Hans Dronkert bij een van zijn schilderijen.
Hans Dronkert bij een van zijn schilderijen. Foto: Sjoukje Dijkstra

Gastexpositie Hans Dronkert in De Knoperij in Montfoort

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

In stadsmuseum de Knoperij in Montfoort kunnen kunstliefhebbers in de maand januari nog de gastexpositie van de lokale kunstenaar Hans Dronkert bekijken. Deze expositie biedt bezoekers een inkijkje in de werken van Hans, die graag zee- en strandgezichten, landschappen en stillevens maakt, maar ook bijbelse taferelen vastlegt.

Toen Peter Versloot van de Knoperij hem vroeg te exposeren, reageerde hij enthousiast. “Het is hartstikke leuk natuurlijk dat die mogelijkheid er is”. Hans schildert al vanaf 1982. Hoe het begonnen is: “Op een zondag zit je dan in de kamer. Het is slecht weer. Niet naar buiten, regen. Wat ga je dan doen? Mijn vrouw, Sonja, zei op een gegeven moment tegen mij: ‘Ga eens wat tekenen, dat vond je toch altijd wel leuk.’ Dat heb ik dus gedaan. Uiteindelijk kwam van het een het ander”, vertelt Hans enthousiast over zijn creatieve reis.

Onderwerpen

Met een voorliefde voor olieverf laat Hans zich inspireren door de natuur, vergezichten en de echt Hollandse luchten en landschappen. “Ik zag de werken van Henk Helmantel, de bekende Groningse kunstschilder. Ook dat inspireerde. Ik kan niet in zijn schaduw staan, maar zijn stillevens en kerkinterieurs vond ik prachtig.”

De expositie omvat een breed scala aan onderwerpen, waaronder zeegezichten, polderlandschappen, winterlandschappen en bloemtaferelen. Hans ontleent zijn inspiratie aan de natuur, de veranderende luchten, en zijn ervaringen op het schilderachtige Ameland en aan de Zeeuwse kust. Over zijn werkwijze vertelt hij: “Ik maak meerdere foto’s van bijvoorbeeld een aardige lucht, of een in het oog springend landschappelijk tafereel. Dan combineer ik meerdere fragmenten tot een eerste opzet. Vervolgens schets ik de compositie op het doek en al doende verander ik dan hier en daar het een en ander. En zo ontstaat er een tafereel of landschap”, legt hij uit over zijn creatieve proces.

Verzoek

Naast landschappen en natuurtaferelen schildert Hans ook op verzoek. “Op verzoek heb ik onder andere een schilderij gemaakt van een boerderij uit deze omgeving ter gelegenheid van een huwelijk. FEen mooie en blijvende herinnering.”

In zijn atelier, gevestigd in Montfoort, waar hij samen met zijn vrouw woont sinds 1972, creëert Hans ook bijbelse taferelen en werkt hij aan speciale stukken voor de kerst- en paasdagen. Aan de grotere schilderijen werkt hij gemiddeld een maand. Wil je een echte Hans Donkert van groot formaat aan de muur hebben hangen, bijvoorbeeld een landschap, zee- of strandgezicht dan kan dat. De schilderijen die in de Knoperij hangen, kunnen eventueel gekocht worden, laat de kunstschilder weten.

Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 11 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 12 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 13 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 14 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 16 uur geleden
 De inschrijvingen voor het recreantentoernooi komen langzaam binnen.
Recreantentoernooi bij tafeltennisvereniging TOP 18 uur geleden
Roekoe.
Gert den Houdijker walst over iedereen heen 20 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 21 uur geleden