Het vergt precisiewerk.De roeden moesten wel goed aangebracht worden.
Het vergt precisiewerk.De roeden moesten wel goed aangebracht worden.

Molen de Valk in Montfoort voorzien van nieuwe roeden

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Donderdagochtend 14 december, in alle vroegte en nog gehuld in duisternis, onderging Molen de Valk in Montfoort een ingrijpende transformatie. De oude roeden, die de molen decennialang trouw dienden, werden met zorg en precisie verwijderd om plaats te maken voor een gloednieuw paar van maar liefst 24 meter lang. Een cruciale stap in het behoud en de vernieuwing van deze historische molen, die binnenkort weer volop zal draaien en malen op de wind.

De operatie begon met het strijken van de oude roeden, een delicate klus die in het donker plaatsvond. Eenmaal uit de askop getakeld, maakte de opwinding zich meester onder het toegestroomd publiek toen rond half elf de vrachtwagen arriveerde met de fonkelnieuwe roeden. Deze nieuwe roeden, met een lengte van 24 meter, beloven een langere levensduur dankzij innovatieve technologieën. De molenaars van Molen de Valk en de toegewijde vrijwilligers in de molenwinkel keken reikhalzend uit naar dit moment, wetende dat de molen met deze vernieuwing weer decennialang kan schitteren. Molenaar Zdenko Bebek liet weten hoe belangrijk het is dat de molens voorzien worden van nieuwe roeden. Hij benadrukte ook het belang van nieuwe molenaars. “We hebben meer molenaars nodig”, zei hij.

Het plaatsen van de nieuwe roeden, ook wel ‘steken’ genoemd, vereiste vakmanschap en precisie. Een imposante kraan stond op de laad-en losplek bij de plaatselijke Jumbo, waar de roeden van ruim 24 meter met zorg werden geïnstalleerd door ervaren molenmakers van Vaags, de producent van de roeden. Verankerd met wiggen in de askop en beveiligd met traditionele maar effectieve veiligheidsmaatregelen, werden de roeden nauwkeurig geplaatst. De molenaars voerden de laatste controles uit, met het meetlint in de hand, en constateerden tevreden: alles klopte.

Het hart van Montfoort

Eerste molenaar Henk Visser uitte zijn dankbaarheid jegens het Utrechts Landschap en Stichting De Utrechtse Molen, die Molen de Valk als eerste van nieuwe roeden voorzagen. De reden hiervoor was volgens hem overduidelijk: een sterke lokale gemeenschap die samenkwam om de benodigde financiën bijeen te brengen. Bedrijfsleven, donateurs, vrijwilligers en omwonenden lieten op diverse manieren zien hoezeer een draaiende molen gewaardeerd werd. Het streefdoel van 25.000 euro werd snel behaald, mede dankzij een anonieme geldschieter die garant stond voor het bedrag.

Visser benadrukte het belang van lokale betrokkenheid en actie: “Alle acties en de steun die we hebben gekregen, is naar het Utrechts Landschap een overduidelijk signaal geweest dat wij niet gaan zitten wachten, maar in actie komen om te helpen en de vervanging van de roeden te realiseren.” Dit initiatief werd niet alleen gezien als een praktische noodzaak maar ook als een blijk van saamhorigheid in Montfoort en omgeving.

Kerstverlichting

“We zijn ontzettend dankbaar dat we als eerste aan de beurt zijn, maar ook dat we hebben kunnen laten zien hoe groot de saamhorigheid is in Montfoort en omgeving,” aldus Visser. Hij verwacht dat Molen de Valk in de komende tientallen jaren zal fungeren als een baken van deze sterke lokale gemeenschap, draaiend en malend op de wind. De molen speelt een centrale rol bij diverse gelegenheden, zoals jaarlijkse bezoeken van de carnavalsvereniging, prachtige versieringen tijdens Koningsdag, en sfeervolle kerstverlichting die de stadswal verfraait.

In de lokale economie is Molen de Valk een onmisbaar element, met het ‘Van akker naar bakker’-project als sprekend voorbeeld. Het graan van boer Aantjes uit de Lopikerwaard wordt door de molenaars gemalen en geleverd aan lokale ondernemingen, waaronder de molenwinkel van Stichting Molen de Valk en bakkerij Van Eekeren in Utrecht. De molen fungeert als het centrum van een bloeiende lokale voedselketen. Hoewel dit jaar de sfeervolle kerstverlichting niet gehaald zal worden, kijken de molenaars en vrijwilligers vol vertrouwen uit naar het volgende jaar, wanneer Molen de Valk weer in volle glorie in het licht zal staan.

Het leverde een spectaculair gezicht op,met roeden van ruim 24 meter lang.
Onder belangstelling van toegestroomd publiekwerden de roeden in de molen gehesen.
Een roede werd van de wagen gehesen.
Het meetlint werd er nog langs gelegd.Het is millimeterwerk volgens de molenaars.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 14 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 16 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00