John en Petra Mimpen.
John en Petra Mimpen.

Honderdjarig Installatiebedrijf Mimpen

Algemeen

Cees Reichard

Lood- en zinkwerk, water- en gasleidingen, cv-installaties en waterpompen behoren tot de vele werkzaamheden van het installatiebedrijf.

Het Installatiebedrijf Mimpen viert dit jaar haar eeuwfeest. In 1923 is dit bedrijf gestart door Leen Mimpen. Drie generaties hebben zich honderd jaar actief ingezet voor deze zaak. De huidige eigenaar John, de derde generatie, vertelt met zijn vrouw Petra, hoe het met het bedrijf al die jaren is vergaan en in Haastrecht en omgeving een grote bekendheid heeft gekregen.

John vertelt dat zijn opa Leen Mimpen uit een oud bekend Gouds bakkersgeslacht stamde. Hij koos niet voor het bakkersvak maar voor een technisch beroep. Toen hij bij iemand in Gouda werkte, kreeg hij het idee om wat voor zichzelf te gaan doen. Omdat er in Haastrecht geen loodgieter was, is hij hier in 1923 begonnen met lood- en zinkwerk. Daarnaast verkocht hij in een winkeltje in het voorste gedeelte van zijn woning huishoudelijke artikelen als potten en pannen en ook bestek. Volgens John heeft hij altijd goed werk gehad en hij had zelfs de gemeente Haastrecht als opdrachtgever, waar hij trots op was. Zowel de crisistijd in de jaren dertig, als de Tweede Wereldoorlog heeft hij goed doorlopen. “Want alles wat kapot ging, moest toch gemaakt worden. Zo had het bedrijf ook in deze moeilijke tijden volop werk”, zegt John.

Overigens zat Leen in het verzetswerk en zijn zoon Leo werkte in deze tijd inmiddels ook in het bedrijf mee. Omdat hij in die tijd in Duitsland te werk gesteld zou worden, dook hij wel eens onder bij de molen van de familie De Bruin in Vlist.

Aardgas

Leo Mimpen nam in 1963 het stokje over van zijn vader Leen. Ook hij deed hoofdzakelijk het loodgieterswerk en met de komt van het aardgas in Haastrecht werd hij daarnaast ook gasfitter. Zo verzorgde hij sanitair, water en gas. Evenals zijn vader heeft Leo de zaak goed voort kunnen zetten. Er zijn weinig problemen geweest.

Toen John bij zijn vader kwam werken is hij cv-installaties gaan doen.

cv-installaties

In 1989 heeft John de hele zaak van zijn vader overgenomen en alle werkzaamheden als lood- en zinkwerk, water- en gasleidingen, cv-installaties voortgezet. Daarbij zijn nu ook de waterpompen bijgekomen. Samen met zijn vrouw Petra runt hij dit bedrijf.

Hij heeft één medewerker en samen doen ze alle voorkomende werkzaamheden. Het is vaak weersafhankelijk en seizoengebonden. Zo vertelt hij dat ze begin augustus door het regenachtige weer nogal bezig zijn geweest met dakgoten. En in de winter hebben ze het bijvoorbeeld druk met verwarmingsinstallaties. Het plaatsen van nieuwe badkamers vindt John heel succesvol. “Ik heb er altijd schik van als de nieuwe badkamer klaar is.”

Zelfde pand

Het bedrijf bevindt zich een eeuw lang in hetzelfde pand aan de Grote Haven. Leen Mimpen heeft de grond samen met toenmalige welbekende aannemer Toon Kraan de grond gekocht en hebben er twee woningen op gebouwd. In 1924 is hij erin getrokken. Naast het woonhuis is er nu ook en winkelshowroom. Men kan er informatie krijgen over diverse modellen cv-ketels, kranen, radiatoren en zonneboilers.

Zowel John als Petra vinden het jammer dat hun dochter Shauna en zoon Mitch geen interesse in de zaak hebben en dat zij het niet overnemen. Helaas zal de zaak niet door een vierde generatie worden voortgezet. Hopelijk wel door iemand anders.

Het jubileum wordt op zaterdag 2 september 2023 vanaf 14.30 tot 17.30 uur in ‘t Raedthuys te Haastrecht gevierd. Alle genodigden en klanten zijn dan van harte welkom om dit met John, Petra en hun kinderen te vieren met een hapje en een drankje.

Leen Mimpen met dochter Nel en zoon Leo.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 10 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 12 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 15 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00