Afbeelding

Weet wat u wilt

Algemeen

Aad Kuiper

Hoewel de onderstaande uitnodiging in eerste instantie wellicht enige weerstand oproept is het van belang er toch zorgvuldig over na te denken. Want misschien behoedt het bijwonen van de informatiemiddag over de zorg in de laatste levensfase u of een naaste voor een heel lastige laatste levensfase. Een informatiemiddag over die laatste levensfase is ongetwijfeld spannend en komt als iets heel groots op u af, maar het kan ook rust geven om hier tijdig over na te denken én over te praten; over wat u dan zou willen én dat u weet welke mogelijkheden er zijn. Dan kan het voor u en uw naasten en ook voor de huisarts duidelijk zijn wat u wilt.

Weet wat u wilt

Er zijn een aantal organisaties in Oudewater die verschillende keren per jaar met elkaar overleggen hoe ze mensen in de laatste levensfase kunnen bijstaan; want dat vinden ze enorm belangrijk en dat is het natuurlijk ook. Met elkaar vormen ze de PaTz-groep; dit staat voor palliatieve zorg thuis en het betreft de samenwerking tussen huisartsen, (wijk)verpleegkundigen en deskundigen in de palliatieve zorg; de zorg in de laatste levensfase. Lijdi Hoogenboom - als verpleegkundige bij Jasmijn Palliatieve Thuiszorg draagt zij bij aan de directe zorg in o.a. Hospice Oudewater - en Arno Karstens - huisarts in Oudewater - maken onder meer deel uit van deze PaTz-groep hier in de regio. Ze overleggen dan over wat er kan en wat er niet kan. Het doel van deze bijeenkomst is om u te informeren over welke zorg en mogelijkheden er zijn tijdens de laatste levensfase. Zij lichten de uitnodiging voor deze bijeenkomst graag toe.

Beiden vinden het belangrijk dat u lokale gezichten ziet, zodat u weet wie u meenemen in het verhaal van de laatste levensfase. Er is goed nagedacht over de presentatie want ze realiseren zich dat het geen gemakkelijk verhaal is, maar willen het u niet onthouden. Ze doen dit niet alleen. De presentatie van deze middag is in handen van Robin Zuidam van het Netwerk Palliatieve Zorg en huisarts Arno Karstens, en wordt georganiseerd vanuit een samenwerking tussen beroepskrachten en vrijwilligers uit de zorg en het sociale domein in Oudewater. Afgevaardigden van diverse organisaties die te maken hebben met zorg in de laatste levensfase zijn aanwezig, zoals de thuiszorg (Careyn, Wulverhorst en Palliatieve Thuiszorg Jasmijn), de Oudewaterse huisartsen (Medisch Centrum Oudewater), het steunpunt mantelzorg (Stadsteam Oudewater), Hospice Oudewater, vrijwilligers in de terminale thuiszorg (Proxima) en het Centrum voor Levensvragen.

Uitnodiging

De uitnodiging die we binnenkregen begint als volgt: ‘Via de televisie en de krant komt er steeds meer informatie op ons af over de zorg in de laatste levensfase, en welke keuzes mensen kunnen maken. Er lijkt meer behoefte om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Ook in onze praktijk krijgen wij steeds vaker vragen over zorg aan het levenseinde. Er komt een moment dat beter worden niet meer mogelijk is. In deze fase zien we de lichamelijke krachten afnemen en pijn, andere ongemakken en afhankelijkheid toenemen. Wat is belangrijk voor u wanneer uw gezondheid achteruitgaat? Weten uw naasten wat u in een dergelijke situatie wel of niet wilt?’

Lijdi Hoogenboom laat weten dat het programma dat u voorgeschoteld krijgt al langer bestaat en dat het heel duidelijk bijdraagt aan het ‘weten wat u wilt’. Ook geeft ze aan dat een goed gevolg van dit programma is dat er gesprekken met de huisarts op gang blijken te komen. Dokter Arno Karstens geeft aan dat zo’n opstapje om het gesprek met de huisarts aan te gaan niet alleen voor de betrokken bezoeker maar ook voor hem dergelijke gesprekken vereenvoudigen: “Het blijft natuurlijk een lastig onderwerp, maar als daarover nagedacht is, helpt dat zonder meer.” Lijdi Hoogenboom: “Met een mooi woord heet dat ‘proactieve zorgplanning’; erover nadenken wat je wilt als het levenseinde nadert en dan moet je ook weten wat je wilt, welke mogelijkheden er zijn.”

Graag even aanmelden

“Sommige mensen zijn weliswaar ongeneeslijk ziek, maar daarom zijn ze nog niet uitbehandeld. We moeten die met zachtheid benaderen.” Karstens vult aan: “Hoewel er in de medische wereld heel veel veranderd is, kunnen we mensen niet altijd beter maken. Maar we kunnen altijd wat doen. En om te weten wat je kunt doen, moet je weten wat er speelt bij mensen, hoe ze erover denken. En we weten dat ze dat wel doen, maar er lang niet altijd over praten … en dat zou wel moeten. Dat kan zeker ook rust geven.”

Graag willen zij u uitnodigen voor een informatiemiddag ‘Weet u wat u wilt?’ op maandag 13 november 2023 van 15.00 tot 17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur), in Het Zalencentrum, Westsingel 2 te Oudewater. Zij raden u aan om samen met een naaste (bijvoorbeeld een partner of kind) te komen; twee horen tenslotte meer dan één. Koffie en thee staan voor u klaar. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar u moet zich wel opgeven voor deze middag. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@weetuwatuwilt.nl of door rechtstreeks telefonisch contact op te nemen met Robin Zuidam via 06 26 16 60 44. Dit telefoonnummer is tevens bereikbaar voor eventuele vragen. Aanmelden kan ook via www.palliaweb.nl/netwerk-noordwestutrecht/agenda/weet-u-wat-u-wilt-oudewater

Na afloop is er zeker ook de mogelijkheid tot napraten.

Meer informatie is te vinden op de website: www.weetuwatuwilt.nl

Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 1 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 18 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 20 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 23 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00