Hugo in opperste concentratie.
Hugo in opperste concentratie. Foto: Corné Kuipers

17-jarige Montfoorter Hugo van Houten Nederlandse nummer één in snookeren

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

In een spectaculaire triomf heeft de 17-jarige ‘Orange snooker machine’, Hugo van Houten, niet alleen zijn ambitie waargemaakt om de Nederlands nummer één te worden in snookeren voor zijn 18e, maar hij heeft ook zijn ogen gericht op de volgende horizon: het veroveren van de wereldtitel in snooker.

Hugo van Houten, geboren op 30 mei 2006, toonde al op jonge leeftijd een uitzonderlijk talent voor snooker. Zijn enthousiasme voor de sport en zijn vastberadenheid waren aanstekelijk, en het duurde niet lang voordat hij op de radar van de Nederlandse snookergemeenschap verscheen. Zijn doel om voor zijn 18e de top van Nederland te bereiken, leek ambitieus, maar Hugo bewees dat niets onmogelijk is.

In een recent interview sprak Hugo over zijn opmerkelijke prestatie: “Ik had wel verwacht dat ik nummer één zou worden, maar niet dat het zo snel zou gebeuren. Ik stop er veel tijd in en train veel. Het laatste jaar ben ik enorm vooruitgegaan”, deelde hij met trots. Zijn ongekende groei in het afgelopen jaar getuigt van zijn toewijding aan het spel. “Mijn vader zei het ook al. Hij gaat mee naar alle wedstrijden. Hij heeft me echt zien groeien”, zegt Hugo die benadrukt zijn ouders erg dankbaar te zijn voor alle steun. “Zonder hen had ik het niet kunnen waarmaken.”

Trainen

De weg naar zijn succes is geplaveid met urenlange trainingssessies. Uren per week is Hugo bezig met snookeren en ook in het weekend is Hugo de hele dag zoet met trainen. “Ik kom denk ik wel aan twintig uur in het weekend. Dat is af en toe lastig, gezien ik niet naar feestjes kan, maar ik heb een doel voor ogen en doe er alles aan om dat te bereiken.”

De passie voor snooker begon op jonge leeftijd voor Hugo. Al toen hij drie was vond hij de pooltafel interessanter dan het zwembad. Toen hij vervolgens op zijn zevende besloot om volledig voor de sport te gaan, hielp zijn moeder hem door rond te bellen. Uiteindelijk werd hij wegens zijn opmerkelijk talent direct opgenomen en mocht hij meetrainen in Vleuten, waar hij vandaag de dag nog traint. Hij herinnert zich: “Toen ik nog niet eens bij de tafel kon, begon ik met poolen. Maar op een gegeven moment ben ik toch wat anders gaan zoeken. Ik wilde meer. Mijn vader was al bekend met snooker en daarom zijn mijn ouders naar snookeren gaan zoeken in de omgeving. Zo kon ik eens kijken, spelen en het zelf ervaren. Ik was gelijk verkocht!”

EK

Met zijn oog op de wereldtitel heeft Hugo zijn zinnen gezet op internationale toernooien, waaronder de Europese kampioenschappen. “Ik heb paar keer aan een EK meegedaan. In Bulgarije, Cyprus en Israël. Vorig jaar in Malta. Het eerstvolgende is in Bosnië. Dat zijn Europese kampioenschappen onder de 18. Dan speel je tegen de beste spelers ter wereld onder de 18”, vertelt hij. Echter, de financiële uitdagingen van de sport blijven een obstakel voor zijn ambitie: “Het is lastig sponsors te vinden. Naarmate je beter wordt, speel je meer toernooien, kost het meer...” Al met al kost de sport hem dan zo 7.500 euro op jaarbasis. Geen kleine bedragen geeft hij ruiterlijk toe. Maar hij hoopt dat als de sport meer bekendheid krijgt, wellicht mede doordat hij er bekendheid aan geeft, dat er in de toekomst voor deze sport meer geld beschikbaar komt. “Ze zijn er ook mee bezig om het een olympische sport te maken...”

Jumbo

Hugo werkt tussen alle trainingsessies door ook nog een paar uur per week in de Jumbo om ook ‘even wat anders aan zijn hoofd te hebben dan snookeren’. Daar herkennen sommige mensen hem al. Hij vindt de groeiende erkenning van zijn prestaties fijn. “Er was dan geen podium of beker of medailles, maar dat geeft niet. Dat ik afgelopen toernooien beide heb gewonnen en daarmee nummer één ben geworden, dat is een mooi hoogtepunt. En dat is toch het allerbelangrijkste.”

Met de steun van zijn ouders en zijn vastberadenheid om zijn doelen te bereiken, blijft Hugo van Houten zich richten op de wereldbeker. Terwijl hij streeft naar de hoogste eer, worden fans en supporters uitgenodigd om de opkomst van deze jonge snookerlegende te volgen. Mensen kunnen me in ieder geval online volgen, zegt hij: www.hugovanhouten.com

Hugo in opperste concentratie.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 15 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 17 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 20 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00