. Als ik kinderen daarmee verder kan helpen of anderstalige gezinnen, dan is dat heel mooi.” Macy Hartman is optimistisch over het succes van het project en hoopt wanneer de pilot ook in Montfoort slaagt dat er structurele financiering is om de taal en beweeglessen te kunnen voortzetten. Ze benadrukt dat dit project een thuiswedstrijd voor haar is en kijkt uit naar de positieve impact die het zal hebben op de Montfoortse gemeenschap. “De proefles, die net voor de kerstvakantie plaatsvond, was in ieder geval al een groot succes, meent ze: “De eerste positieve reacties en de toezegging op deelname aan de pilot heb ik al ontvangen. Het is een andere manier van leren, waarvan ik denk dat het een grote doelgroep aanspreekt die de Nederlandse taal niet zo goed beheerst.”

De taal & beweeglessen start op woensdag 10 januari van 15.00 tot 16.00 uur en zal de eerste tien weken plaatsvinden in St. Joseph. Anderstalige gezinnen met kinderen tussen de 4 en 12 jaar zijn van harte welkom, net als anderstalige volwassenen zonder kinderen. Deelname is gratis, waardoor het voor een breed publiek toegankelijk is. Ken je Montfoortenaren voor wie de taal & beweeglessen geschikt zijn? Attendeer ze dan op deze pilot. Aanmelden kan via: Stichting WegWijs, info@swml.nl.

Macy Hartman.
Een activiteit voor kinderen.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 15 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 17 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 20 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00