Afbeelding

Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard

Algemeen

Cees Reichard

PVV grootste partij, tweede plaats is voor de VVD

Bij het stemlokaal Theater Concordia in Haastrecht moesten de stemgerechtigden vaak in een lange rij staan om hun stem te kunnen uitbrengen. Laurens Bosman, voorzitter van het stembureau vertelde dat dit vooral voorkwam in de ochtenduren en ook in de late middag. Om 15.00 uur waren er al 935 kiezers geweest en dat vond hij veel. Bij de sluiting van het stembureau hadden bijna 1800 mensen hun stem in Concordia uitgebracht. Verder vond hij dat alles op de dag rustig verlopen was. Er waren praktisch geen incidenten. Alleen stemmen bij volmacht kon wel eens voor wat probleempjes zorgen.

Sommige kiezers vonden het moeilijk om hun keus te bepalen. Anderen weer niet of stemden wat zij gewoon waren. De 21jarige Iris Stolwijk wist niet wat ze moest stemmen. Heel belangrijk vond zij wat de partijen voor jongeren doen en of er woningen gebouwd gaan worden. Aan de hand van deze twee onderwerpen had zij haar keuze kunnen maken. Zij liet in het midden welke partij het geworden is. Ook Annet Terluin vond het moeilijk. Zij is niet strategisch gaan stemmen, maar heeft gelet op de inhoud van de partij. Zij heeft bij haar keus de gezondheidszorg en, vanwege haar achtergrond, de hele landbouwsector zwaar laten wegen.

Zo heeft Marloes Baars bijvoorbeeld heel goed nagedacht over wat ze ging stemmen. “Ik vond het wel een beetje moeilijk om een goede keus te maken. Ik had wat meer tijd moeten nemen om me erin te verdiepen. Tot slot heb ik vooral gekeken naar de zorg, onderwijs en wat er voor de boeren gedaan wordt. Met mijn christelijke achtergrond heb ik ten slotte mijn keus kunnen bepalen.

Vaste stemmers

Zo vond Hennie den Boer het helemaal niet moeilijk om haar stem te bepalen. “Ik ga altijd CDA stemmen”, lichtte zij toe. Ook Mirjam Coenders had geen enkel probleem. Ze had wel even getwijfeld en heeft de stemwijzer ingevuld. Ze kwam uit op de SP waar ze altijd op stemt. Ze vindt de uitspraken van Lilian Marijnissen precies in haar straatje passen. Ook voor Mirjam van den Broek was het gemakkelijk haar keuze te bepalen. Zij vertelde dat zij de stemwijzer ingevuld had en vond het mooi dat zij uitkwam op wat zij dacht te gaan stemmen. En dat heeft ze ook gedaan. Wel vindt zij het spannend hoe de uitslag er uit gaat zien.

De kiezers hadden wel opmerkingen over de grootte van de stemformulieren. Openvouwen, hokje rood kleuren en om ze in de stemkliko te doen weer dichtvouwen en dat ging wel eens moeizaam. Arme tellers die ‘s avonds ze weer moesten openen!

Uitslag gemeente Krimpenerwaard

In de voorlopige uitslag van de Krimpenerwaard is de PVV het grootst geworden met op de tweede plaats de VVD. De partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract behaalde met 11,6 % van de stemmen de derde plek.

Voorlopige uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2023 Krimpenerwaard:

Aantal stemmenPercentage
Partij
9044
24,30%
PVV (Partij voor de Vrijheid)
6223
16,70%
VVD
4337
11,60%
Nieuw Sociaal Contract
3576
9,60%
GROENLINKS/ Partij van de Arbeid (PvdA)
3556
9,50%
Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
1951
5,20%
BBB
1684
4,50%
CDA
1593
4,30%
D66
1511
4,10%
ChristenUnie
817
2,30%
SP (Socialistische Partij)
767
2,10%
Forum voor Democratie
577
1,50%
Partij voor de dieren
358
1,00%
JA21
332
0,90%
Volt
331
0,90%
DENK

1,70%
Overige


Het opkomstpercentage was 83,4 %. (0,8% minder dan in 2021)

Afbeelding
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 2 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 16 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 17 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 18 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 21 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 23 uur geleden
Afbeelding
De laatste loodjes 8 mei, 09:00
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 7 mei, 19:00