Cor van Someren bij het portret van Piet van Zuilen.
Cor van Someren bij het portret van Piet van Zuilen. Foto: Cees Reichard

Tekeningen van karakteristieke Haastrechtenaren

Algemeen

Cees Reichard

Expositie van Cor van Someren in het Amaliahof

Met tekeningen van karakteristieke geboren en getogen Haastrechtenaren exposeert Cor van Someren tot eind oktober in de aula van het Amaliahof. Er hangen grote tekeningen van 70 x 100 cm en kleinere. Ook heeft hij er voor gekozen om portretten van dames op te hangen.

Bij het bekijken van de diverse tekeningen kan Cor smaakvol over de geëxposeerden vertellen. Hij laat diverse mensen de revue passeren. Hij vindt het bijvoorbeeld heel mooi als mensen je bij het portretteren aankijken. Dat is het mooie karakteristieke van die persoon. Hij zag dit heel goed bij Piet van Zuilen die weer zijn eigen verhaal heeft.

Doodstil zitten

Heel bijzonder vond hij dat Aagje Bakker die altijd op de Liezeweg gewoond heeft, een uur lang doodstil kon zitten om zich te laten tekenen. “Ook Agaath Blonk wilde ik graag tekenen en dan in kleur. Ook dat is me gelukt en ook zij kon een uur helemaal stil zitten. Ik heb altijd goede herinneringen als mensen op mijn verzoek dit willen doen.”

Met plezier denkt Cor terug aan Arie Streefland van de boerderij aan de Provincialeweg. Hij heeft het ‘Dagboek van een Hollandse Boer’ geschreven, waarin hij vertelde hoe de familie Streefland van over de Lek naar Haastrecht is gekomen. Streefland heb ik vooral door zijn boeiend verhaal in het groot gemaakt.”

Houtskool

Henk van Dijk had een gezond bruin gezicht en een groot hoofd met spierwit haar. “Voor mij was dit aanleiding om hem met houtskool te tekenen en hiermee ook een donkere achtergrond te geven. Ik vind het moeilijk om met houtskool te werken en ik doe dit dan ook weinig. Verder werk ik het liefst met aquarel en potlood.

Zo heb ik verder brugwachter Stolwijk, mijn moeder Nellie van Someren en mijn schoonvader kapper Jozef Bras met potlood getekend. En allemaal op de expositie te zien.

Tot slot vertelt hij dat de gebroeders Wout en Bud Reichard erg impulsief waren. Ze hadden altijd praatjes en het hoefde van hen niet zo allemaal. En dan opeens zijn ze er toch voor in om geschilderd te worden. Met een mooi eindresultaat.

Geportretteerden

Cor: “Met deze geportretteerden heb ik toch 10 karakteristieke dorpsvogels van vroeger getekend en geschilderd. Ik heb voor deze mensen gekozen en ik hoop eind dit jaar met 10 andere Haastrechtenaren te mogen exposeren.

Ik vind het geweldig dat WelZijn Krimpenerwaard je de mogelijkheden geeft om in het Amaliahof dit te mogen doen. Dit komt allemaal verder tot stand door het initiatief van Jaap Barendrecht en Ans Jansen en met hulp van bewoners.

De expositie is tot eind oktober te zien op vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur.

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 11 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 13 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 16 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00