De Kerstman deelde cadeautjes uit aan alle kinderen.
De Kerstman deelde cadeautjes uit aan alle kinderen. Foto: Margreet Nagtegaal

Kerstviering met taalvrijwilligers en Oekraïners

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Op vrijdag 15 december hadden de taalvrijwilligers voor en met de Oekraïners die graag Nederlandse les willen ontvangen een mooie kerstbijeenkomst. De kerstbijeenkomst werd gehouden in een bovenzaaltje in de Klepper. Er waren heerlijke gerechten door de Oekraïense gasten en door de Nederlandse taalvrijwilligers meegebracht en samen werd zo kerst gevierd. Iedereen genoot van dit kerstevenement en iedereen was ook vol lof over het initiatief van het IKO om deze taalles op te zetten.

Er waren veel genodigden gekomen om het kerstfeest gezamenlijk te vieren. Er stonden veel typisch Oekraïense gerechten die speciaal voor deze gelegenheid waren gemaakt en meegebracht. Met smaak werd ervan gegeten en genoten. Er werden gezamenlijk een aantal kerstliederen gezongen. Eerst in het Nederlands en daarna in het Oekraïens. Het benadrukte de grote verschillen in taal maar ook de grote verbondenheid ondanks deze barrière. De Kerstman kwam langs en deelde cadeautjes uit. Maar ook de Oekraïners hadden voor alle gasten een cadeautje.

De Oekraïense vluchtelingen vallen niet onder de gewone inburgeringscursussen en taalles omdat de hoop bestaat dat ze weer terug kunnen naar hun land. Daarom wordt hen geen taalles aangeboden vanuit het rijk. Vooral volwassenen zouden wel graag onze taal een klein beetje leren spreken en verstaan. Een Oekraïense dame vertelt; “We willen heel graag Nederlands leren. We zijn heel dankbaar en blij dat deze vrijwilligers dit organiseren omdat er niets was. Ze doen het echt vanuit hun hart!” De sfeer was hartelijk en liefdevol naar elkaar toe. De Kerstman benoemde nog eens “Jullie zijn welkom hier!”

Veel animo voor de taallessen

Vanaf september worden er laagdrempelige taallessen georganiseerd door het IKO voor de Oekraïners die in Oudewater zijn komen wonen. Gestart werd op maandag en op vrijdag met een uurtje taalles. Er zijn inmiddels vijftien mensen die hierbij willen helpen als vrijwilliger. En vanuit de Oekraïense gemeenschap was er veel belangstelling. Voor de vrijdaggroep was er uiteindelijk niet voldoende animo, mogelijk door de tijd, en deze wordt stopgezet. Maar de maandaggroep draait goed. Er wordt ook steeds gezocht naar de beste taalmethode en wat men nodig heeft. Vanuit de bibliotheek worden ook taalcoaches begeleidt in dit project; deze bezoeken de mensen thuis. Om nog beter af te stemmen op wat nodig is, konden alle bezoekers van het kerstfeest een enquête invullen. Welke tijd is het beste voor de taalles? Wat heb je nodig? Dat kan soms voor iedereen anders zijn. Het blijft dus nog even zoeken. Maar iedereen is erg enthousiast over dit initiatief van het IKO.

Burgemeester Danny de Vries schoof ook nog even aan bij de kerstmaaltijd. “Er wonen inmiddels 72 Oekraïners in Oudewater. Een aantal spreekt al goed verstaanbaar Nederlands. Het is belangrijk dat ze dat leren.” Veel Oekraïners werken hier, en leren daar Nederlands of Engels.

Ook de vrijwilligers verdienen een pluim voor dit werk. Ze stappen, ongeoefend soms, deze taallessen in. Het vraagt veel creativiteit en passie om de leergierige Oekraïners te helpen.

Maar de sfeer is geweldig! Dankbaarheid alom. Mooier kan het kerstfeest toch niet gevierd worden?

Een heerlijk buffet van Oekrainse en Nederlandse gerechten.
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 47 minuten geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 17 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 22 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00