De kerstengeltjes werden ter plekke gehaakt.
De kerstengeltjes werden ter plekke gehaakt. Foto: Sjoukje Dijkstra

Kerstmarkten tour Montfoort

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

In Montfoort bruiste het dit weekend van de kerstactiviteiten, waarbij honderden mensen samenkwamen om de feestelijke spirit te omarmen. Aan Tabakshof 1 hadden Ike en Jolanda met de hulp van de mannen van STAM een kerstmarkt opgezet op de plek waar ooit bloemenboetiek Nicole stond. Bezoekers werden uitgenodigd om zich te laten verrassen door een overvloed aan snuisterijen en duizenden schitterende kerstballen.

Volgens Jolanda, medeorganisator van de kerstmarkt, waren de resultaten opmerkelijk. “We hebben zeker 5000 kerstballen verkocht,” zegt ze met trots. De kerstmarkt trok naar schatting tussen de 600 en 700 bezoekers, waaronder enthousiaste bijdragers die hun eigen kerstspullen kwamen inleveren voor verkoop. Jolanda vertelt enthousiast dat dit het zevende jaar van het evenement is en dat ze streven naar een jubileum van tien jaar.

Het evenement heeft niet alleen de lokale bevolking in de feeststemming gebracht, maar dient ook als een liefdadigheidsinitiatief. De opbrengst van de kerstmarkt gaat naar goede doelen die zowel jong als oud aanspreken: STAM en het Knopenbad in Montfoort. Naar schatting hebben de organisatoren dit jaar ongeveer 1800 euro opgehaald, een bedrag waar ze tevreden mee zijn. Jos van Zijl van het Knopenbad deelde zijn waardering door te zeggen: “Het zwembad is heel blij met deze actie. Fantastisch.” De steun van de gemeenschap wordt duidelijk gevoeld en gewaardeerd door de lokale voorzieningen.

Geen ijs, maar kerst

Ondanks de regen op zaterdag was Daan’s Droomijs, een lokale winkel, ook actief met kerstverkopen. De dames van Vidas Novas, die zich inzetten voor goede doelen zoals de Kristal Schaar en de Duofiets, waren druk bezig met het aanbieden van eigengemaakte snuisterijen in de winkel. De regen leek het enthousiasme niet te temperen, want het interieur van de winkel stond vol met mensen die op zoek waren naar unieke kerstartikelen.

Ook de katholieke kerk was een gastvrije plek voor kerstliefhebbers. Hoewel het weer invloed had op de opkomst, liep de kerstmarkt in de kerk volgens Gerard Vendrig goed. De kerk huisvestte verschillende kraampjes met handgemaakte spullen, variërend van gehaakte kerstengeltjes tot glaswerk. De koffiehoek bleek een gezellige ontmoetingsplaats voor degenen die even wilden pauzeren met koffie, thee, glühwein of zelfs een dampende kop erwtensoep.

Vredeslicht

De komende weken beloven nog meer kerstactiviteiten voor Montfoort. Op 16 december wordt het Vredeslicht verwelkomd in de stad. De katholieke kerk organiseert op 24 december een kerstnachtdienst om 17.30 uur, waarbij bezoekers de kans krijgen om het vredeslicht mee naar huis te nemen. De verschillende kerken in Montfoort zullen zoals gebruikelijk hun eigen kerstdiensten organiseren. Daarnaast staan op 15 december het Witte Kerstbal voor de jeugd en op 16 december het Witte Kerstfeest op de agenda.

Ook Vidas Novas deed goede zaken.
De voormalige bloemenboetiek van Nicolewas ingericht als kerstwinkel.
Afbeelding
Svitlana Yanchyshyna verkocht geschilderde kerstornamenten,maar ook spatels, sleutelhangers en schilderijen.
Kraampjes met veel eigengemaakte kerstversieringenin de katholieke kerk.
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 7 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 8 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 11 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 13 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 15 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 16 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 15 mei, 18:00