Afbeelding
Foto: Sjoukje Dijkstra

Nieuwjaarsbijeenkomst in Montfoort

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Afgelopen donderdagavond kwamen de inwoners van gemeente Montfoort samen in St. Joseph voor de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst. De zaal vulde zich al snel met mensen die elkaar begroetten en een gelukkig nieuwjaar wensten. Opvallend waren de nieuwe gezichten, de recente Montfoorters, die persoonlijk waren uitgenodigd voor deze speciale gelegenheid.

Burgemeester Petra van Hartskamp opende de bijeenkomst en onderstreepte de unieke solidariteit en betrokkenheid van de inwoners van gemeente Montfoort. Van Hartskamp sprak over de verantwoordelijkheid die we dragen voor de toekomstige generaties. Ze zei: “Leven doorgeven betekent verantwoordelijkheid nemen, vooral in deze wereld.” Ze memoreerde hoe een jaar geleden haar kleinkind ter wereld kwam en hoe dit haar extra stil zette bij die verantwoordelijkheid. Daarbij wees ze op het belang van het Vredeslicht, dat vrede en hoop uitstraalt, juist in een wereld vol conflicten en benadrukte het werken aan een gezonde toekomst. Ook voor de vele agrariërs in deze omgeving. De burgemeester deelde de zorgen over de woonwensen van jongeren en de dringende behoefte aan bouwprojecten. “De urgentie om te bouwen neemt toe,” zei ze. “Het was schrijnend te horen hoe lang jongeren al op de wachtlijst staan. Daarom creëren we flexwoningen voor jongeren, statushouders en Oekraïners.” Ze deelde het goede nieuws over de unanieme goedkeuring van de Bleek fase 1 door de gemeenteraad, waarbij 210 woningen zullen worden gebouwd, met de eerste woningen die later dit jaar beschikbaar komen.

Duurzaamheid was een kernthema in de speech, met de ondertekening van de Green Deal die afgelopen najaar plaatsvond. Van Hartskamp noemde diverse duurzame projecten, van led-verlichting tot de installatie van de Jeugdklimaatburgemeester, die inspirerende plannen presenteerde voor een duurzamere gemeente. “Ik was echt onder de indruk”, zo liet ze de toehoorders weten. De burgemeester stond ook stil bij het verlies van dierbaren, waaronder oud-wethouder Jan Vlaar, die veel betekende voor Montfoort. Ze benoemde degenen die onderscheiden werden en wees op de blijvende betrokkenheid van zekere emigranten naar Spanje, Leendert Scheel en Ben Brand.

Van Hartskamp uitte haar bewondering voor de politie en hun inzet, vooral tijdens de oudejaarsnacht. Ze vertelde hoe ze was mee geweest met de politie en hoe dit alles gemoedelijk was verlopen. “Op wat zwaar vuurwerk na, verliep het zonder incidenten en konden we bewoners een gelukkig nieuwjaar wensen.” De burgemeester daagde de inwoners uit om actief deel te nemen aan het QR fit-beweegprogramma en benoemde verbeteringen voor jong en oud, zoals opgeknapte speeltuinen en de ontwikkeling van een fietsstraat bij het nieuwe kindcentrum.

De afsluiting van de nieuwjaarsspeech richtte zich op toekomstige ontwikkelingen in Montfoort, waaronder een woon-zorgvoorziening voor ouderen aan de Van Damstraat en de revitalisering van de binnenstad. “Montfoort blijft een van de beste plekken om te wonen,” concludeerde de burgemeester, terwijl ze een toost uitbracht op een hoopvol en gezond 2024.

Afbeelding
Afbeelding
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 47 minuten geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 17 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 22 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00